Francois: Chciałbym was prosić o pomoc... nie byłem na lekcji a na internecie piszą matematycznie

mogłby mi ktoś wytłumaczyć na czym polega grupowanie wyrazow i wyłączanie przed nawias
wspolnego czynnika w wielomianach?

np na przykładzie W(x)=4x
3+2x
2-6x+1
Będę dźwięczny
30 paź 09:22
b.: przeczytaj sobie te przykłady:
1398
30 paź 09:29
Francois: Chodzi mi dokladnie o temat matematyka.pisz.pl/strona/118.html gdzie w 3 przykladzie jest
nawias (x2+9) nie da rady tego rozloyc chociazby na (x+3)(x-3)? i będą 2 miejsca
zerowe? czy musi byc nawias (x2-9) ?
30 paź 09:36
Francois: Zresztą ten temat co mi podałes/aś posiada zbyt mało złożone przykłady.. są przez siebie
podzielne i nie ma problemu z rozłożeniem np. x
3-x
2-4x+4 od razu na pierwszy rzut oka
widac ze bedzie x
2(x-1)-4(x-1) ale mi chodzi raczej o przykłady typu W(x)=x
5-x
3+5x-7

oraz nawias typu (x
2+9) czy mozna rozlozyc
30 paź 09:48
b.: x
2+9 nie można rozłożyć, bo ten wielomian nie ma pierwiastków i jest już stopnia 2 (a
takie są nierozkładalne)
Wiesz, teoretycznie każdy wielomian stopnia ≥3 jest rozkładalny,
ale w praktyce może się okazać, że nie jesteśmy w stanie podać konkretnie rozkładu
Gdybym miał rozkładać
W(x)=x
5-x
3+5x-7
to raczej poszukałbym pierwiastków całkowitych
121
i próbował rozwiązywać tak jak to:
133
Spróbujmy:
całkowitymi pierwiastkami W mogą być tylko dzielniki wyrazu wolnego = -7,
czyli -7,-1,1,7
sprawdzamy
W(-7)≠0
W(-1)=-1+1-5-7=-12≠0
W(1)=-2≠0
W(7)≠0
czyli pierwiastów całkowitych (ani wymiernych, zob
121) nie ma
Wychodzi więc na to, że jesteśmy bezradni -- wielomian da się rozłożyć,
ale nie wiadomo jak

-- i tak to już jest, nic się na to nie poradzi...
(oczywiście zadania są zwykle tak tendencyjnie dobierane, żeby się dało
znaleźć rozkład

)
30 paź 10:58
Francois: dzieki bardzo

ale juz po sprawdzianie

lipa wyszla

ale dzieki za pomoc

30 paź 17:31
irena: oblicz sprytnie (wyłącz wspólny czynnik przed nawias ) 31 razy 15 - 62 razy 7 będę
bardzo wdzięczna
28 sty 18:03
irena: oblicz sprytnie (wyłącz wspólny czynnik przed nawias ) 31 razy 15 - 62 razy 7 będę
bardzo wdzięczna
28 sty 18:06
irena: oblicz sprytnie (wyłącz wspólny czynnik przed nawias ) 31 razy 15 - 62 razy 7 będę
bardzo wdzięczna
28 sty 18:07