Kąt fi jak obliczyć
Nie wytrzymie:
I jak obliczyć sam kąt fi? Prowadzący na ćwiczeniach tylko podyktował, że tyle ma wyjść i
koniec.
30 gru 16:53
30 gru 16:57
30 gru 16:58
30 gru 16:59
30 gru 17:08
30 gru 17:10
Qulka: 5π/6 = 150°
30 gru 17:10
Nie wytrzymie: Ahaa. Czyli musimy znaleźć takie fi żeby pasowało i do cos fi i sin fi. No dobrze, ale chyba z
taką tabelką mnie nie wpuszczą na kolokwium
30 gru 17:16
Nie wytrzymie: Jest może inny sposób?
30 gru 17:16
Nie wytrzymie: Nie, nie. Muszę pewnie sie dowiedzieć z której ćwiartki jest ten kąt. W tym przypadku z drugiej
i 180−30. Wystarczy znajomość podstawowej tabelki
30 gru 17:19
Qulka: 
znać wykresy i je sobie narysować z boku..wtedy będzie łatwiej dopasować (oczywiście na
podstawie podstawowej tabelki)
a może wpuszczą z kalkulatorem ?
30 gru 17:23
Nie wytrzymie: | | π | |
Ale patrząc na przykład który na początku podałem myślałem, że odpowiedź to fi= |
| jednak |
| | 6 | |
| | 5 | | π | |
wychodzi |
| π. Dlaczego? Przecież według tabelki ma wyjść fi= |
| |
| | 6 | | 6 | |
30 gru 17:28
Qulka: bo ty napisałeś cos bez minusa a w przykładzie jest − więc Tobie wychodzi π/6 a im 5π/6
30 gru 17:32
5-latek: Przyklad . Katy sa z 1 cwiartki
Tylko nie kaz mi pic dalej
30 gru 17:33
Maciek: co pijesz?
30 gru 17:34
5-latek: Żubrówka biała . Dobra jest .
30 gru 17:37
Maciek: a za ile?
30 gru 17:38
5-latek: W Netto za 37 zl litr
Moze znajdziesz gdzies taniej . Powodzenia
30 gru 17:42
5-latek: Ale Ty jestes jeszcze mlody wiec nie pij
30 gru 17:44
Maciek: 37 zł aż?! A dużo trzeba wypić żeby być pijanym?
30 gru 17:48
Maciek: Nie jestem młody, mam już 18 lat
30 gru 17:50
5-latek: Czasami tez zamiast sinusaφ i cosinusa φ warto policzyc tgφ w celu wyznaczenia argumentu
glownego
30 gru 19:33