Obszary w przestrzeni
Laura: Dana jest piramida w przestrzeni o wspolrzednych
A(2,2,−2)
B(1,0,−3)
C(4,−1,3)
D(1,5,4)
a)Nalezy wyznaczyc rownanie planu, w ktorym sie znajduje trojkat ABC.
B) obliczyc pole tego trojkata
c) obliczyc odleglosc punktu d od pola powierzchni trojkata
d) Obliczyc kat A w trojkacie
e) obliczyc kat v miedzy boczna sciana piramidy, a plaszczyzna ABC
Pomocy!
2 kwi 16:43
Laura: prosze
2 kwi 17:52
Laura: Pomozcie mi prosze
2 kwi 20:23
Jerzy:
Co Ty studiujesz ?
2 kwi 20:35
2 kwi 20:42
Jerzy:
i do tego w Egipcie
2 kwi 20:43
Janek191:
a) Pewnie płaszczyznę ABC ?
b) Pole Δ − jest wzór
2 kwi 20:45
Janek191:
c) odległość punktu D od powierzchni Δ
2 kwi 20:47
Laura: Ja nic nie studiuje. Usiluje zdac matematyke zeby pojsc na studia...
2 kwi 20:48
Jerzy:
nie żartuj .... nigdy takich zadań nie dostaniesz na egzaminie
2 kwi 20:49
Janek191:
Teraz nie ma egzaminów wstępnych na studia
2 kwi 20:49
Jerzy:
nie wiedziałem
2 kwi 20:49
Laura: Jerzy, Janek191, a wiecie gdzie znajde wzor na te powierzchnie? Bo szukam po internecie i lipa
straszna
2 kwi 20:50
Laura: Nie zartuje. Ja mieszkam za granica i tutaj sa takie zadania w szkole sredniej. Za 2 mce mam
mature tutaj i to sa zadania, ktore musimy oddac. Co tydzien/2 tygodnie dostajemy arkusz
zadan.
2 kwi 20:51
Jerzy:
a) masz napisać równanie płaszczyzny zawierającej 3 punkty
wystarczy znależć jej wektor normalny i podstawić do wzoru
2 kwi 20:52
Jerzy:
Jeśli to prawda, to jestem w szoku
Wrzucasz zadania z całek, równań różniczkowych ..... nie do wiary
2 kwi 20:53
Janek191:
A = ( ao, bo, co)
→ →
V = AB = [ a1, b1 , c1]
→ →
w = AC = [ a2, b2, c2]
Równanie płaszczyzny ABC
I x − xo y − yo z − zo I
I a1 b1 c1 I = 0
I a2 b2 c2 I
2 kwi 20:57
Janek191:
Pewnie mieszka w Moskwie ?
2 kwi 20:58
Jerzy:
Janek191 ... bez przesady , wystarczy, że policzy iloczyn wektorowy
2 kwi 20:59
Laura: Jerzy, czy moglo wyjsc −12(x−2) +3(y−2)+7(z+2) = 0

?
Bardzo dzieki za pomoc
2 kwi 21:13
Laura: Mieszkam w Odense, w Danii
2 kwi 21:14
Laura: I czy rowniez iloczynem wektorowym policze pole?
2 kwi 21:22
Laura: Czy to nie bedzie 1/2 AB * BC ?
2 kwi 21:26
Jerzy:
| | 1 | |
P = |
| *IAB→xAC→I .... iloczyn wektorowy |
| | 2 | |
2 kwi 21:30
Janek191:
P = 0,5 I ABI *IACI *sin α
α = I ∡ A I
| | iloczyn skalarny wektorów AB, AC | |
cos α = |
| |
| | I ABI *I AC I | |
2 kwi 21:31
Laura: ok dzieki
2 kwi 21:36
Metis: Jak się żyje w Danii ?

Zawsze chciałem mieszkać, żyć w Skandynawii
2 kwi 23:36
Laura: To na co czekasz? Wyprowadzaj sie. Zyje sie cudownie

Jak masz jakies konkretne pytania to z
checia odpowiem
2 kwi 23:48
Metis: Miła jesteś

Dziękuję
2 kwi 23:55
Metis: Zaczynasz tam studia to znaczy uczyłaś się w Polsce ?
Czy uczyłaś się już w Danii ?
2 kwi 23:57
Laura: Uczylam sie w Polsce. Mam mature z polski. Tutaj skonczylam 1,5 roku szkoly jezykowej i teraz
jestem na kursie przygotowawczym na studia, suplementujac dunska mature z dunskiego,
matematyki i fizyki.
3 kwi 00:03
Metis: Ale Ci zazdroszczę

Rzuciłaś tak wszystko i bez znajomości języka wyjechałaś?
W końcu duński to język, którego w szkole nie uczy się
3 kwi 00:09
Laura: Tata tu pracowal 6 lat, ale jezyka do dzis nie zna bo z Polakami i po 12 godzin. Ja
przyjechalam do rodzicow bo ostatni rok w klasie maturalnej mieszkalam sama w Polsce. Chcialam
isc na studia, ale rozmawialam z doradca zawodowym i mi pani doradzila, ze jak mam okazje to
mam uciekac jak najdalej bo mi zadne studia nie daja takich mozliwosci jakie bede miala za
granica. Pierwszy rok byl ciezki, bez znajomych, bez pieniedzy, ale powoli sie poukladalo.
Teraz mieszkam z moim chlopakiem (Dunczykiem) i chodze do tej szkoly i pracuje na pol etatu i
jakos wszystko idzie powoli. Boje sie tylko tych egzaminow. Ja rozpoczelam nauke matematyki w
styczniu i coz... Jestem na takim poziomie wysokim. Ogolnie w lipcu beda 3 lata jak tu jestem.
Jezyk juz znam bardzo dobrze.
3 kwi 00:18
Metis: Podziwiam

