Stereometria
danek: Dany jest sześcian ABCDA'B'C'D'. P jest punktem przecięcia się przekątnych ściany bocznej
| | a√6 | |
AA'DD'. Wykaż, że odległość punktu P od przekątnej BD' sześcianu jest równa |
| |
| | 6 | |
Proszę o pilną pomoc...
10 sty 14:10
danek:

Jak to powinno być?
ale ta odległość może być w dowolnym punkcie czy na środku tej przekątnej?
10 sty 15:33
danek: kto jest w tym dobry...
spojrzy ktoś na to?
10 sty 15:37
danek: czy jest może paziówna lub Bogdan na forum? może wy byście umieli pomóc?
10 sty 15:45
benek: hmm

trzeba to zrobic
10 sty 15:54
danek: mam kilka zadań i męczę się tak z nimi...
10 sty 15:55
danek: i co myślisz na tym benek?
10 sty 16:12
benek: nie wiem co myslesc

sprawdz jeszcze tresc tego zadania. bo mi nie wychodzi,, trzeba znalezc
haczyk
10 sty 16:13
danek: powinno się wyznaczyć najpierw przekątną sześcianu, tylko jak?
10 sty 16:14
danek: treść przepisałem dobrze...
10 sty 16:16
danek: do zadania mam jeszcze punktacje:
1p Wyznaczenie długości przekątnej sześcianu: |BD'| = a
√3
| | x | | a | |
1p Zapisanie równania wynikającego z treści zadania: |
| = |
| |
| | | | a√3 | |
| | a√6 | |
1p Rozwiązanie równania: x= |
| |
| | 6 | |
ale ja potrebuje po kolei jak to rozwiązać...
10 sty 16:22
10 sty 16:24
Marek: Pomozesz mi w zadaniu?
dziedzina funkcji f jest przedzial <1;5> a jej zbiorem wartosci przedział <−2;6> wykres funkcji
g powstal przez przesuniecie wykresu funkcji f o wektor podaj dziedzine funkcji i zbior
wartosci funkcji g. B) u= (3,0) Dg= g(Dg)= C) u=(2,5)
Dg= g(Dg)= D) u=(−1,−3) Dg= g(Dg)=
10 sty 16:25
benek: dobra to robimy
10 sty 16:26
Marek: Oooo wielkie dzieki nie moge tego zrozumiec
10 sty 16:27
benek: kurde ale syf, napisalem juz a tu lipa zepsulo sie
10 sty 16:36
Marek: kurde
10 sty 16:37
danek: do Marka:
B) Dg= <4;8> ZWg= <−2;6>
C) Dg= <3;7> ZWg= <3;11>
D) Dg= <0;4> ZWg= <−5;3>
10 sty 16:39
Marek: do danek
a mogl bys pokazac mi jeden przyklad na wykresie bede wdzieczny?
10 sty 16:41
Marek: dzieki za pomoc
10 sty 16:41
benek:

b
2=a
2+a
2
b
2=2a
2
b=a{2}
c
2=a
2+b
2
c
2=a
2+(a{2})
2
c
2=a
2+2a
2
c
2=3a
2
c=a{3}
to jest pierwszy punkt
10 sty 16:41
benek: a{2}=a√2
a{3}= a√3
10 sty 16:42
benek: teraz z twierdzenia talesa wiemy ze:
PK do AP ma się tak samo jak AB do BD'
PK=x
AP=a√2/2
AB=a
BD'=a√3
10 sty 16:45
danek:
10 sty 16:51
danek: to jest dla marka i tutaj poprostu przesuwasz wektorrem
10 sty 16:51
Marek: oooo dzieki juz rozumiem
10 sty 16:54
danek: czyli teraz to tylko proporcja, tak benek?
10 sty 16:55
benek:
więc
xa
√3=
a2√22
x=
a2√22a√3
x=
a√22√3
teraz pozbywamy sie niewymiernosci z mianownika
x=
a√2*√32√3*
√3=
a√66
10 sty 16:58
danek: no faktycznie teraz się wszystko zgadza

a benek spojrzał byś jeszcze na moje 3 inne zadanka? wyżej miałem do nich linki
10 sty 16:59
benek: gotowe
10 sty 16:59
benek: zaraz spraqdze
10 sty 16:59
Marek: Naszkicuj wykers funkcji f. Pozesz jeszcze w tym jednym zadaniu ?
a) f(x)= −Ix+2I
b) f(x)= −Ix−1I
c) f(x)= 2 −Ix−4I
d) f(x)=3 −Ix+2I
e) f(x)= −(x+1)2
f) f(x)= 1−(x−4)2
10 sty 17:03