równoległobok
onaa: Wysokości równoległoboku pozostają w stosunku 3:5,a jeden bok jest o 6 cm dłuższy od drugiego.
a)oblicz obwód równoległoboku
| | √5 | |
b)wiedząc dodatkowo,że sinus kąta ostrego równoległoboku jest równy |
| ,oblicz pole |
| | 3 | |
równoległoboku i jego wysokości
7 sie 18:33
AS: Jednego jestem ciekaw.Czy rozwiązałaś jakieś
zadanie samodzielnie?
7 sie 18:57
7 sie 19:04
7 sie 19:05
Eta:

a)
P=b*5x i P=(b+6)*3x ⇒ 5bx=(b+6)*3x /:x >0 ⇒ 5b=3b+18 ⇒ b=9 to a=15
obwód : L=2a+2b=......
| | 3x | | 3x | | √5 | |
b) sinα= |
| ⇒ |
| = |
| ⇒x= .......... |
| | b | | 9 | | 3 | |
i
h
1=3x=........... i h
2=5x=.............. i b=9 i a=15
P=a*b*sinα=....................
lub P= a*3x=........
lub P=b*5x=..........
7 sie 19:13
onaa: AS nawet cztery
7 sie 19:14
onaa: Dziękuję Eta
7 sie 19:15
on: dobrze, ze umiesz juz liczyć do czterech
8 sie 10:00
onaa: też się niezmiernie cieszę z tego powodu
8 sie 14:13