Pole wyznaczane calkami
Laura: Funkcje sa dane wzorami:
f(x)=√x+3
g(x)=x2+6x+9
h(x)=−x+3
Obszar M1 jest wyznaczany przez funkcje g(x) i h(x) Oblicz jego pole..
Najpierw policzylam ich wspolne x i wyszlo mi, ze to −6 i −1... Policzylam wiec calke roznicy
obu funkcji w granicach od −6 do −1... I wynik wychodzi ujemny :'( Pomocy....
2 kwi 13:12
Jerzy:

Widzisz obszar i granice całkowania ?
2 kwi 13:16
Jerzy:
To jest obszar wyznaczony przez te trzy funkcje
2 kwi 13:17
Laura: No −6 i −1
Bo M1 jest wyznaczane tylko przez h(x) i g(x)
2 kwi 13:18
Laura: A naj interesuja tylko dwie
2 kwi 13:19
Jerzy:

Masz tutaj
2 kwi 13:19
Laura: Na poprzednim lepiej widac, ze to −6 i −1
2 kwi 13:20
Jerzy:
O czym Ty mówisz ?
2 kwi 13:21
Laura: I tak mi to tez algebraicznie wyszlo.... Ale nie wiem co dalej bo jak tworze
−1
∫ h(x)−g(x) dx
−6
to wychodzi ujemne
2 kwi 13:22
Laura: Obszar M1 jest wyznaczany przez te dwie funkcje, tzn jest calka roznicy od x= −6 do x=−1 O tym
ja mowie
2 kwi 13:23
Jerzy:
Gdzie Ty tu widzisz − 6 ?
2 kwi 13:23
Laura: punkt przeciecia obu funkcji w 4 cwiartce ukladu
2 kwi 13:26
Jerzy:
Dobra ... już wiem o co chodzi .... pokaż jak calkujesz
2 kwi 13:30
Laura: Dobra wyszlo mi 20 5/6
2 kwi 13:39
Laura: Obszar M2 wyznaczany przez f(x) i g(x) obraca sie 360 stopni wzgledem osi ox. Wyznacz objetosc
powstalej figury obrotowej
2 kwi 14:02