Rozwiąż równania wielomianowe. ;(
ImorI: 1. Rozwiąż równanie.
a) 2x
3 = 4x
2
b) x
5 = 9x
3
c) x
4 = −27x
3
d) x
5 = 8x
2
e) x
5 − 16x = 0
f) x
6 − 25x
2 = 0
2. Rozwiąż równanie.
a)x
5 − 2x
3 + x = 0
b) x
3 + 3x
2 + 2x = 0
c) x
4 = 4x
3 + 5x
2
d) 6x
3 + 9x
2 = 3x
4
e) 2x
5 = 2x
4 + 12x
3
f) 10x
4 + x
3 = 2x
2
g) 9x
6 + 6x
5 + x
4 = 0
h) x
5 + 4x
4 = 12x
3
i) x
3 + 4x = −5X
2
| | 1 | | 1 | |
j) − |
| x4 + x3 = |
| x2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 20x7 + x3 | | x7 − 2x5 | |
l) |
| = |
| |
| | 8 | | 2 | |
3. Rozwiąż równanie.
a) x
3 − 3X
2 = 12 − 4x
b) 2x
3 + 3 = x
2 + 6x
c) x
4 + 9x
3 = x + 9
d) 1 − x
3 = x
2 − x
e) x
4 − 8x = 8 − x
3
f) x
4 + 4x
3 = x + 4
| | x3 | | 3 | |
h) |
| + |
| x2 = 3 + 2x |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
i) |
| − |
| x = |
| x2 − x3 |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
4. Rozwiąż równanie.
a) x
3 − 5x − 4 = 0
b) x
3 − 3x + 2 = 0
c) x
4 − 7x
2 + 6x = 0
13 wrz 18:51
ImorI: wytłumaczy chociaż ktoś co po kolei się robi rozwiązując takie równania na przykładzie jakiegos
łatwiejszego przykładu i trudniejszego?
13 wrz 19:16
13 wrz 19:17
Metis: No ładnie, tylu przykładów to chyba nikt tutaj jeszcze nie wstawił
13 wrz 19:18
Eta:
13 wrz 19:20
ImorI: @Braun dzięki bardzo
13 wrz 19:39
13 wrz 20:42
Janek191:
4 a)
x
3 − 5 x − 4 = 0
x = − 1 jest pierwiastkiem tego równania, bo
(−1)
3 − 5*(−1) − 4 = − 1 + 5 − 4 = 0
Dzielimy
(x
3 − 5 x − 4) : ( x + 1) = x
2 − x − 4
−x
3 − x
2
−−−−−−−−−
− x
2 − 5 x
x
2 + x
−−−−−−−−−−−−
− 4 x − 4
4 x + 4
−−−−−−−−−−
0
Rozwiązujemy równanie x
2 − x − 4 = 0
Δ = 1 − 4*1*(−4) = 17
| | 1 − √17 | | 1 + √17 | |
x = |
| lub x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Odp.
| | 1 − √17 | | 1 + √17 | |
x = |
| lub x = − 1 lub x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
=============================================
13 wrz 20:55
Eta:
4a) x3−x −4x−4=0 ⇒ x(x2−1)−4(x+1)=0 ⇒ (x+1)*[x(x−1)−4]=0 ⇒(x+1)(x2−x−4)=0
x= −1 lub x2−x−4=0 −−−−− licz deltę........
13 wrz 21:02
Maryla27:
Δ=b2−4ac=(−1)2−4*1*(−4)=1+16=17
13 wrz 22:35
malutka: (2x+3)(4x−2)
18 sty 10:55
Janek191:
Co to ma być ?
18 sty 10:56
Tomelo: x5−2x3+x=0
4 kwi 16:12
Jerzy:
x(x4 − 2x2 +1) = 0 ⇔x(x2 − 1)2 = 0
4 kwi 16:38
Tomoe: x6−54=0
21 paź 19:01
mat:
x=3√25 lub x=− 3√25
21 paź 19:13
Szkolniak: x6−54=0
(x3)2−(52)2=0
(x3+52)(x3−52)=0
x3+25=0 v x3−25=0
x3=−25 v x3=25
x=3√−25 v x=3√25
x∊{3√−25,3√25}
21 paź 19:16