Proszę o pomoc
milutka: Odcinek o końcach A(3,−2) i B(7,−10) jest przeciwprostokątną trójkąta prostokątnego. Podaj
współrzędne środka okręgu opisanego na tym trójkącie i oblicz promień tego okręgu
14 kwi 22:47
14 kwi 22:52
milutka: współrzędne środka po obliczeniu wynosi (5,−6) i co dalej?
14 kwi 23:04
kix: promień jest równy połowie przeciwprostokątnej |AB|
14 kwi 23:08
milutka: a połowa to nie jest środek czyli S?
14 kwi 23:11
Qulka:
14 kwi 23:13
bezendu:
Qulka zajrzy proszę
14 kwi 23:13
14 kwi 23:13
kix: jest, wiec oblicz np. |SA| lub | SB| i będziesz miała promień
14 kwi 23:13
Qulka: R=2√5
14 kwi 23:13
milutka: Ale to nie da się obliczyć z wcześniejszego wzoru na S.
14 kwi 23:24
kix: S jest współrzędną środka odcinka |AB| a nie długością !
14 kwi 23:27
milutka: Ale to mi nie daje długości promienia. Jak wyszło 2√5 jak wyżej z jakiego wzoru?
14 kwi 23:30
14 kwi 23:32
14 kwi 23:32
milutka: to nie wychodzi 2√5
14 kwi 23:49
Qulka: to napisz tu jak liczysz
14 kwi 23:50
kix: licz jeszcze raz, musi wyjść
14 kwi 23:50
milutka: IABI= (−2−3)2+(−10+7)2= −52−32= 25+9=34 I nie wychodzi
14 kwi 23:58
Qulka: mieszasz x z y popatrz uważniej na wzór
15 kwi 00:05
milutka: to jest tak IABI= (7−3)2+(−10+2)2=42−82=16+64=80 i też nie wychodzi a dobrze jest
podsyawione
15 kwi 00:16
Qulka: i policzyłaś |AB|2 = 80 więc pierwiastek będzie 4√5 a promień to połowa tego
15 kwi 00:18
kix: |AB| = √ (7−3)2+(−10+2)2 = √80 = 4√5 i tym sposobem obliczyłaś średnicę
15 kwi 00:19