Prawdopodobieństwo, zadanie z kartami
m: Z talii liczącej 52 karty losujemy kolejno ze zwracaniem dwie karty. Oblicz prawdopodobieństwo
tego, że za pierwszym lub za drugim razem wylosujemy asa.
Nie wiem gdzie robię błąd, po skróceniu wychodzi mi 16/169 a w odpowiedziach jest 25/169,
proszę o pomoc
11 sie 12:37
Jerzy:
a wziąłeś/aś pod uwagę sytuację,że wyciagasz 2 asy ?
11 sie 13:05
m: Tak, asy są 4, losuję ze zwracaniem więc moc A wyszła mi 16
11 sie 13:08
Jerzy:
IΩI = 52*52
IAI = 4*48 + 4*48 + 4*4 = 4*(48 + 48 + 4) = 4*100
| | 4*100 | | 25 | | 25 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 52*52 | | 13*13 | | 169 | |
11 sie 13:27
m: Już rozumiem, dziękuję
11 sie 13:30
maciu: ale ja nie rozumiem,ile asow jest w 52 kartach?,gdzie to jest podane
11 sie 13:46
Omikron: 4 asy, tak jak w każdej normalnej talii kart.
11 sie 13:56
maciu: a mi sie wydaje ze 4 asy sa jak jest 24 kart
11 sie 14:05
Jerzy:
to ci się źle wydaje
11 sie 14:06
maciu: a to nie powinno być tak że 4/52 * 4/52? ja tego nie rozumiem
11 sie 14:11
Jerzy:
maciu ... ty niewiele rozumiesz
są trzy mozliwości:
AS i dowolna inna ( 4*48 ) + dowolna inna i AS (48*4) + AS i AS (4*4)
11 sie 14:13
maciu: bardzo prosze mi to wytłumaczyc
11 sie 14:35
Jerzy:
Kużwa ... co ?
11 sie 14:36
maciu: AS i dowolna inna ( 4*48 ) + dowolna inna i AS (48*4) + AS i AS (4*4)
skąd to sie wzięło?
11 sie 14:38
Jerzy:
maciu ...jak ciągniesz dwa razy kartę ( a wśród nich ma być co najmniej jeden As),
to masz 3 mozliwości: As + inna karta (nie As) lub nna karta + As lub As+ As
11 sie 14:41
maciu: as + inna karta , inna karta + as i as as tak?
11 sie 14:43
Jerzy:
Tak
11 sie 14:44
maciu: i tego właśnie nie pojmuje
11 sie 14:45
maciu: bo przecież mamy 4 asy TAK? to można je np ponumerowac as 1, as2 as 3 as 4, i może być więcej
możliwośći
11 sie 14:46
Jerzy:
Nie ma znaczenia, którego asa wyciągniesz
11 sie 14:49
maciu: no to mamy omega 2704 (52*52)
11 sie 14:55
maciu: A wynosi 6, bo w jednym podejsciu moge miec 3 mozliwosci w drugim tez 3 tak?
11 sie 14:55
Jerzy:
Ano mamy.
11 sie 14:56
maciu: no to czemu ty napisałeś inaczej wczesniej
11 sie 14:56
Jerzy:
Bredzisz maciu ... popatrz na post 13:27 , tam jest policzone IAI
11 sie 14:57
Jerzy:
Maciu oprzytomniej , gdzie napisałem inaczej ?
11 sie 14:57
maciu: 13 27, ten zapis całkiem odbiega
11 sie 14:58
Jerzy:
Tam masz całe rozwiazanie zadania
IΩI = 52*52
IAI = 4*100
11 sie 14:59
maciu: no to dlaczego jak jest 6 korzystnych to nie jest 6/2704?
11 sie 14:59
maciu: a czemu 4*100?
11 sie 14:59
Jerzy:
4*48 + 48*4 + 4*4 = 4*(48 + 48 + 4) = 4*100
11 sie 15:00
maciu: tego zapisu nie rozumiem domyślam się ze 4 to asy a 48 to inne tak?
11 sie 15:02
maciu: a czy to zadanie jest z rozszerzenia czy podstawy
11 sie 15:02
Jerzy:
tak
11 sie 15:02
Jerzy:
zapytaj autora postu
11 sie 15:03
maciu: co tak? bo nie wiem ,objaśnij mi prosze 15 00
11 sie 15:03
Jerzy:
odpowiedź na pytanie "4 to asy a 48 to inne tak ? "
11 sie 15:05
maciu: tak
11 sie 15:05
maciu: i co?
11 sie 15:06
Jerzy:
z czym ?
11 sie 15:06
maciu: no z tym że "4 to asy a 48 to inne tak ? " co to ma do twojego postu 13 27?
11 sie 15:08
m: zadanie to poziom podstawowy. ale tu maciu namieszałeś
11 sie 15:08
Jerzy:
Po w obliczeniu IAI , 4 oznacza asy, a 48 inne karty
11 sie 15:09
maciu: to mamy 4/58 , 4/58 tak?
11 sie 15:09
Jerzy:
maciu ... ciebie niestety to zadanie przerasta !
11 sie 15:10
maciu: nie sądze
11 sie 15:10
Jerzy:
A ja jestem tego na 100% pewien widząc twoje pytania.
11 sie 15:11
maciu: prosze objasnic mi to krok po kroku na maturze prawdopodobienstwo na 100% bedzie a to jedno z
niewielu zadan ktore mam szanse ruszyc
11 sie 15:11
Jerzy:
Kużwa....czego tu nie rozumiesz ?
11 sie 15:12
maciu: no kużwa bardzo wiele omega to 2704 to pojmuje,ale jak wyliczyć A tylko prosze jasno a nie
owijac w bawełne bardzo prosze
11 sie 15:14
Jerzy:
maciu ... mamy trz mozliwości:
1) ciagniemy pierwszego asa ( 4 mozliwości) i dowolną inną kartę ( 48 możliwości ),
czyli: 4*48
2) ciagniemy inną kartę (48) i asa (4) , czyli: 48*4
3) ciagniemy asa (4) i ciagniemy asa (4) , czyli: 4*4 ,
zatem: IAI = 4*48 + 48*4 + 4*4
11 sie 15:17
maciu: jurek,a jak kompletnie nic z tego nie rozumiem to moge sobie jakos wypisac mozliwosci itp...?
11 sie 15:56
maciu: moze jest jakis prostszy sposob na rozwiazanie tego
11 sie 16:54
maciu: jak się za to zabrać?
11 sie 17:19
XXX:
maciu ostrzegam, grzecznie i bez wulgaryzmów.
11 sie 17:48
maciu: o co ci chodzi? gdzie ja jestem niegrzeczny,jakie wulgaryzmy uzywam?
11 sie 18:08
maciu: także ten,coś ci się z oczami robi nie tak,zrozumiano?
11 sie 18:10
Mila:
I to jest niegrzeczny komentarz z 18:10. Szkoda, że tego nie rozumiesz.
11 sie 23:50
maciu: pojmuje pojmuje :+)
12 sie 00:26