Rozwiąż równania:
Naom: Rozwiąż równania:
a) x3 + 3x2 − 3x = 1
b) x4 + x3 − 7x2 − 7x = 0
21 sty 14:52
Jerzy:
a) x3 + 3x2 − 3x − 1 = 0 ⇔ x2(1 + 3x) − (1 + 3x) = 0 ⇔ (x2 − 1)(3x + 1) = 0
⇔(x + 1)(x −1)(3x + 1) = 0 ⇔ ...... i licz dalej.
21 sty 14:59
y:
b)
x3 (x + 1) −7x (x + 1) = 0
(x3 − 7x) (x+1) = 0
x(x2 − 7) (x+1) = 0
x(x − √7)(x + √7)(x+1) = 0
x = 0 lub x = √7 lub x = −√7 lub x = −1
21 sty 14:59
PW: a)
(x3−1)+3x(x−1)=0
− teraz już dasz radę?
21 sty 15:00
Jerzy:
b) x3(x + 1) − 7x(x + 1) = 0 ⇔ (x3 − 7x)(x+ 1) = 0 ⇔ x(x3−7)(x + 1) = 0 ⇔ .....
21 sty 15:01
y:
b) x3(x + 1) − 7x(x + 1) = 0 ⇔ (x3 − 7x)(x+ 1) = 0 ⇔ x(x2−7)(x + 1) = 0 ⇔ .....
21 sty 15:05
Naom: b mam obliczone, w podpunkcie a niestety nie wychodzi mi to

(x + 1)(x −1)(3x + 1) = 0 i nie wiem co dalej
21 sty 15:07
Jerzy:
| | 1 | |
x = 1 lub x = −1 lub x = − |
| |
| | 3 | |
21 sty 15:08
21 sty 15:11
y: Bo jest błąd w rachunkach..
21 sty 15:12
y:
W(x) = x3 + 3x2 − 3x − 1 = 0
W(1) = 13 + 3*12 − 3*1 − 1 = 1 + 3 − 3 − 1 = 0
więc 1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)
teraz dzielisz wielomian W(x) przez wielomian (x−1) (pisemnie lub schematem Hornera)
i otrzymujesz, że W(x) = (x−1)(x2 + 4x + 1)
jak wyliczysz (delta itd) pierwiastki x2 + 4x + 1 to otrzymasz x = −2−√3 lub x = √3 −2
do tego trzeba doliczyć x = 1 z pierwszego nawiasu i ostatecznie masz
x = −2−√3 lub x = √3 −2 lub x = 1
21 sty 15:19
21 sty 15:20
Naom: Dzięki !

Teraz już wiem jak to robić !
21 sty 15:35
y:
21 sty 15:36