funkcje sinx oraz cosx
Aśka: We wspolnym ukladzie wspolrzednych naszkicuj wykresy funkcji f(x)=sinx oraz g(x)=cosx dla x ∊
<−π,2π>
wyznacz wartosci funkcji f dla tych argumentow, dla ktorych funkcja g przyjmuje wartosc rowna
6 cze 22:33
6 cze 22:38
6 cze 22:40
Aśka: Probowalam wiele razy zrobic to zadanie ale wynik nie zgadza mi sie z odpowiedziami
g(x)=−0,5 dla x∊{−0,75π,0,75π,1,25π}
f(−0,75π)=−0,5
f(0,75π)=0,5
f(1,25π)=−0,5
Tak mi wyszlo
a w odpowiedziach jest
6 cze 22:44
Aśka: dlaczego cos0,5=π/3
6 cze 22:47
Aśka: nie rozumiem
6 cze 22:47
Qulka: cos π/3 = 0,5
6 cze 22:53
Aśka: Ja juz nic nie wiem
O co chodzi w tych zadaniach o co chodzi w moim zadaniu i jak sie rysuje wykres cos x ?
bo na moim wykresie nic sie nie zgadza
6 cze 22:58
Aśka: Pogubilam sie
6 cze 23:00
6 cze 23:03
6 cze 23:04
Aśka: okej okej juz to chyba widze
dzieki
jak bd jeszcze miala jakies watpliwosci to napisze
a na razie dzieki za pomoc
6 cze 23:06
Mila:
| | 1 | |
sinx= |
| dla tego równania masz serię rozwiązań |
| | 2 | |
| | π | | 5π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
korzystając z tego ustalasz rozwiązania dla równania
| | π | | 5π | |
x=− |
| +2kπ lub x=− |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
dla k=0 masz
dla k=1 masz
dla k=2 będą poza przedziałem (−π,2π)
Spróbuj zrobić tak samo z cosinusem.
6 cze 23:12
Aśka: juz rozumiem jak to robic
dziekuje za pomoc jeszcze raz
6 cze 23:15
Mila:
6 cze 23:35