rozwiąż nierównośc
kala: rozwiąż nierównośc 3x2−x≥2x−5
31 sty 14:11
Mateusz: Porządkuje nierównosc
3x2−x−2x−5≥0
3x2−3x−5≥0
liczysz Δ (będzie większa od zera rysujesz parabole ramionami do góry bo współczynnik przy x2
jest dodatni i odczytujesz rozwiązanie nierównosci czyli patrzysz na wykres i pytasz kiedy
funkcja osiąga wartosci nieujemne i zapisujesz przedział lub sume przedziałów)
31 sty 14:42
kala: liczysz Δ? proszę o pomoc zupełnie nie wiem jak się za to zabrac. nie byłam na lekcjach a muszę
oddac prace kontrolną

(
31 sty 14:52
Godzio:
najpierw wejdź tu:
54
a potem porób kilka przykładów tu:
93 masz tam rozwiązania
31 sty 15:07
kala: zaczełam liczyc Δ tylko niewiem czy dobrze i co dalej
Δ=b2−4ac
Δ=32−4*3*(−5)
Δ=9+60
Δ=√69
31 sty 18:57
stanislaw:
nierówność ma postać
3x2 − 3x +5 ≥0
wtedy Δ = − 51 brak rozwiązania
31 sty 19:08
kala: dziękuję
31 sty 19:14
Godzio:

dlaczego brak rozwiązania

?
Δ = −51 a>0
czyli x∊ R bo dla każdego x, wartość jest dodatnia
można zobaczyć tutaj :
79
31 sty 19:15
stanislaw:
no to chyba jest logiczne ze x∊ R a brak rozwiązania to ze nie ma pierwiastów
31 sty 19:18
Godzio:
no tak

ale
kala wątpie żeby o tym wiedziała skoro jej nie było na lekcjach prawda ?
31 sty 19:19
stanislaw:

no szczera prawda
31 sty 19:21
kala: coś mi nie pasuje minus i minus daje plus więc nie rozumiem dlaczego wynik jest −51?
31 sty 19:21
Godzio:
Mateusz pomylił się w przekształceniu i zakładam że spisałaś od niego z błędem
31 sty 19:21
kala: obliczyłam i wyszło mi 69
31 sty 19:25
Godzio:
3x2 − x ≥ 2x −5 /−2x+5
3x2 −3x +5 ≥ 0
Δ= (−3)2 − 4*3*5 = 9 − 60 = −51
31 sty 19:29
kala: dziękuję

to jak wpiszę brak rozwiązania to będzie już koniec zadania?
31 sty 19:31
Mateusz: Nie narysuj os z parabolą i rozwiązaniem jest zbiór liczb rzeczywistych bo rozwiązujesz
nierównosc brak rozwiązan to bys wpisała gdyby chodziło o równanie
31 sty 19:38