11 sie 18:47
maciu: w sensie ze to za trudne jak na podstawe(wiekszosc zadan)
11 sie 18:47
maciu: i zapominalem dodac ze nie pojmuje zad 5, w ogóle kompletnie nic 0 ,nawet nie wiem o co w nim
chodzi,bardzo prosze objasnić tumanowi
11 sie 18:52
maciu: bardzo prosze to zad 5 mi objasnic,ja nic nie rozumie serio
11 sie 19:03
:::
(x−y)(x+y)=x2−y2
dla x=2 i y= 4
4−16= −12 − najmniejsza wartość
Odp: D)
11 sie 19:06
maciu: nic z tego nie rozumiem naprawde
11 sie 19:07
maciu: a tak w ogole to skad mam wiedziec ze to trzeba wymnozyc i po co? ,tego nie pojmuje
11 sie 19:09
maciu: bardzo prosze
11 sie 19:19
Omikron: Podstaw sobie wszystkie możliwe liczby i sprawdź jaki może być najmniejszy wynik.
Skoro jest to oficjalny arkusz z czerwca, to w sierpniu może być matura na takim poziomie.
11 sie 20:04
maciu: ale ja w ogóle nic z tego nie rozumiem,co z tego że podstawie,jak w ogóle nie wiem
dlaczego,prosze mi to wytłumaczyć dlaczego tak
11 sie 20:06
Omikron: Jak to nie wiesz dlaczego? Masz kilka możliwych liczb do postawienia, odpowiedzią jest
najmniejszy możliwy wynik. Podstaw wszystkie liczby po kolei.
11 sie 20:08
Adam: maciu, co zrobisz jak już nie zdasz matury poprawkowej?
11 sie 20:10
maciu: nawet nie chce o tym myśleć
11 sie 20:10
maciu: a które cyfry podstawić 2,3,4 te w nawiasie?
11 sie 20:11
Adam: zawsze jest szkoła dla dorosłych
11 sie 20:11
maciu: a co to takiego?
11 sie 20:12
maciu: jezu ja nic z tego zadania nie rozumiem w ogóle naprawde kompletnie nie wiem co i jak... ahh:(
11 sie 20:13
Omikron: Podstaw za x 2, za y 2
Potem za x 2 za y 3
Za x 2 za y 4
Za x 3 za y 2
Za x 3 za y 3
Za x 3 za y 4
Za x 4 za y 2
Za x 4 za y 3
Za x 4 za y 4
Sprawdź jaka najmniejszą liczba Ci wyszła
11 sie 20:17
maciu: mozesz zobaczyc czy w zad 17 ma byc a ,bo tak mi wyszlo
11 sie 20:25
Omikron: Mi wychodzi a=−2
11 sie 20:29
maciu: tak −2 ma być bo mi wyszło 1/2 ,a o symetralna chodzi nie doczytalem
11 sie 20:32
Omikron: Na maturze dokładnie czytaj, nie warto stracić punktów za taką głupotę jak złe przeczytanie
polecenia.
11 sie 20:35
maciu: na maturze ja zawsze dokładnie czytam,zawsze ostatni wychodze,zawsze sprawdzam wiele razy i na
1000% nie pozwole sobie na takie niedopatrzenie
11 sie 20:36
Omikron: No i dobrze
11 sie 20:36
maciu: nie pojmuje ZAD 23 co znacza te odp a*n bardzo głupie zadanie źle sformuowane nie pojmuje go
11 sie 20:42
maciu: co znaczy te a razy m czy a razy cos tam?
11 sie 20:42
Omikron: Musisz określić znaki dwóch iloczynów.
Proste są równoległe, więc współczynniki kierunkowe są równe.
W takim razie ich iloczyn jest dodatni (albo dwie liczby ujemne albo dodatnie, w tym przypadku
jak spojrzysz na wykres to widać że ujemne).
Wyrazy wolne są równe punktowi przecięcia z osią Oy, jak będziesz je znał to możesz określić
znak iloczynu.
Dodam jeszcze tylko że w tym przypadku widać że współczynniki kierunkowe nie są równe 0.
11 sie 20:49
maciu: a w zadaniu 7 trzena pierwiastek z dwoch za x wstawić?
11 sie 20:54
Omikron: Są trzy rozwiązania równania: 8, −2, 2
Szukana suma to 8+(−2)=6
11 sie 20:58
maciu: kurcze,ja to umiem nie oto zadanie mi chodziło...
11 sie 21:00
maciu: 9
11 sie 21:00
maciu: a tak w ogóle to nie 6 tylko 4 bo tam jest w ostatnim −4 do kwadratu....
11 sie 21:01
maciu: dobrze 6 pomylilo mi sie
11 sie 21:03
Omikron: Czyli Twoim zdaniem rozwiązaniem równania x2+16=0 jest −4?
11 sie 21:04
Omikron: Ok
11 sie 21:04
maciu: pomyliło mi sie napisałęm przeciez
11 sie 21:04
Omikron: Tak w 9 podstawiasz
11 sie 21:05
maciu: w 9 moge za x dać √2?
11 sie 21:05
maciu: ok
11 sie 21:05
maciu: za f(x)= to tak ma być f(√2) i tam dalej za wszystkie x tez √2?
11 sie 21:11
maciu: z minusem
11 sie 21:12
maciu: dlaczego w zadniu 18 jak podstawiam to prawdłowa jest odp c przeciez odp A jak sie podstawi to
tez nie ma rozwiazan bardzo prosze objasnic,wydaje mi sie ze mam racje
11 sie 21:36
Omikron: Co do 9 tak, za wszystkie x podstawiasz pierwiastek z dwóch. 18 zobaczę zaraz
11 sie 21:43
maciu: już zrobiłem dobrze 9, 18 zobacz bo mnie meczy 2 odpowiedzi mi pASUJA a i c
11 sie 21:45
Omikron: Podstawiając odpowiedź A wychodzi układ:
y=x−2
y=−x−2
Ma rozwiązanie: x=0 y=−2
11 sie 21:45
maciu: czekaj ja ci napiesze jak mi wychodzi
11 sie 21:49
maciu: dla odp A
y=1−2
y=−1−2
dla C (poprawna)
y=−1+2
y=−1−2
11 sie 21:52
Omikron: Czyli podstawiłeś x=1. To, że x=1 nie jest rozwiązaniem, nie znaczy, że w ogóle nie ma
rozwiązań.
11 sie 21:54
maciu: nie pojmuje jak x=1?
11 sie 21:57
maciu: bardzo prosze mi to zadanie objasnic dla a i c nie ma rozwiazan wydaje mi sie
11 sie 21:58
Omikron: Skąd wziąłeś te jedynki zamiast x?
11 sie 22:00
maciu: podstawiałem a, b przeciez
11 sie 22:01
Omikron: A gdzie x zniknęło?
11 sie 22:01
maciu: A po co x? Podstawilem za niego cyfry
11 sie 22:03
maciu: ale ja juz chyba pojmuje to
11 sie 22:07
11 sie 22:08
maciu: ale mam olbrzymi kłopot z zad 26, jest to jedne z niewielu zadan otwartych ktore wiem jak
zrobic, trzeba pomnozyc na krzyc ale cyfry skomplikowane mam z tym trudnosci
11 sie 22:08
maciu: ale takiego zadania nie bedzie trudnego a ja juz pojmuje,a i dobrze podstawilem sobie co w tym
zlego?
11 sie 22:09
maciu: mam trudnosci z 26...
11 sie 22:09
maciu: na krzyz mam taki zapis poki co
(2x+1)(x+1)=2x(2x+1)
(2x+1)(x+1)=4x2+2x dobrze narazie?
11 sie 22:12
maciu: tylko nie pisz rozwiazania narazie sam chce dojsc
11 sie 22:13
Omikron: Zad 26
Po wymnożeniu na krzyż
(2x+1)(x+1)=2x(2x+1)
Przenoszę wszystko z prawej strony na lewą (co oznacza, że muszę zmienić znak).
(2x+1)(x+1)−2x(2x+1)=0
Wyciągam przed nawias 2x+1
(2x+1)(x+1−2x)=0
(2x+1)(1−x)=0
x=−1/2 ⋁ x=1
Żadne z rozwiązań nie było wykluczone z dziedziny, więc są prawidłowe.
Jeżeli nie rozumiesz wyciągnięcia przed nawias to przemnóż przez siebie nawiasy i delta
później.
11 sie 22:13
Omikron: Sorry, napisałeś jak ja już pisałem
11 sie 22:14
Omikron: Na razie dobrze tak jak piszesz.
11 sie 22:14
maciu: dobra to staram sie nie patrzec na ten post i dalej kontynuuje to co zaczalem,skoro dobrze
11 sie 22:15
Omikron: Ok
11 sie 22:16
maciu: (2x+1)(x+1)=2x(2x+1)
(2x+1)(x+1)=4x2+2x
2x2+2x+x+1=4x2+2x
2x2+3x+1=4x2+2x
−2x2−x+1=0
11 sie 22:21
Omikron: W ostatniej linijce błąd, powinno być +x.
Popraw i licz deltę.
11 sie 22:26
maciu: tak powinno być +, delty nie licze bo pojmuje ją
11 sie 22:29
Omikron: Jak uważasz.
11 sie 22:32
maciu: zadania 13 nie pojmuje,jakies wskazowki moze,od czego zaczac?
11 sie 22:33
maciu: beta ma 100?
11 sie 22:34
Omikron: Tak
11 sie 22:37
maciu: czyli to zadanie na znajomość sumy kątów zwykłe tak?
11 sie 22:38
maciu: a w zadaniach typu 28 na dowod,moge podstawic jakas cyfre i udowodnic tak?
11 sie 22:39
Omikron: Suma kątów w trójkącie + własność kątów w trapezie.
11 sie 22:41
Omikron: Nie, nie możesz podstawić. Musisz udowodnić dla wszystkich przypadków, a podstawiając,
udowodnisz dla jednego.
11 sie 22:41
maciu: a w zad 16, cos trzeba znac jakas zaleznosc zeby zrobic zadanie? jak sie za to zabrac
11 sie 22:43
Mariusz:
x
4+9x
3−11x
2+1=0
x
4+9x
3−(11x
2−1)=0
| | 81 | | 125 | |
x4+9x3+ |
| x2−( |
| x2−1)=0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 9 | | 125 | |
(x2+ |
| x)2−( |
| x2−1)=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 9 | | y | | 125 | | 9 | | y2 | |
(x2+ |
| x+ |
| )2−((y+ |
| )x2+ |
| yx+ |
| −1)=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
Δ=0
| | y2 | | 125 | | 81 | |
4( |
| −1)(y+ |
| )− |
| y2=0 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 125 | | 81 | |
(y2−4)(y+ |
| )− |
| y2=0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 125 | | 81 | |
y3+ |
| y2−4y−125− |
| y2=0 |
| | 4 | | 4 | |
y
3+11y
2−4y−125=0
| | 11 | | 11 | | 11 | |
(w− |
| )3+11(w− |
| )2−4(w− |
| )−125=0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 121 | | 1331 | | 22 | | 121 | | 44 | |
w3−11w2+ |
| w− |
| +11(w2− |
| w+ |
| )−4w+ |
| −125 |
| | 3 | | 27 | | 3 | | 9 | | 3 | |
| | 133 | | 2662+396−3375 | |
w3− |
| w+ |
| =0 |
| | 3 | | 27 | |
w=u+v
| | 133 | | 317 | |
(u+v)3− |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 3 | | 27 | |
| | 133 | | 317 | |
u3+3u2v+3uv2+v3− |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 3 | | 27 | |
| | 317 | | 133 | |
u3+v3− |
| +3(u+v)(uv− |
| )=0 |
| | 27 | | 9 | |
| | 317 | | 2352637 | |
t2− |
| t+ |
| =0 |
| | 27 | | 729 | |
Po rozwiązaniu tego równania dostaniemy liczby zespolone
Po zastosowaniu wzoru de Moivre dostaniemy pierwiastek równania
trzeciego stopnia wyrażony funkcją trygonometryczną i cyklometryczną
| | 9 | | y | | 125 | | 9 | | y2 | |
(x2+ |
| x+ |
| )2−((y+ |
| )x2+ |
| yx+ |
| −1)=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 9 | | y | | 4y+125 | | 9y | |
(x2+ |
| x+ |
| )2− |
| (x+ |
| )2=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4y+125) | |
| | 9 | | y | | 1 | | 9y | |
(x2+ |
| x+ |
| )2− |
| (√4y+125x+ |
| )2=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | √4y+125 | |
| | 1 | | 1 | | 9y | |
(x2+ |
| (9+√4y+125)x+ |
| (y+ |
| )) |
| | 2 | | 2 | | √4y+125 | |
| | 1 | | 1 | | 9y | |
(x2+ |
| (9−√4y+125)x+ |
| (y− |
| ))=0 |
| | 2 | | 2 | | √4y+125 | |
11 sie 22:51
maciu: Chyba ci sie tematy pomylily bo ja nie pytam o wzor moiriva tylko jak zrobic zadanie z matury
na.poz podstawowym
11 sie 22:54
Omikron: Nieźle Mariusz, ale ja jeszcze nie jestem na tym poziomie, żeby to zrozumieć

