1 | ||
sinx= | ||
2 |
π | 5π | |||
x= | + 2kπ v x= | + 2kπ | ||
6 | 6 |
π | ||
x = | + π*k , k − dowolna liczba całkowita | |
4 |
π | ||
sinx=cosx /: cosx ( możesz podzielić, bo | nie spełnia równania, zatem cosx≠0) | |
2 |
sinx | |
=1⇔ | |
cosx |
π | ||
x= | +kπ | |
4 |
π | ||
sinx−sin( | −x)=0 | |
2 |
|
| |||||||||||||||||||||
2*cos | *sin | =0⇔ | ||||||||||||||||||||
2 | 2 |
π | π | |||
2*cos | *sin(x− | )=0⇔ | ||
4 | 4 |
π | ||
sin(x− | )=0 | |
4 |
π | ||
x− | =kπ⇔ | |
4 |
π | ||
x= | +kπ | |
4 |
π | π | π | ||||
cos( | − x) = cosx ⇒ | − x = x + k*2π lub | − x = −x + k*2π sprzeczność | |||
2 | 2 | 2 |
π | π | |||
2x = | − k*2π ⇒ x = | − k*π | ||
2 | 4 |
α−β | α+β | |||
We wzorze jest sinα − sinβ= 2sin | cos | |||
2 | 2 |
π | ||
ctgx=ctg | ||
4 |
π | ||
x= | +kπ | |
4 |
π | ||
Korzystając ze wzoru sin x = cos( | −x) oraz poniższej regułki: | |
2 |
π | ||
cos( | −x) = cos x | |
2 |
π | π | ||
−x = x + 2k*π lub | −x = −x + 2k*π | ||
2 | 2 |
π | π | |||
z pierwszego x = | + k*π, drugie to sprzeczność bo | = 2k*π to sprzeczne równanie | ||
4 | 2 |
π | ||
Zostaje x = | + k*π | |
4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |