calki oznaczone i figury obrotowe
Laura: Funkcje sa dane wzorami:
f(x)=√x+3
g(x)=x2+6x+9
Obszar M2 wyznaczany przez f(x) i g(x) obraca sie 360 stopni wzgledem osi ox. Wyznacz objetosc
powstalej figury obrotowej
2 kwi 14:11
Jerzy:
Od objętości większej bryły odejmij objętość mniejszej
2 kwi 14:17
Laura: Czyli musze obliczyc miejsca przeciecia obu funkcji. Pozniej wg wzoru pomnozona przez pi calke
z g(x) do kwadratu i odjac od niej wg wzoru calke g(x) do kwadratu pomnozona przez pi
2 kwi 14:37
Jerzy:
tak ... liczysz osobno objętości dwóch brył
2 kwi 14:39
Laura: a moglbys mi pomoc obliczyc ich punkty przeciecia?
2 kwi 14:53
2 kwi 14:55
Laura: ech.. Wykresem nie policze...
2 kwi 14:59
Jerzy:
to rozwiazuj równanie
2 kwi 15:09
Laura: (x+3)
1/2=(x+3)
2
I dalej nie wiem...
2 kwi 15:21
Laura: Pomoze ktos?
2 kwi 16:35
Laura: Prosze pomocy
2 kwi 17:07
Laura: Pomozcie mi prosze
2 kwi 20:24
Jerzy:
x + 3 = 0 lub x + 3 = 1
2 kwi 20:27
Laura: i odejmuje od g moje f?
2 kwi 21:55
Jerzy:
Laura ... patrz post 14:17
2 kwi 21:59