maciu, w zadaniu 16 korzystasz ze wzoru na pole trójkąta (1/2* iloczyn boków i sinusa kąta
pomiędzy nimi).
https://matematykaszkolna.pl/strona/2959.html
11 sie 22:56
maciu: Nie pojmuje? Za duzo.tych wzorow mozna prosciej?
11 sie 22:58
maciu: co to znaczy iloczyn boków?
11 sie 23:04
maciu: to znaczy jak mamy równoramienny i wpodstawie 7 , a boki to 2 i 2 to 2*2 iloczyn boków?
11 sie 23:05
Mariusz:
Wszystko co ci potrzeba to
Wzory skróconego mnożenia
Przekształcanie równań
Wzory Viete (dla wielomianu drugiego stopnia dla trzeciego stopnia opcjonalnie)
Wyróżnik trójmianu kwadratowego
Wzory na pierwiastki trójmianu kwadratowego
Zespolone można obejść trygonometrią
Z trygonometrii przydadzą się wzory na funkcje trygonometryczne
wielokrotności kąta chociaż minimum to
wzory na funkcje trygonometryczne sumy (sinus i cosinus)
Przydadzą się podstawowe wiadomości o funkcji
Co to jest funkcja
funkcja różnowartościowa
złożenie funkcji
funkcja odwrotna
11 sie 23:07
maciu: do kogo ten post?
11 sie 23:07
maciu: prosze mi tu smietnika nie robić!
11 sie 23:08
Mariusz:
To była próba odpowiedzi na zadanie z
11 sie 22:08
11 sie 23:08
Mariusz:
Macie jakiś pomysł na zadanie 13 albo 14 ?
11 sie 23:10
Omikron: maciu, tak. Chodzi o iloczyn ramion tego trójkąta (czyli 20*20).
Mariusz, a nie skomplikowałeś trochę tego? Wybrałem taką funkcję, żeby jednym z miejsc zerowych
było 1, nie lepiej to uprościć na początku?
11 sie 23:11
maciu: Mmariusz 14 pojełem,13 nie pojmuje
11 sie 23:14
Mariusz:
Podałem ogólny sposób na równanie czwartego stopnia
Zwykle nie chce mi się sprawdzać dzielników bo nie ma pewności że
znajdę wśród nich pierwiastek a nawet jeśli pierwiastek wymierny istnieje
to i tak sprawdzanie dzielników nie zawsze jest szybsze
w 13 D byłoby dobre gdybyśmy mogli ten trapez wpisać w okrąg
11 sie 23:18
maciu: poprawne a w 13
11 sie 23:18
Mariusz:
maciu a uzasadnienie
11 sie 23:22
maciu: nie wiem,jakas to pojmowałem że tam sie prosta daje za C i jest kat prosty ale juz teraz nie
pojmuje
11 sie 23:29
Mariusz:
w 14
Z sumy kątów w trójkącie ∡ADC=108
Z czworokąta wpisanego w okrąg ∡β=72
a co z drugim kątem
11 sie 23:29
maciu: drugiego nie pojmuje
11 sie 23:31
maciu: powinien miec 36,ale ten trojkat na ktorym jest oparty beta jest 2 razy wiekszy
11 sie 23:32
Mariusz:
Wiemy też że ΔDOC jest równoramienny
(ramiona to promienie okręgu opisanego na czworokącie)
11 sie 23:36
maciu: miałem taki sposob ze robie kat prosty bo przeciagam prosta zza punkt C tak ze tworze kat
prosty 90 ,ale juz tego nie rozumiem
11 sie 23:40
maciu:

