Stereometria
danek: Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny. Krawędź podstawy graniastosłupa ma długość a,
zaś jego wysokość jest równa 2a√2. Wyznacz cosinus kąta AC'B.
pomoże ktoś w tym zadanku?
10 sty 14:05
danek:

czy ten graniastosłup powinien w podstawie mieć każdą krawędź o dł. a

i co dalej?
10 sty 15:11
danek: pomoże ktoś?
10 sty 15:47
danek: ktoś znajdzie może pomysł na to zadanko?
10 sty 16:40
benek: oki
10 sty 17:51
benek:

b
2=a
2+H
2
b
2=a
2+(2a
√2)
2
b
2=a
2+8a
2
b
2=9a
2
b=3a
h
2=b
2−(
a2)
2
h
2=9a
2−
a24
h=
a√352
cosα=
hb
cosα=
√356
tak mi wyszlo//
10 sty 18:08
danek: hmm... wiesz...
| | 17 | |
w rozwiązaniu mam cosα= |
| |
| | 18 | |
10 sty 18:19
benek: poczekaj
10 sty 18:36
benek: aaa,, czekaj ja obliczyłem chyba cos12α
10 sty 18:44
Anna:
Dopowiem, że cosα najlepiej wyliczyć tu ze wzoru cosinusów.
10 sty 18:49
benek: oki tak jak myslalem
10 sty 18:57
benek: cosuα=cos
212α−sin
212α
sin
12α=
16
cosα=
3536−
136=
3436=
1718
10 sty 19:00
benek: teraz dobrze
10 sty 19:00
danek: oj kolego.. jak wam się odwdzięczę

10 sty 19:01
benek: a do ktorej klasy chodzisz?
10 sty 19:02
danek: maturalna
10 sty 19:05
danek: 3 LO
10 sty 19:06
danek: a Ty?
10 sty 19:06
benek: 
no ja teoretycznie powinienem konczyc 2 rok studiow

ale wole jednak zarabiac pieniadze,
masz gg? bedzie latwiejsza komunikacja
10 sty 19:07
danek: hehe, 9077144
10 sty 19:11