Prosba
5-latek: Mariusz
Jesli masz gdzies pod reka to mam prosbe
Wrzuc te linki gdzie tlumaczyles Vaxowi rozwiazanie rownania stopnia trzciego za pomoca
podstawienia
u i v Dzieki
29 cze 09:27
jc: Rozwiązujemy równanie x3+ax+b=0. Szukamy rozwiązania w postaci sumy x=u+v.
(u+v)3 = u3+v3 + 3uv(u+v)
x3+ax+b = u3+v3 + 3uv(u+v) + a(u+v)+b = [u3+v3+b] + [3uv+b](u+v)
Pomysł polega na przyrównaniu do zera osobno dwóch składników.
u3+v3+b = 0
3uv+b=0
Dalej można po prostu wyliczyć z drugiego v, wstawić do pierwszego i rozwiązywać
równanie kwadratowe dla ze względu na u3.
Można też inaczej.
(t−u3)(t−v3)=t2−(u3+v3)t+(uv)3 = t2 +bt − b3/27
Rozwiązaniami równania t2 +bt − b3/27=0 są u3 i v3.
W sumie mamy 6 rozwiązań. Jak wybrać 3? Po prostu trzeba pamiętać, że uv=−b/3.
3 rozwiązania: u+v, zu+v/z, u/z+zv, gdzie z=(−1+i√3)/2.
Jako u, v bierzemy jedną konkretną parę u,v.
29 cze 09:44
5-latek: Dzien dobry
jc 
Bardzo CI dziekuje . Rozwiazywalem takie rownania ale delta .
29 cze 09:50
jc: Dzień dobry, pamiętam
29 cze 09:52
Mariusz:
https://matematykaszkolna.pl/forum/99243.html
Masz też równania czwartego stopnia
https://matematykaszkolna.pl/forum/98288.html
https://matematykaszkolna.pl/forum/98255.html
Mamy równanie
y
3+py+q=0
y=u+v
u
3+3u
2v+3uv
2+v
3+p(u+v)+q=0
| | p | |
u3+v3+q+3(u+v)(uv+ |
| )=0 |
| | 3 | |
Równanie będzie spełnione gdy
| | p | |
u3+v3+q=0 oraz 3(u+v)(uv+ |
| )=0 |
| | 3 | |
Dlaczego akurat w ten sposób zapisujemy układ równań ?
Tutaj mamy iloczyn i będzie on równy zero gdy co najmniej jeden z czynników będzie
równy zero
| | p | |
Bierzemy czynnik uv+ |
| ponieważ przyjęliśmy że u+v=y |
| | 3 | |
Możesz spróbować uogólnić ten pomysł na równanie czwartego stopnia
ale wg mnie równanie czwartego stopnia wygodniej rozwiązywać rozkładając
wielomian czwartego stopnia najpierw na iloczyn dwóch trójmianów kwadratowych
Niektórzy rozwijają dwumian u+v z wzoru skróconego mnożenia na sześcian sumy,
porównują z postacią równania y
3=py+q
i w ten sposób otrzymują układ równań jednak ten sposób trochę trudniej uogólnić na
równania czwartego stopnia
29 cze 10:12
Mariusz:
Zauważ że przyjąłeś y=u+v
oraz równanie rozwiązujące jest szóstego stopnia ale sprowadzalne do kwadratowego
W równaniu czwartego stopnia równanie rozwiązujące też będzie szóstego stopnia
ale będziesz mógł je sprowadzić tylko do trzeciego stopnia
Ile wtedy będziesz potrzebował składników w sumie
za pomocą której chcemy przedstawić rozwiązanie równania y4+py2+qy+r=0
(metoda jest ta sama co dla równań trzeciego stopnia)
29 cze 12:00
5-latek: Dziekuje Mariusz
29 cze 13:13