tutaj na niebiesko jest 90 stopni ,ale jak to sie ma do zadania,bo zapomniałem
11 sie 23:44
Mariusz:
2(36+γ)+α=180
72+2γ+α=180
2γ+α=108
Brakuje jednego równania
11 sie 23:49
maciu: ale ja to pojmuje ja nie pojmuje zadania 23 44
11 sie 23:50
maciu: i nie pisz prosze rownan bo ja nie pojmuje rownan
11 sie 23:51
Mariusz:
maciu to do zad 13
11 sie 23:51
maciu: no to 13 niech ci bedzie,ale ja nie pojmuje twoich rownan
11 sie 23:53
11 sie 23:54
Mariusz:
W 13
Z tego że AD=DC wynika że ΔADC jest równoramienny
Dodatkowo z sumy kątów w trójkącie mamy
2α+β=180
Jakiś pomysł na drugie równanie ?
Z twierdzenia sinusów i cosinusów nie wychodzi
12 sie 00:00
maciu: nie pojmuje?
12 sie 00:01
maciu: jaśniej można?
12 sie 00:13
Eta:

α+90+50=180 ⇒ α=40
to β=180−2α= 180−80 =
100o
Odp:A
12 sie 00:19
Mariusz:
Eta skąd to pierwsze równanie
Dlaczego dodajemy akurat 50
Chodzi o to że jedno ramię tego nowego kąta jest przedłużeniem ramienia
danego kąta o mierze 50 a drugie ramie tego nowego kąta jest równoległe do ramienia
danego kąta o mierze 50 ?
W 14 znalazłem kąt β a co z kątem α
12 sie 00:27
maciu: dokładnie ja też nic nie pojmuje,ale widocznie nie jest mi dane pojąć zadanie maturalne za 1pkt
z matury podstawowej
12 sie 00:28
maciu: jak sie zabrac za zad 27?
12 sie 00:29
Mariusz:
maciu: ja te zadania rozwiązywałem ponad 16 lat temu a że z matematyką nie mam
na co dzień do czynienia więc trochę już mi uleciało
Poza tym za moich czasów zadania się rozwiązywało nieco inaczej
np 10. z użyciem pochodnych
12 sie 00:32
Eta:
W każdym trapezie suma miar katów przy jednym ramieniu = 180o
zatem przy prawym ramieniu mamy:
α+90o+50o=180o ⇒ α= 180o−140o= 40o
i wszystko jasne
teraz po prawej trójkąt jest równoramienny ( z treści zadania)
więc w nim β+2α=180o ⇒ β+80o=180o ⇒ β=100o
12 sie 00:33
Jolanta: suma kątów przy jednym ramieniu wynosi 1800
12 sie 00:34
maciu: przepraszam
12 sie 00:35
maciu: ja nic nie rozumiem z tego suma miar kątów przy jednym ramieniu wynosi 180? to co jeden kąt ma
180?
12 sie 00:36
maciu: bardzo prosze
12 sie 00:37
Jolanta: Eta cieszę sie,że jesteś.Sporo czasu straciłam na szukanie ,,nowicjusza" i nie udało się
12 sie 00:37
maciu: prosze nie robić śmietnika! to pożądne forum matematyczne nie podwórko
12 sie 00:38
Eta:

