matematykaszkolna.pl
WZORKI kevs: Jakie są wzory na współczynnik kierunkowy funkcji liniowej ? Znam : a=tgα
 −b 
a=

a 
a=f'(x) Jakie są inne wzory na współczynnik kierunkowy funkcji liniowej oraz jakie inne ciekawe wzory przydadzą mi się do testu z tego działu ? Przeczytałem kilka stron na internecie, ale nie widziałem innych ciekawych wzorów. Wiem jeszcze, że funkcje są prostopadłe kiedy a1*a2=−1 oraz równoległe, kiedy a1=a2.
5 lis 18:42
52:
 −b 
a=

co to ?
 a 
5 lis 18:51
kevs: OJ. To wzór na x0emotka Pomyliłem się, powinny tam być tylko dwa pozostałe wzory. Widziałem kiedyś jeszcze 2 inne, ale nie mogę ich naleźć.
5 lis 18:54
kevs: Poda ktoś te wzorki ?
5 lis 22:34
kevs: Proszę bardzo o pomoc emotka
5 lis 22:36
Qulka:
 y2−y1 
a=

x2−x1 
5 lis 22:39
5 lis 22:39
kevs: Był jeszcze jakiś, pamiętasz może ? Wiem, że kiedyś miałem gdzieś 4 wzorki zapisane, ale nie pogardzę jeszcze kolejnymi, może kiedyś się przydadzą. Dzięki za ten emotka
5 lis 22:40
Qulka: wystarczy myśleć emotka zamiast się uczyć wszystkich dziwnych wzorków zawsze używałam podstawowych i na bieżąco wyprowadzałam akurat potrzebne emotka
5 lis 22:41
Qulka: https://matematykaszkolna.pl/strona/1213.html więc
 −A 
a=

B 
jak bardzo się uprzeć
5 lis 22:45
kevs: Tylko jutro mam test i zawsze może polecieć pytanie : wymień 4 wzory na współczynnik kierunkowy funkcji liniowej Kiedyś 2 lata temu miałem wypisane 4 wzorki i właśnie 1 mi brakuje jeszcze, a nie mogę go nigdzie znaleźćemotka
5 lis 22:50
Qulka:
 Δy 
a=

Δx 
5 lis 22:52
kevs: Jak obliczyć Δy i Δx ? Jest to różnica między Δy=y2−y1 lub Δy=|y1−y2|=|y2−y1| i analogicznie z x'em ? Czy to coś zupełnie innego ? emotka
5 lis 22:56
5 lis 22:58
kevs: Dziękuję bardzo Qulka, jak zwykle pomocna emotka
5 lis 23:01
PW: Tylko jutro mam test i zawsze może polecieć pytanie: wymień 4 wzory na współczynnik kierunkowy funkcji liniowej. Takie pytanie "testowe" to kretynizm. Nie ma "wzorów na współczynnik kierunkowy prostej". Jest definicja, i tylko jedna.oczywiście. Wymaganie od ucznia, żeby "z pamięci recytował 4 wzory" źle świadczy o pytającym.
5 lis 23:27