W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiory A, B, A∩B
Adek: W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiory A, B, A∩B
Nie rozumiem trygonometrii stąd problem u mnie w tym zadaniu, proszę o pomoc z wyjaśnieniem
zwłaszcza zbiorów z użyciem trygonometrii.
a) A={(x,y): xy≤0}
B={(x,y): ctg (x+y)=1}
b) A={(x,y): cos (x+y)=0}
B={(x,y): tg y=1
6 paź 19:43
5-latek:

a)
A xy≤0 to y≤0 zbior zaznaczony na czerwono wraz z osia OX
B) tutaj musi ktos sprawdzuc
ctg(x+y)=1
| | π | |
y= |
| −x niebieska linia |
| | 4 | |
Tutaj π traktuje jako liczbe a nie kat
Ktos musi sprawdzic B dlatego ze nie jestem pewnien czy nie trzeba bedzie rysowac
gdzie k∊C
6 paź 20:43
5-latek: Chcialbym wiedziec dla siebie czy dobrze .
6 paź 20:53
Pytający:
Oj źle,
5−latku.

a)
A={(x,y): xy≤0}
Podana nierówność zachodzi, gdy x i y mają różne znaki lub, gdy którekolwiek jest równe 0,
czyli wykresem będzie: druga ćwiartka + czwarta ćwiartka + osie.
https://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+xy%3C%3D0
B={(x,y): ctg (x+y)=1}
ctg (x+y)=1
| | π | |
y=−x+ |
| +kπ dla k całkowitego, tu masz wykres (każda prosta odpowiada jakiemuś |
| | 4 | |
współczynnikowi k):
https://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+ctg(x%2By)%3D1
Część wspólna to tamte proste bez ich fragmentów w ćwiartkach pierwszej i trzeciej.
b)
A={(x,y): cos (x+y)=0}
cos (x+y)=0
| | π | |
y=−x+ |
| +2kπ dla k całkowitego |
| | 2 | |
https://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+(cos(x%2By)%3D0)
B={(x,y): tg y=1}
| | π | |
y= |
| +kπ, dla k całkowitego // patrz: 428 |
| | 4 | |
Tu wykresem są proste poziome (znowuż każda prosta odpowiada jakiemuś współczynnikowi k)
Część wspólna to punkty przecięć wykresów:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+(tg(y)%3D1+and+cos(x%2By)%3D0)
6 paź 21:29
5-latek: dziekuje CI
6 paź 21:33