2 sposób
d jest dwusieczną ( bo wtedy ramię i górna podstawa mają równe długości
to α=40
o
więc β= 180
o−80
o=
100o
12 sie 00:39
maciu: a czemu tg a =40?
12 sie 00:40
maciu: kurcze,dziękuje za pomoc,ale wydaje mi sie ze ja tego nigdy nie zrozumiem
12 sie 00:41
Eta: @ maciu
Ucz się i nie komentuj!
12 sie 00:42
maciu: bo co!
12 sie 00:42
12 sie 00:44
12 sie 00:45
maciu: moge tam podstawiać,bo inaczej tego nie zrobie
12 sie 00:45
maciu: już to pojmuje,moge podstawić
12 sie 00:47
Eta:
Proste są prostopadłe gdy a
1*a
2= −1 ( masz to zapisane w tablicach
to a
1*a
2= −1
2m= −1(m−1)
2m=−m+1
3m= 1
12 sie 00:49
maciu: ale ja nigdy w życiu takiego skomplikowanego równania nie zrobie,można podstawiać,sprawdziłem
już mam dobrą odpowiedź
12 sie 00:50
Eta:
No to podstawiaj ...
12 sie 00:50
maciu: podstawiłem też 1/3 wyszła
12 sie 00:51
Eta: Ok

