Geometria analityczna
kittylove: przez punkt K o odciętej x=1 poprowadzono dwie styczne do wykresu funkcji f(x)=2x2 −4x −6.
Oblicz pole i obwód trójkąta ABK wiedząc, że styczne są prostopadłe, a punkty A i B są
punktami styczności.". Błagam, ślężę nad tym już cały weekend
29 sty 00:23
kittylove: Jak wyznaczyć k?
29 sty 00:26
ite: punkt K ma współrzędne K=(1,k)
styczne y1 i y2 przechodzą przez punkty
A=(xA, yA)=(xA, 2xA2−4xA−6)
B=(xB, yB)=(xB, 2xB2−4xB−6)
współczynniki kierunkowe stycznych
a1=f'(xA)=4xA−4
a2=f'(xB)=4xB−4
f'(xA)*f'(xB)=−1 gdyż są prostopadłe
(4xA−4)*( 4xB−4)=−1
styczne y1 i y2 przechodzą przez punkt K
y1= a1x+b k=a1*1+b → b=k−a1 więc y1= a1x+k−a1
y2= a2x+b k=a2*1+b → b=k−a2 więc y2= a2x+k−a2
y1= a1x+b k=a1*1+b → b=k−a1 więc y1= (4xA−4)x+k−(4xA−4)
y2= a2x+b k=a2*1+b → b=k−a2 więc y2= (4xB−4)x+k−(4xB−4)
styczne y1 i y2 mają również równania
y1=f'(xA)(x−xA)+yA=(4xA−4)*(x−xA)+2xA2−4xA−6
y2=f'(xB)(x−xB)+yB=(4xB−4)*(x−xB)+2xB2−4xB−6
z równań stycznych i zależności (4xA−4)*( 4xB−4)=−1 tworzymy układ trzech równań z trzema
niewiadomymi
może ktoś znajdzie krótszy sposób...
29 sty 12:33
Eta:

W(1, −8) to K ∊ do osi symetrii paraboli
zatem trójkąt ABK jest prostokątny i równoramienny ( bo A i B są symetryczne względem x=1
| | d2 | |
zatem P(ABK)= |
| , d2=|AB|2 = (xA−xB)2 |
| | 2 | |
| | xA+xB | |
xK=1 to |
| =1 ⇒ xA+xB=2 |
| | 2 | |
f
'(x)=4x−4 ⇒ a
AK= 4(x
A−1) i a
BK= 4(x
B−1)
z warunku prostopadłości stycznych :
(x
A−1)(x
B−1)= −1/16 i x
A+x
B=2
po rozwiązaniu tego układu równań otrzymujemy :
| | 3 | | 5 | |
xA= |
| i xB= |
| zatem |AB|2=d2= 1/4 |
| | 4 | | 4 | |
P(ABK) = 1/8 [j
2]
=============
29 sty 20:38
iteRacj@: @
Eta już widziałam, czytałam i ucieszyłam się, że można o wiele szybciej
29 sty 22:41
Eta:
29 sty 22:44
Eta:
Mała pomyłka

Poprawiam
| | d2 | |
P(ABK)= |
| −−− połowa pola kwadratu o przekątnej "d" |
| | 4 | |
30 sty 10:52