Usun niewymiernosc
Karolinka: Wyciagnac niewymiernosc, prosze z wyjasnieniem, bo nie na dole nie moge utworzyc wzoru a
3−b
3.
I nie wiem jak..
23 sie 13:50
Kacper: a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
ty masz w mianowniku tę część (a2+ab+b2)
23 sie 13:54
Karolinka: No ale jak 3√2 i jeszcze w sumie podniesione juz do kwadratu moze sie rownac mniej.. Nie
wiemm...
23 sie 13:57
Karolinka: Wychodzi ze 5 z pierwszego * 10 z drugiej czesci ale tam nie ma 10
23 sie 13:58
Kacper: skoro
b2=3√2 to b=?
23 sie 13:59
Karolinka: √3√2 ?
23 sie 14:01
Kacper: no tak

ale można ładniej
6√2
23 sie 14:04
Karolinka: Aahh no wizdisz , czyli trzeba pomnozyc przez
3√5−
6√2 ?
23 sie 14:06
Karolinka: Znaczy Do szecianu jeszcze.
23 sie 14:07
Karolinka: Ale i tak nie usune niewymiernosci..
23 sie 14:08
Kacper: To policz i napisz co dotychczas otrzymujesz
23 sie 14:09
Karolinka: A zreszta w odp. nie ma pierwiastka z 6 stopnia nawet
23 sie 14:09
Karolinka: | | 23√5−26√2 | |
Gownienko jakies za przeproszeniem.. Noo jest |
| |
| | 5−6√23 | |
23 sie 14:12
Kacper: I ty tutaj nie widzisz pierwiastka 6 stopnia z 2?
23 sie 14:13
Karolinka: Nie no tu jest ale z tylu ksiazki

w odpowiedziach nie ma
23 sie 14:24
john2: Widzę to zadanie już któryś raz, ale nie widziałem, żeby kiedykolwiek ktoś je rozwiązał.
Mi wychodzi tylko, kiedy drugi składnik w mianowniku wynosi 3√√50
23 sie 14:32
daras: i ten składnik ≠ ab
23 sie 14:34
daras: a może Karolinka źle przepisała ?
23 sie 14:35
Kacper: Też mi się wydaje, że coś źle przepisane
23 sie 14:38
Karolinka: | | 23√5−23√2 | |
Hmm niee. Teraz sprawdzilam jeszcze raz. A odpowiedz jest |
| .  |
| | 3 | |
23 sie 14:43
23 sie 14:44
Karolinka: Hehe dobra to nic, mam z tym jeszcze problem. Wykaz, ze (bez kalk.)76+86 jest podzielna przez
113
23 sie 14:46
Cyber Marian :
Wzory skróconego mnożenia zastosuj !
23 sie 14:47
Karolinka: Tak stosuj stosuj. Stosuje przeciez i mi nie wychodzi..
23 sie 14:48
J:
Wskazówka: 76 + 86 = (72 + 82)3 − 3(72)282 − 3*72(82) .... oraz : 72 + 82 = 113
23 sie 15:00
razor: 76 + 86 = 493 + 643 = (49+64)(492 + 49*64 + 642) = 113(492 + 49*64 + 642)
23 sie 15:01
Karolinka: Dzieki
23 sie 15:05
23 sie 15:06