Jedź dalej z następnymi zadaniami ...
12 sie 00:52
maciu: wszystkie już przerobiłem,mam problem tylko z geometrią i średnią prędkośćią....,ale nie moge
sie za to wziąć
12 sie 00:52
12 sie 00:55
Mariusz:
W każdym trapezie suma miar katów przy jednym ramieniu = 180˚
Jest na to jakieś uzasadnienie
Zad 27
y=x+2
y=−3x+b
Przecinają się na osi OY czyli x=0
y=x+2
y=−3x+b
x+2=−3x+b
x+3x=b−2
b=2
y=x+2
y=−3x+2
Pierwsza prosta przetnie oś OX w punkcie x=−2
| | 2 | |
Druga prosta przetnie oś OX w punkcie x=− |
| |
| | 3 | |
A=(−2,0)
C=(0,2)
Mamy współrzędne wierzchołków trójkąta więc pole trójkąta możemy
policzyć wzorem wyznacznikowym
Nie rysowałem tych prostych więc nie wiem czy wierzchołki dobre ale idea dobra
12 sie 00:56
12 sie 00:59
maciu: na pierwszy rzut oka ten arkusz sie wydaje ciut łatwiejszy od tego z czerwca 2015,jutro sie
nim zajme dzisiaj bede chcial pojac zad 27
12 sie 01:00
maciu: nie no ten drugi arkusz to naprawde tragedia,przeciez to nie jest podstawa....
12 sie 01:02
Eta:

