czy ten rysunek jest zgodny z treścią?
bo nie rozumiem jak powinienem zaznaczyć te kąty...

| 1 | 1 | |||
Dane: a, α, β V = ? V = | Pp * h, Pp = | absinβ | ||
| 3 | 2 |
| b | a | |||
= | γ = 1800 − α − β | |||
| sinα | sinγ |
| asinα | ||
b = | ||
| sin(1800−α−β) |
| a | a | |||
R = | = | |||
| 2sinγ | 2sin(1800 −α −β) |
| h | ||
= tg2α | ||
| R |
| atg2α | ||
h = Rtg2α = | ||
| 2sin(1800 −α −β) |
| 1 | asinα*sinβ | a2sinα*sinβ | ||||
Pp = | a * | = | ||||
| 2 | sin(1800 −α −β) | 2sin(1800 −α −β) |
| 1 | a2sinαsinβ | atg2α | ||||
V = | * | * | = | |||
| 3 | 2sin(1800 −α −β) | 2sin(1800 −α −β) |
| a3sinα*sinβ*tg2α | ||
= | ||
| 12sin2(1800 −α −β) |


a benek spójrz jeszcze na tamte dwa...
i Aniu również może coś z nimi wymyślisz...
https://matematykaszkolna.pl/forum/33410.html
https://matematykaszkolna.pl/forum/33412.html