równanie
Adamm: x4+4x2−x−1=0
może ktoś mi pokazać jak coś takiego rozwiązać?
9 kwi 00:50
Ferarri: Serio? Wzór Ferrariego.
9 kwi 01:03
Metis: Wzory Ferrari.
9 kwi 01:04
Adamm: wow, nigdy o czymś takim nie słyszałem (sarkazm)
prosiłem żeby ktoś mi to pokazał
9 kwi 01:05
Ferarri: A już myślałem, że czegoś nie wiesz...
9 kwi 01:13
Mariusz:
Pomysł jest taki abyś przedstawił ten wielomian w postaci iloczynu dwóch trójmianów
kwadratowych
Możesz to zrobić używając współczynników nieoznaczonych
albo sprowadzając ten wielomian najpierw do różnicy kwadratów
Nie obejdzie się bez równania trzeciego stopnia
9 kwi 01:49
9 kwi 02:05
Adamm: dziękuję
9 kwi 02:09
Adamm: rozwiązania równania wyszły mi
| | | | √4+2u | | −2−u+ |
| ±√−2u−4+[√(4+2u)]/(2+u) | | | 4u+8 | |
| |
x= |
| |
| | 2 | |
| | | | √4+2u | | −2−u− |
| ±√−2u−4+[√(4+2u)]/(2+u) | | | 4u+8 | |
| |
x= |
| |
| | 2 | |
| | 2√199 | | | | 23537√199 | | arccos( |
| ) | | | 633616 | |
| | 10 | |
gdzie u= |
| cos( |
| )+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
9 kwi 02:38
Mariusz:
Gdy ja je rozwiązywałem pierwiastek równania rozwiązującego nie był wyrażony za pomocą
funkcji trygonometrycznych
Jakiego sposobu użyłeś
sprowadzenia do iloczynu dwóch trójmianów kwadratowych
czy uogólnienia metody dla równań trzeciego stopnia
Wg mnie sprowadzenie do iloczynu dwóch trójmianów kwadratowych
przez zapisanie w postaci różnicy kwadratów wymaga mniej obliczeń
x
4+4x
2−x−1=0
x
4−(−4x
2+x+1)=0
(x
2)
2−(−4x
2+x+1)=0
| | y | | y2 | |
(x2+ |
| )2−((y−4)x2+x+ |
| +1)=0 |
| | 2 | | 4 | |
Δ=0
(y
2+4)(y−4)−1=0
y
3−4y
2+4y−17=0
| | 4 | | 4 | | 4 | |
(w+ |
| )3−4(w+ |
| )2+4(w+ |
| )−17=0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 16 | | 64 | | 32 | | 64 | | 16 | |
w3+4w2+ |
| w+ |
| −4w2− |
| w− |
| +4w+ |
| −17=0 |
| | 3 | | 27 | | 3 | | 9 | | 3 | |
| | 4 | | −128+144−459 | |
w3− |
| w+ |
| =0 |
| | 3 | | 27 | |
w=u+v
| | 4 | | 443 | |
(u+v)3− |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 3 | | 27 | |
| | 4 | | 443 | |
u3+3u2v+3uv2+v3− |
| (u+v)− |
| |
| | 3 | | 27 | |
| | 443 | | 4 | |
u3+v3− |
| +3(u+v)uv−3(u+v) |
| =0 |
| | 27 | | 9 | |
| | 443 | | 4 | |
u3+v3− |
| +3(u+v)(uv− |
| )=0 |
| | 27 | | 9 | |
| | 443 | | 196249 | | 256 | |
(t− |
| )2− |
| + |
| |
| | 54 | | 2916 | | 2916 | |
| | 443 | | 195993 | |
(t− |
| )2− |
| |
| | 54 | | 2916 | |
| | 443−√195993 | | 443−√195993 | |
(t− |
| )(t− |
| )=0 |
| | 54 | | 54 | |
| | 1772−4√195993 | | 1772+4√195993 | |
(t− |
| )(t− |
| )=0 |
| | 216 | | 216 | |
| | 1 | |
y= |
| (3√1772−4√195993+3√1772+4√195993+8) |
| | 6 | |
| | y | | 1 | |
(x2+ |
| )2−(√y−4)2(x+ |
| )2=0 |
| | 2 | | 2(y−4) | |
| | y | | 1 | | y | | 1 | |
(x2+ |
| −√y−4(x+ |
| ))(x2+ |
| −√y−4(x+ |
| ))=0 |
| | 2 | | 2(y−4) | | 2 | | 2(y−4) | |
| | y | | 1 | | y | | 1 | |
(x2−√y−4x+ |
| − |
| )(x2+√y−4x+ |
| + |
| )=0 |
| | 2 | | 2√y−4 | | 2 | | 2√y−4 | |
| | 1 | |
y= |
| (3√1772−4√195993+3√1772+4√195993+8) |
| | 6 | |
Pozostałe pierwiastki to para wzajemnie sprzężonych liczb zespolonych
Jeśli chodzi o tę trygonometrię to miałem na myśli tzw casus irreducibilis
równania rozwiązującego
9 kwi 16:27
Adamm: użyłem sprowadzenia do dwóch trójmianów kwadratowych
teraz widzę że pomyliłem się we wprowadzaniu zmiennej, i wyszło mi że dla
równania rozwiązującego Δ<0
szkoda tylko że pomyliłem się na takim etapie, po dużo pracy się zmarnowało
9 kwi 16:37
Mariusz:
Sprowadzenie do iloczynu dwóch trójmianów kwadratowych jak dla mnie
wymaga mniej obliczeń to i jest to metoda wygodniejsza w przypadku gdy chcemy
użyć rozkładu na sumę ułamków prostych
np w przypadku gdy chcemy scałkować funkcję wymierną
albo odwrócić przekształcenie Laplace
(Do całkowania wystarczy rozkład na sumę ułamków prostych nad rzeczywistymi
Do odwracania przekształcenia Laplace wygodniejszy jest
rozkład na sumę ułamków prostych nad zespolonymi)
9 kwi 16:49
Mariusz:
Adam jeśli chodzi o równanie trzeciego stopnia postaci x3+px+q=0
to ja preferuję podstawienie x=u+v bo nie trzeba wyodrębniać przypadku
gdy występuje dzielenie przez zero a także łatwiej je uogólnić na równanie czwartego stopnia
10 kwi 09:59