@
Mariusz
12 sie 01:02
Mariusz:
Ogólnie zadania nie są trudne tylko pewne rzeczy zdążyły mi już wylecieć
12 sie 01:03
Eta:
maciu
Obydwa są z podstawy!
12 sie 01:03
maciu: nie nie nie,porównaj arkusz z maja 2015 czy maja 2016,ten drugi arkusz z tego linka
zdecydowanie odbiega poziomem od tych majowych matur,ale napewno te arkusze dokładnie
przeanalizuje
12 sie 01:04
maciu: ale w tym drugim arkuszu nie ma czerwonego paska to oznacza ze to stara podstawa programowa
12 sie 01:07
Mariusz:
Czyli to chyba jednak wynika z tego że jedno ramię kątów u górze będzie równoległe
do tych na dole a drugie ramię kątów u górze będzie przedłużeniem ramion kątów na dole
Co z 14
Kąt β policzyłem z sumy kątów w ΔADC
oraz z czworokąta wpisanego w okrąg
a co z kątem α
12 sie 01:14
12 sie 01:14
maciu: prosze odpowiedziec to dla mnie wazne
12 sie 01:17
Mariusz:
najpierw nawias
12 sie 01:18
maciu: ale zobacz ten film, napewno?
12 sie 01:19
maciu: ''ile jest wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych których iloczyn cyfr jest równy 4'' to
napewno podstawa?
12 sie 01:22
Eta:
2(1−210)=2*(1−1024) = 2*(−1023) =−2046
12 sie 01:22
maciu: bardzo dziękuje
12 sie 01:24
6latek : ale takiej odpowiedzi nie ma
12 sie 01:24
maciu: w tym drugim linku w zad 7 odp C?
12 sie 01:24
Eta:
Wypisz te liczby :
122 bo 1*2*2=4
212
221
114
141
411
12 sie 01:24
maciu: Witaj sześciolatku,nie mam dzisiaj plasteliny jutro pójde na zakupy,ale mam pudełka po
lekarstwach.
12 sie 01:25
Eta:
zad 7/ ok odp C
12 sie 01:26
maciu: Eta, ja to zadanie umiem....
12 sie 01:26
Mariusz:
Jak tam zadanie nr 25
12 sie 01:27
Eta:
To po co pytasz ? jak umiesz
Zadawaj pytania na te zadania, których nie umiesz
i pisz które to zadanie ( podajac numer
bo ja duchem nie jestem
12 sie 01:28
6latek : A probowales juz cos sam wymyslec z tymi promieniami?
12 sie 01:28
maciu: bo chciałem sprawdzić czy ty umiesz
12 sie 01:28
Eta:
nr 25 skąd to zadanie ! ( bo nie wiem
12 sie 01:28
Eta: Ejjj maciu
12 sie 01:29
maciu: mam rysunki tych jak jest opisany i wpisany wiem ze opisany to 2/3 h a opisany 1/3 ale to
troche mało
12 sie 01:29
maciu: to z linka na samej górze jak go nie pojmuje
12 sie 01:29
maciu: w 11 C?
12 sie 01:31
6latek : Pokaz obliczenia
12 sie 01:33
maciu: w 10 D?
12 sie 01:33
maciu: w 11 nie ma obliczen ( pytam o ten arkusz stara matura bez czerwonego paska)
12 sie 01:34
maciu: bardzo prosze o te odpowiedzi nie moge ruszac kolejnych zadan poki nie bede mial pewnosci czy
dobrze zrobilem poprzednie
12 sie 01:35
maciu: tam jest jedno zadanie trudne z okregiem i promieniem nr 17
12 sie 01:36
Mariusz:
Co do 13 to chyba oczekiwałem izometrii przekształcającej dany kąt o mierze 50
w kąt przyległy do kąta 90+α
W 14 kąt α można znaleźć z kąta środkowego i wpisanego opartego na tym samym łuku
12 sie 01:38
12 sie 01:41
maciu: tylko,że w czternastym ta zasada nie działa
12 sie 01:41
12 sie 01:41
maciu: zaraz mnie krew zaleje jeszcze bardziej niż mnie zalewa
12 sie 01:43
6latek : Pamietaj ze zlego licho nie bierze
12 sie 01:47
maciu: nie pojmuje? zresztą nie ochodzi mnie to ,dobre te odp?
11c 10 d
12 sie 01:48
maciu: a czemu ja jestem zły? takiego dobrego człowieka jak ja nie znajdziesz nigdzie
12 sie 01:49
Eta:
@ Mariusza
zad25 Odp: 20
12 sie 01:52
maciu: a 3 litery mnie obchodzi mariusza,to ja tu zdaje mature
12 sie 01:53
Eta:
maciu
11 C ok
10 A
12 sie 01:53
Eta:
maciu !
12 sie 01:54
Eta:
maciu miałeś być grzeczny
Zapamiętaj przysłowie: " pokorne cielę ... dwie matki ssie"
12 sie 01:55
12 sie 01:55
Eta:
To pisz ,który arkusz

