równanie
kalk: Rozwiąż x3−3√3x2−3x+√3=0
2 lip 16:12
5-latek: Wbrew pozorom to nie jest proste rownanie
NIe bardzo wyciagnac wsopolny czynnik przed nawias ,ale tez x=
√3 lub x= −
√3 nie sa
pierwastkami tego rownania
Wiec chyba zostalo podstawienie
2 lip 16:59
Mariusz:
a to nie wszystko później trzeba założyć że rozwiązanie jest w postaci dwóch składników
2 lip 17:46
kalk: mozeto ktoś rozwiązac
2 lip 17:48
2 lip 18:01
kalk: Podstawiam x= y+√3 i mammy y3 − 12y − 8√ 3 = 0 i teraz znów podsatwiam y=u+v ?
2 lip 18:10
Mariusz:
Po tym podstawieniu dostaniesz całkowite współczynniki
2 lip 18:11
Mariusz:
tak
2 lip 18:12
kalk: dochdzę do tego i co dalej
u3 + v3 + (3uv − 12)(u + v) − 8√ 3 = 0
2 lip 18:16
Mariusz:
Pomysł polega na tym aby pogrupować lewą stronę równania i przyrównać do zera zgrupowane
składniki osobno
Zauważ że jednym ze składników jest iloczyn
oraz że wcześniej przyjąłeś że y=u+v
2 lip 18:21
Mariusz:
Po przyrównaniu obydwu składników do zera dostaniesz układ równań
który łato przekształcić we wzory Vieta dla trójmianu kwadratowego
2 lip 18:29
Mariusz:
Znasz zespolone ?
Jeśli tak to się mogą przydać a jeśli nie można je obejść trygonometrią
choć już to nie będzie to metoda czysto algebraiczna
2 lip 18:32
Mila:
y
3−12y−8
√3=0, p=−12, q=−8
√3
| | p | | q | |
Δ=( |
| )3+( |
| )2=−64+48<0 ⇔równanie ma 3 pierwiastki rzeczywiste |
| | 3 | | 2 | |
| | −24√3 | | √3 | | π | |
cosα= |
| = |
| ⇔α= |
| |
| | 2*(−12)*√4 | | 2 | | 6 | |
================
| | π | | π | |
y1=2*2*cos |
| =4*cos |
| |
| | 18 | | 18 | |
wolfram mówi "true"
x1=y
1+
√3=... itd
2 lip 19:23
Mariusz:
No i nie będzie wiedział skąd się ten wyróżnik wziął itp
a chciałem aby to krok po kroku rozwiązał
Ta trygonometria to też ma jakieś uzasadnienie
Funkcje trygonometryczne można zdefiniować jako stosunki boków w trójkącie
OPP' gdzie O środek okręgu , P wybrany punkt na okręgu, P' rzut wybranego punktu na oś OX
Funkcje trygonometryczne sumy też można uzasadnić geometrycznie
Pomysł z funkcjami trygonometrycznymi polega na tym
że cosinus bądź sinus potrojonego argumentu ma podobną postać co wielomian
którego pierwiastki chcemy znaleźć
2 lip 19:38
Mila:
To może kalk napisze jakie metody miał podawane na wykładzie.
Ja rozwiązuje aby otrzymać rozwiązanie.
Przecież możesz Mariuszu rozwiązać inaczej.
2 lip 19:43
kalk: | | 4 | |
czyli mam teraz 3uv − 12 = 0 wiec v = |
| i wstawiam do równainia tak? |
| | u | |
2 lip 23:30
kalk:
3 lip 11:48
Mariusz:
Tak można ale nie jest to potrzebne
Gdybyś się jednak uparł na swój pomysł musiałbyś uważać na dzielenie przez zero
Możesz zapisać to równanie w postaci układu równań
u3 + v3 + (3uv − 12)(u + v) − 8√3 = 0
u3+v3−8√3=0
(3uv − 12)(u + v)=0
Ponieważ wcześniej przyjęliśmy że y=u+v
więc przyrównujemy do zera ten drugi czynnik jak to zrobiłeś
u3+v3=8√3
3uv= 12
u3+v3=8√3
uv= 4
Ten układ łatwo przekształcić we wzory Vieta dla trójmianu kwadratowego
o pierwiastkach u3 oraz v3
3 lip 12:46
kalk: ale jak wstawie do równania to mam
i teraz moge podstawic u
3=z nie można tak ?
3 lip 15:12
kalk: Bo nie wiem jak to Mila policzyła, nie znam takiego wyróznika
3 lip 15:21
Adamm: można
3 lip 15:25
kalk: to już bedzie prosto...
3 lip 15:26
Adamm: tutaj będziesz musiał zetknąć się z liczbami zespolonymi ponieważ równanie ma 3 pierwiastki
rzeczywiste
jest to tkzw. casus irreducibilis równań 3 stopnia
i jeśli nie chcesz liczb urojonych to bawisz się trygonometrią tak jak Mila
3 lip 15:45
Mila:
Napisałam wzór na Δ i obliczyłam, aby wiedzieć ile pierwiastków rzeczywistych ma to równanie.
W zależności od znaku Δ odpowiednio obliczamy pierwiastki.
Kto polecił rozwiązać takie równanie?
Dawniej na zajęciach Koła Mat. w LO podawano tę metodę.
3 lip 16:20