algebra
onaa: Wyznacz te wartości x,dla których podane ułamki algebraiczne mają sens liczbowy:
| x+2 | | x2+1 | | x | |
| , |
| , |
| |
| x−3 | | x2+2x+1 | | x3−4x2+2x−8 | |
Czy to o to chodzi?
x−3≠0
x≠3
D=R−{3}
x
2+2x+1≠0
(x+1)
2≠0
x+1≠0
x≠−1
D=R−{−1}
| x | | x | | x | |
| = |
| = |
| |
| x3−4x2+2x−8 | | x2(x−4)+2(x−4) | | (x−4)(x2+2) | |
x−4≠0 x
2+2≠0
x≠4 x
2≠−2 ?
D=R−{4}
6 sie 22:06
J:
dokładnie tak .. x ≠ 3 i x ≠ −1 i x ≠ 4
6 sie 22:10
onaa: jest jeszcze druga część tego zadania:
Podaj przykład ułamka algebraicznego,którego dziedziną jest zbiór R−{2,3,7}
Czy może to być np taki ułamek?
6 sie 22:13
J:
6 sie 22:15
onaa: x2≠−2 a to zostawiamy tak?
6 sie 22:16
J:
x2 + 2 > 0 ..dla każdego x ∊ R
6 sie 22:18
onaa: okej,dzięki
6 sie 22:19