WZORKI
kevs: Jakie są wzory na współczynnik kierunkowy funkcji liniowej ?
Znam :
a=tgα
a=f'(x)
Jakie są inne wzory na współczynnik kierunkowy funkcji liniowej oraz jakie inne ciekawe wzory
przydadzą mi się do testu z tego działu ? Przeczytałem kilka stron na internecie, ale nie
widziałem innych ciekawych wzorów.
Wiem jeszcze, że funkcje są prostopadłe kiedy a
1*a
2=−1 oraz równoległe, kiedy a
1=a
2.
5 lis 18:42
5 lis 18:51
kevs: OJ. To wzór na x
0
Pomyliłem się, powinny tam być tylko dwa pozostałe wzory. Widziałem
kiedyś jeszcze 2 inne, ale nie mogę ich naleźć.
5 lis 18:54
kevs: Poda ktoś te wzorki ?
5 lis 22:34
kevs: Proszę bardzo o pomoc
5 lis 22:36
5 lis 22:39
5 lis 22:39
kevs: Był jeszcze jakiś, pamiętasz może ? Wiem, że kiedyś miałem gdzieś 4 wzorki zapisane, ale nie
pogardzę jeszcze kolejnymi, może kiedyś się przydadzą. Dzięki za ten
5 lis 22:40
Qulka: wystarczy myśleć

zamiast się uczyć wszystkich dziwnych wzorków zawsze używałam podstawowych
i na bieżąco wyprowadzałam akurat potrzebne
5 lis 22:41
5 lis 22:45
kevs: Tylko jutro mam test i zawsze może polecieć pytanie : wymień 4 wzory na współczynnik kierunkowy
funkcji liniowej

Kiedyś 2 lata temu miałem wypisane 4 wzorki i właśnie 1 mi brakuje
jeszcze, a nie mogę go nigdzie znaleźć
5 lis 22:50
5 lis 22:52
kevs: 
Jak obliczyć Δy i Δx ? Jest to różnica między Δy=y
2−y
1 lub Δy=|y
1−y
2|=|y
2−y
1| i
analogicznie z x'em ? Czy to coś zupełnie innego ?
5 lis 22:56
5 lis 22:58
kevs: Dziękuję bardzo Qulka, jak zwykle pomocna
5 lis 23:01
PW: Tylko jutro mam test i zawsze może polecieć pytanie: wymień 4 wzory na współczynnik kierunkowy
funkcji liniowej.
Takie pytanie "testowe" to kretynizm. Nie ma "wzorów na współczynnik kierunkowy prostej". Jest
definicja, i tylko jedna.oczywiście. Wymaganie od ucznia, żeby "z pamięci recytował 4 wzory"
źle świadczy o pytającym.
5 lis 23:27