usun niewymiernosc z mianownika ułamka
albus54: | | 2 | |
Witam, proszę o usunięcie niewymienrości z mianownika ułamka. |
| |
| | 3√25 + 3√50 + 3√2 | |
Dziękuję.
3 sie 22:48
anaisy: Podpowiedź:
a3+b3+c3−3abc=(a+b+c)(a2+b2+c2−ab−bc−ca)
3 sie 23:44
albus54: i co dalej? dopiszesz? potraktowałem to co jest zapisane w mianowniku jako ( z Twojego wzoru):
(a + b + c ), pomnozylem licznik i mianownik prze ( a2 + b2 + c2 −ab −bc − ca ) i nic.
4 sie 15:36
anaisy: ok, po tym wszystkim w mianowniku otrzymamy wyrażenie postaci n+3√k, gdzie n i k są
calkowite. Teraz wystarczy pomnożyć licznik i mianownik przez (n2−n3√k+3√k2)
4 sie 15:52
albus54: co dalej nie wyzlo, w liczniku jest duzo cznnikow, a w mianowniku wyszlo mi 389033 a w
odpowiedziah jest 3. o ile sie nic nie ma zamiaru poskracac to cos jest zle. mozesz
zaproponowac inna metode albo obliczyc to i pokazac jak?

dzieki
4 sie 16:57
Mila:
Może w mianowniku masz :
3√25+3√50+3√4
4 sie 17:55
Mat3:
i jak z tym mianownikiem?
4 sie 18:17
PW: Na mianownik popatrzeć jak na
a
2 + ab + b
2,
*)
gdzie a =
3√5 i b =
3√2, wtedy można zastosować wzór
a
3 − b
3 = (a − b)(a
2 + ab + b
2).
Po pomnożeniu licznika i mianownika przez
3√5 −
3√2 otrzymamy
| | 2(3√5 − 3√2) | | ... | |
|
| = |
| . |
| | 5 − 2 | | 3 | |
*) Wygląda na to (tak to liczyłem), że
Mila dobrze podpowiada: w mianowniku powinno
być ...
3√22 − wtedy po usunięciu niewymierności pojawi się 3 w mianowniku.
4 sie 18:49
PW: Nie, źle policzyłem, nie czytać

. Środkowy wyraz mianownika musiałby być równy
3√5·2, nic z
tego.
4 sie 18:54
Mila:
Tak, nic z tego, żmudne liczenie będzie. A tak jest gorąco.
4 sie 19:22
Mila:
Może napisz Albus odpowiedź z książki.
4 sie 19:51
4 sie 20:05
albus54: panowie, w ksiazce jest dokladnie taka odpowiedz jak napisał PW, z tym ze mianownik jest tak
jak napisalem i sposobu PW juz probowalem, nic z niego

dzieki ! ;
4 sie 21:41
Mila:
Dla ułamka :
| 2 | |
| otrzymamy: |
| 3√25+3√10+3√4 | |
| 2*(3√5−3√2) | |
| = |
| (3√25+3√10+3√4)*(3√5−3√2) | |
| | 2*(3√5−3√2) | |
= |
| = |
| | 3√125−3√50+3√50−3√20+3√20−3√8 | |
| | 2*(3√5−3√2) | | 2*(3√5−3√2) | |
= |
| = |
| |
| | 5−2 | | 3 | |
Na ogół tak są dobrane pierwiastki, aby dało się wyliczyć, jeżeli jest takie polecenie, jak w
tym zadaniu.
Nie zawsze da się usunąć niewymierność z mianownika.
Jeżeli sprawdzisz Twój przykład z odpowiedzią to otrzymasz fałsz.
Sprawdź, czy :
| 2 | | 2*(3√5−3√2) | |
| = |
| ? |
| 3√25+3√50+3√2 | | 3 | |
4 sie 22:18
Mila:
Albus, jestem damą.
4 sie 22:24