rozwiąż równanie
Asmander: Głupie pytanie, rozwiązałem prawie całe zadanie i mam:
i nie wiem za bardzo o co tutaj chodzi z tym cosinusem, do jakiej ćwiartki mam to doprowadzić i
dlaczego
6 cze 20:43
Kacper:
cosx=−cos(180−x)
skorzystaj
6 cze 20:47
6 cze 20:49
Asmander: no i co dalej
6 cze 21:04
Asmander: czyli
x=5π/6 + 2kπ v x=7π/6 + 2kπ
6 cze 21:11
Asmander: aa bo cos1/2 = π/3
6 cze 21:12
Mila:

Oj, dlaczego nie czytasz tego, co piszemy?
| | 1 | |
Wyjaśnię jak rozwiązać równanie : cosx=− |
| |
| | 2 | |
1) Popatrz na wykres funkcji f(x)=cos(x)
| | 1 | | 1 | |
2) cos(x)= |
| ( zielony wykres to y= |
| ) mamy serię rozwiązań: |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
x1= |
| +2kπ lub x2=− |
| +2kπ Korzystając z tego rozwiązujemy równanie: |
| | 3 | | 3 | |
3)
| | π | | π | |
x1= |
| +π+2kπ lub x2=− |
| +π+2kπ stąd |
| | 3 | | 3 | |
| | 4π | | 2π | |
x1= |
| +2kπ lub x2= |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
=================================== zapamiętaj!
4)
Teraz twoje równanie :
| x | | 4π | | x | | 2π | |
| = |
| +2kπ lub |
| = |
| +2kπ /*2 |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 8π | | 4π | |
x= |
| +4kπ lub x= |
| +4kπ |
| | 3 | | 3 | |
=============================
6 cze 21:29
Asmander: Dzięki wielkie. Jesteś wielka mila
6 cze 22:15
Mila:
156 cm.
6 cze 22:43