geometria analityczna
mk: W trójkącie prostokątnym ABC (|<ABC|=90stopni) dwa wierzchołki mają współrzędne A(4,−5) i
C(−8,5). Wyznacz współrzędne wierzchołka B, wiedząc, że pole ΔABC jest równe 61.
Pomoże ktoś? Jakoś nie mam pomysłu na to zadanie
7 sty 23:49
Qulka:
![rysunek](rys/136104.png)
2
√61•h/2 = 61 więc h=
√61 więc h= R
B1(3;6) lub B2 (−7;−6)
8 sty 00:00
mk: Ok, ale jak dalej obliczasz B?
8 sty 00:03
Qulka: prostopadła do AC przechodząca przez środek
8 sty 00:13
mk: Tylko skąd wiadomo, że AC przechodzi przez środek?
8 sty 00:16
8 sty 00:16
Qulka: bo wysokość musi być równa R bo z pola tak wynika
8 sty 00:16
Basia:
![rysunek](rys/136105.png)
AC jest przeciwprostokątną
|AC| =
√(−8−4)2+(5+5)2 =
√144+100 =
√244 =
√4*61 = 2
√61
BD −wysokość poprowadzona z wierzchołka B
|AC|*|BD| = 2*61
2
√61*|BD| = 2*61
|BD| =
√61
| |AC| | |
ale promień okregu opisanego na tym trójkącie R= |
| = √61 |
| 2 | |
z tego wynika, że D jest środkiem odcinka AC
D(−2;0)
BD
→⊥AC
→
BD
→ [−2−x; 0−y]
AC
→=[−12;10]
−12(−2−x)+10*(−y) = 0
24+12x−10y = 0
12x−10y+24=0
10y = 12x+24
5y = 6x+12
(−2−x)
2+(−y)
2 = 61
4+4x+x
2+y
2=61
| 36x2+144x+144 | |
4+4x+x2+ |
| = 61 /*25 |
| 25 | |
100+100X+25X
2+36X
2+144X+144=61*25
61X
2+244X+244 = 61*25 /:61
x
2+4x+4=25
x
2+4x−21=0
dokończysz?
8 sty 00:24
mk: Ok, dziękuje wam bardzo
8 sty 00:30