lopopopo:
Punkty A=(5,-2) i B=(17,2) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o kącie prostym przy wierzchołku A. Wierzchołek C należy do prostej o równaniu y=2x+3.
a)wyznacz współrzędne punktu C.
b) Oblicz pole trójkąta ABC
31 sty 18:26
Jakub:
Na początku znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
np. tak
1223 lub z układu równań.
Następnie znajdź współczynnik prostej prostopadłej przechodzącej przez punkt A tak jak tutaj
46.
Aby znaleźć punkt C rozwiąż układ równań y=2x+3 i znaleziona prosta.
Aby obliczać pole znajdź długość odcinków AB i AC z tego wzoru
1248
31 sty 18:32