Stereometria
danek: Długości krawędzi podstawy i wysokość prostopadłościanu ABCDA'B'C'D' o podstawie ABCD i
wysokościach AA', BB', CC', DD' tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 3 i sumie 15.
Wyznacz cosinus kąta AD'C.
Proszę o pomoc w zadanku
10 sty 14:02
danek:

czy rysunek będzie pasować?
jak wyznaczyć z ciągu te krawędzie?
10 sty 15:04
danek: spojrzy ktoś na to?
10 sty 15:48
danek: ktoś znajdzie może pomysł na to zadanko?
10 sty 16:40
Anna: pomagam
10 sty 18:01
danek:
10 sty 18:03
Anna:
(a,b,H) − ciąg arytmetyczny, r = 3, S
3= 15 cosα = ?
b = a + r =
a + 3
H = a + 2r =
a + 6
| | a1 + a3 | | a + H | |
S3 = |
| * 3 ⇒ 15 = |
| * 3 |
| | 2 | | 2 | |
30 = 6a + 18 /:6
a + 3 = 5 ⇒
a = 2
b = 2 + 3 =
5
H = 2 + 6 =
8
Teraz należ obliczyć przekątne podstawy i ścian bocznych.
Na podstawie Twego rysunku:
IACI
2 = a
2 + b
2
IACI
2 = 2
2 + 5
2 = 29 ⇒
IAC = √29
IAD'I
2 = a
2 + H
2 = 4 + 64 = 68 ⇒ IAD'I =
√68 =
√4*17 =
2√17
ICD'I
2 = H
2 + b
2 = 64 + 25 = 89 ⇒ ICD'I =
√89
Aby obliczyć cosα stosujemy wzór cosinusów do trójkąta ACD' :
IACI
2 = IAD'I
2 + ICD'I
2 − 2IAD'I * ICD'I * cosα
29 = 68 + 89 − 2 * 2
√17 *
√89 * cosα
29 = 157 − 4
√1513 * cosα
4
√1513*cosα = 128 /: 4
√1513
| | 32 | | 32√1513 | |
cosα = |
| = |
| |
| | √1513 | | 1513 | |
10 sty 18:30
danek: oj Aniu ... jesteś wielka

a mogłabyś jeszcze tylko sprawdzić jedno zadanko?
10 sty 18:36
10 sty 18:38
10 sty 18:54