Z egzaminami na pewno Ci się uda

Powodzenia.
Prędzej czy później w moim życiu w Skandynawii wyląduje
3 kwi 00:20
Laura: Dziekuje, przyda sie. Juz za niecale 2 miesiace maturka... A jak u Ciebie z edukacja?
Najlatwiej sie do Danii dostac przez uczelnie. Mozna zlozyc papiery na uniwerek u nas np.
Syddansk Universitet w Odense. Polecam Odense bo jest najtanszym miastem jesli chodzi o
utrzymanie sie. Kazdy student zagraniczny dostaje stypendium, niezaleznie czy ma pobyt czy
nie. Aplikacje sklada sie przez strone www.optagelse.dk Jest tam tez po angielsku wszystko

Ja zapraszam bo warto
3 kwi 00:25
Metis: Dzięki Ci bardzo

Ja jestem tegorocznym maturzystą, i kilka miesięcy temu sam zastanawialem sie nad studiami za
granicą − Niemcy , Austria− dobrze znam niemiecki stąd te plany .
Ale jakoś w miarę upływu czasu i szukania informacji, a raczej prób− w Internecie informacji
jest wiele, ale mało szczegółow. Nie znałem nikogo, kogo mogłem o taka możliwość wypytac.
Gdzieś odeszła ode mnie ta myśl. Czytałem też właśnie, że łatwiej jest przenieść sie z uczelni
polskiej na zagraniczna niż przechodzić przez całą rekrutację od poczatku, podobnie jak
piszesz ty.
Skandynawia zawsze mi sie podobała, ale nie rozwazalem studiowania tam ze względu na język
3 kwi 00:36
Jerzy:
I think..you'll be the best
3 kwi 00:42
Laura: Ale tu sa studia po angielsku. Jedna z najbardziej multinarodowych uczelni to nasze SDU

A
jaki kierunek Cie interesuje? Moge Ci wszystkie szczegoly podac. Moj skype panil93 Jakbys mial
jakies pytania.
3 kwi 00:56
Laura: Dzieki Jerzy
3 kwi 00:56
Metis: U mnie z angielskim słabo , musiałbym sie dokształcac.
Nie wiem czy potrafiłbym zostawić tutaj wszystkich moich przyjaciol , znajomych

Z kierunkiem sam jeszcze do konca nie wiem
3 kwi 01:03
Laura: A z czego mature zdajesz?
3 kwi 01:39
Janek191:
Równanie płaszczyzny ABC :
− 13 x + 3y + 7 z + 34 = 0
===================
→
AB = [ −1,−2,−1 ] ⇒ I AB I =
√1 + 4 + 1 =
√6
→
AC = [ 2, −3, 5] ⇒ I AC I =
√4 + 9 + 25 =
√38
oraz
→ →
AB o AC = − 2 + 6 − 5 = − 1
| | − 1 | | − 1 | |
cos α = |
| = |
| |
| | √6*√38 | | √228 | |
| | 1 | | 227 | |
sin2 α = 1 − |
| = |
| |
| | 228 | | 228 | |
Pole Δ
ABC
| | √227 | |
P = 0,5√6*√38* |
| = 0,5 √227 |
| | √228 | |
3 kwi 07:23
Janek191:
c) − 13 x + 3y + 7 z + 34 = 0
D = ( 1, 5, 4)
Płaszczyzna równoległa do płaszczyzny ABC
− 13 x + 3 y + 7 z + D
2 = 0 ma przechodzić przez D, więc
− 13*1 + 3*5 + 7*4 + D
2 = 0
D
2 = − 30
Odległość płaszczyzn równoległych obliczamy ze wzoru
| | I D1 − D2 I | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 + C2 | |
więc
| | I 34 − (−30) I | | 64 | | 64 | |
d = |
| = |
| = |
| |
| | √ (−13)2 + 32 + 72 | | √169 + 9 + 49 | | √227 | |
3 kwi 07:44
Janek191:
d) α = I ∡ A I
| | 1 | | 1 | |
cos α = − |
| = − |
| |
| | √228 | | 2 √57 | |
3 kwi 07:46
Janek191:
e) Są 3 ściany boczne tej piramidy ( ostrosłupa ).
3 kwi 09:56
Metis: Laura z matematyki i niemieckiego
3 kwi 12:41
daras: Dania bardzo mi się podoba

szkoda,że już jestem za stary na studiowanie...kiedyś miałem
ucznia ze Szwecji i oni tam w gimnazjum przerabiali rozkład normalny Gaussa więc nic mnie juz
nie zdziwi, w Polsce mieliśmy kiedyś wysoki poziom w szkołach a teraz cofnęliśmy się 20 lat za
Arabami

Pozdr. Laura

dense to tam gdzie Andersen się urodził ?
4 kwi 08:24