proszę o pomoc
Michał: Rozwiąż
a)2x22+11+21=−(x−5)(x+5)
b)(2x+1)2−9(x−1)2=4−x
24 maj 17:33
Michał: poprawiam a)
2x2+11x+21=−(x−5)(x+5)
przepraszam
24 maj 17:37
Mila:
a) popraw zapis
b)
4x
2+4x+1−9*(x
2−2x+1)=4−x
4x
2+5x−3−9x
2+18x−9=0
−5x
2+23x−12=0
Δ=529−240=289
| | −23−17 | | −23+17 | | 3 | |
x= |
| =4 lub x= |
| = |
| |
| | −10 | | −10 | | 5 | |
24 maj 17:43
Mila:
a)
2x2+11x+21=−(x−5)(x+5)⇔
2x2+11x+21=−(x2−25)
dalej sam.
24 maj 17:44
Michał: A nie ma jakiegoś innego sposobu aby nie liczyć tych Δ ?
24 maj 17:48
24 maj 17:52
24 maj 17:53
Adamm: uczysz się jak rozwiązywać równania z funkcjami kwadratowymi?
lepiej zapamiętać deltę, to uniwersalny sposób
24 maj 17:54
24 maj 17:55
Michał: po prostu szukam jakiegoś alternatywnego sposobu do tego z Δ

ponieważ często popełniam jakiś
głupi błąd przy obliczeniach i wyniki błędne wychodzą

dzięki Adamm

Wzory Viete'a się przydadzą
24 maj 18:00