POMOCY
POMOCY :

Wie może ktoś jak to zrobić ?
Walec przecięto płaszczyzną równoległo do jego przekroju osiowego i otrzymano prostokąt ABCD o
polu S . Wyznacz pole przekroju osiowego tego walca jeśli trójkąt AO1B jest prostokątny .
24 paź 17:11
POMOCY : Pomocy !
24 paź 17:17
Qulka:

widok z góry
więc bok AB = R
√2
S=AB•H = R
√2•H więc RH =S/
√2
P
P = 2R•H = S
√2 po usunięciu niewymiernosci
24 paź 17:18
POMOCY : I to wszystko ?
24 paź 17:22
Qulka: tak
24 paź 17:25
POMOCY : Możesz wytłumaczyć skąd R pierwiastek z 2 ?
24 paź 17:26
24 paź 17:38
Pilne !: Dziękuje
24 paź 18:29
Pilne !: A jak policzyć H nie rozumiem tego zadania ?
24 paź 18:35
Qulka: zamiast R•H wstawiasz wyrażenie z S, bo S to dana w zadaniu jakaś wartość
24 paź 18:44
Qulka: nie musisz wyliczać H
24 paź 18:44
Pilne !: A ha czyli Pp=2*√2=2√2
24 paź 18:48
Qulka: jeśli pole prostokąta ABCD było równe 2 to tak
24 paź 18:55