2 kwi 18:11
Saizou :
zmienne rozdzielone
| dy | | 1 | | 1 | |
| =− |
| xy+x=x(1− |
| y) |
| dx | | 2 | | 2 | |
i teraz już prosto całkujesz i wyznaczasz rozwiązanie i podstawiasz warunek początkowy
2 kwi 18:23
Laura: Super. Dziekuje!
2 kwi 18:33
Laura: nie umiem jednak zcalkowac lewej strony. Pomoze ktos?
2 kwi 20:23
2 kwi 20:25
Jerzy:
| | 1 | |
a najlepiej od razu podstaw: 1 − |
| y = t |
| | 2 | |
2 kwi 20:34
Laura: Jaki powinien byc wynik?
2 kwi 22:33
Laura: Nie wychodzi mi
2 kwi 23:18
Przemysław: podstawienie jak u Jerzego:
dy=−2dt
| | 1 | | 1 | |
...=−2∫ |
| dt=−2ln|t|+C=−2ln|1− |
| y|+C |
| | t | | 2 | |
sprawdzę wynik różniczkując go:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(−2ln|1− |
| y|+C)'=−2* |
| *(− |
| )= |
| |
| | 2 | | 1−1/2y | | 2 | | 1−1/2y | |
No i chyba wyszło
3 kwi 00:08
Laura: nie trzeba teraz tego na e zamieniac?
3 kwi 01:47
Przemysław: Tego to ja już nie wiem
3 kwi 02:03
Laura: Wie moze ktos cos na ten temat?
3 kwi 22:09