!
10 B
11B
12 sie 01:57
maciu: o ten arkusz mi chodzi 01 55 w 10 a
12 sie 01:59
maciu: bo wierzchołki przeciez x0 y−4 ramiona ma do góry to najmniejsza wartość −4 tak?
12 sie 02:00
maciu: halo
12 sie 02:01
Eta:

10 A)
y=−4
12 sie 02:01
Eta:
Dokładnie tak !
12 sie 02:02
Eta:
12 sie 02:03
maciu: ale 11 nie pojmuje
12 sie 02:03
Eta:
11 C
12 sie 02:04
maciu: a czemu c? bo nie pojmuje teraz juz...
12 sie 02:05
Eta:
Chyba jednak zdasz tę maturę

jeszcze poćwicz ........... ( masz jeszcze 10 dni
12 sie 02:05
maciu: no ale czemu C w 11?
12 sie 02:06
maciu: 11
12 sie 02:06
Eta:
Bo funkcja jest malejaca czyli a= −2
i przecina oś OY w punkcie 2 to b=2
y=ax+b czyli w tym przypadku y= −2x+2
odp C
12 sie 02:07
maciu: ja to rozumiem ,tylko o co chodzi w tym wykres jest symetryczny?, to nie zmienia nic?
12 sie 02:09
Eta:

O kurczę
Nie przeczytałam treści
zatem odp : D)
y= 2x+2
12 sie 02:11
Eta:
Maciu idź już dzisiaj do spania
Jutro dokończymy ( bo ja już na oczy nie widzę
12 sie 02:12
maciu: tak właśnie myślałam symetryczny to tak jakby w przeciwnym kierunku? prostopadły?
12 sie 02:12
maciu: ale ostatnie mam pytanie tylko w 14 B?
12 sie 02:13
Eta:

Wrrrrrrrrrrr
znowu źle przeczytałam
poprawiam :
y=2x−2
odp: ..
12 sie 02:15
maciu: a zad 14 zobacz prosze
12 sie 02:16
Eta:
11 odp B
12 sie 02:16
maciu: B? w 14
12 sie 02:16
maciu: ale mi o 14 chodzi
12 sie 02:16
maciu: bardzo prosze,tych odpowiedzi nigdzie nie ma,chce zakonczyc to zadanie zeby nie wracac do niego
jutro,,,
12 sie 02:17
Eta:

14/
odp: A
12 sie 02:19
Eta:
Najmniejszy kąt leży naprzeciw najkrótszego boku
najkrótszy bok 1
przeciwprostokątna jest najdłuższa równa 2
bo √3≈ 1,73 <2
12 sie 02:20
maciu: aha dzięki tam dałem 1 gdzie ty √3
12 sie 02:21
maciu: to wiem że przeciwprostokątna jest najdłuższa
12 sie 02:21
Eta:
Dobranoc

tylko żadnych głupot mi nie wysyłaj ( jak poprzednio

Do jutra
12 sie 02:22
maciu: zaraz zaraz,za to że 2 razy podałaś złą odpowiedź,za kare ładnie definicje symetrycznej
prosze,tylko tak żebym zrozumiał
12 sie 02:23
maciu:

ja tak ten trójkąt narysowałem zawsze ten jest najkrótszy bok gdzie dałem
√3?
12 sie 02:26
maciu: tam ma być najmniejsza cyfra zawsze?
12 sie 02:27
Eta:

oś Ox −−
oś symetrii
to punkt A przerzucasz do punktu
A' (−2,0)
Punkt B zostaje w tym samym miejscu
czerwona prosta jest wykresem g(x) −−− funkcja rosnąca
g(x) =
2x−2
Koniec ..... idę już spać!
12 sie 02:30
maciu: dobranoc
12 sie 02:32