| x | 2x+3 | x(x+4)+(2x+3)(x−2) | x2+4x+2x2−4x+3x−6 | |||||
a) | + | = | = | |||||
| x−2 | x+4 | (x−2)(x+4) | (x−2)(x+4) |
| x−5 | 3 | x−5 | 3 | (x−5)(2x−3)−3 | ||||||
b) | − | = | − | = | = | |||||
| 2x+3 | 4x2−9 | 2x+3 | (2x−3)(2x+3) | (2x−3)(2x+3) |
| 2x2−3x−10x+15−3 | ||
= | ||
| (2x−3)(2x+3) |
| 1 | ||
x≠1 | ||
| 2 |
| 1 | ||
x≠ −1 | ||
| 2 |
| 1 | 1 | |||
D=R−{−1 | ,1 | } | ||
| 2 | 2 |
| x2−4 | 2x−1 | (x−2)(x+2) | 2x−1 | x−2 | ||||||
c) | * | = | * | = | ||||||
| 2x2−x | 5x+10 | x(2x−1) | 5(x+2) | x |
| 1 | ||
x≠ | ||
| 2 |
| 1 | ||
D=R−{−2,0, | } | |
| 2 |
| x2+4x+4 | x+2 | (x+2)2 | x+2 | |||||
d) | : | = | : | = | ||||
| x2−16 | 2x−8 | (x−4)(x+4) | 2(x−4) |
| (x+2) | 2(x−4) | 2(x+2) | ||||
= | * | = | ||||
| (x−4)(x+4) | x+2 | x+4 |
| 3x2+3x−6 | ||
a) | ? | |
| (x−2)(x+4) |
| 2x2−13x+12 | ||
b) | ? | |
| (2x−3)(2x+3) |
| x(3x+3)−6 | |
tak? | |
| (x−2)(x+4) |