fidżyka
bezendu:

daras zajrzy proszę

Oszacować błąd metody pomiaru prądu płynącego przez Rezystor R4, amperomierzem o
rezystancji wewnętrznej 5Ω wskazującym wartość 1mA. Narysować ideowy schemat pomiarowy.
Wartości rezystorów to R
1=R
2=R
3=R
4=1Ω
14 kwi 22:50
bezendu:
up
14 kwi 22:59
bezendu:
up
14 kwi 23:17
14 kwi 23:22
bezendu:
Czyli co mam najpierw policzyć ?
14 kwi 23:24
Qulka: ten 1mA to prąd czy zakres?
14 kwi 23:26
bezendu:
Napisałem z pdf oryginalną treść.
14 kwi 23:29
52: Ale to jest prąd mi się wydaje...
14 kwi 23:30
Qulka: opór amperomierza jest większy niż badanego więc istotnie zakłóca pomiar
14 kwi 23:35
Qulka: włóż go przed R4 i dodaj jego opór szeregowo i przelicz prąd jaki by płynął gdyby go nie było
14 kwi 23:37
kyrtap: słabi z was elektrotechnicy
14 kwi 23:37
Qulka: I=3,5mA
14 kwi 23:39
bezendu:
Qulka ale nadal nie wiem jak rozwiązać to
14 kwi 23:39
kyrtap: jak krzyżówkę
14 kwi 23:43
Qulka: jeśli uznamy że zakłóca to jedno, ale coś mi się wydaje że trzeba przeliczyć całość
U=IR=1mA•7Ω=7mV
14 kwi 23:43
bezendu:
Ok, dziękuję.
14 kwi 23:51
Qulka: poszukam jeszcze może w kilku książeczkach
14 kwi 23:53
bezendu:
A jeszcze rysunek ?
14 kwi 23:54
Qulka: jeszcze jeden kwadracik przed R4, ale wydaje mi się to zbyt banalne, powinno się go przełączyć
jako woltomierz

w książeczkach nie mam
15 kwi 00:04
bezendu:

?
15 kwi 00:08
Qulka: amperomierz włączamy szeregowo
15 kwi 00:10
bezendu:
To ja mam dorysować amperomierz ? Bo już się zgubiłem albo nie myślę
15 kwi 00:18
bezendu:

tak ?
15 kwi 00:27
Qulka: ja się nieprecyzyjne wyraziłam ..masz narysować amperomierz z oporem wewnętrznym więc kółeczko
z dodatkowym prostokącikiem
15 kwi 00:27
Qulka: najlepiej w miejscu strzałeczki na podstawowym rysunku
15 kwi 00:28
bezendu:

Tak ?
15 kwi 00:34
15 kwi 00:38
Qulka:
15 kwi 00:39
bezendu:
Jest i kwadracik w środku ale chyba tam jeszcze powinno być A w srodku ?
15 kwi 00:40
bezendu:
A ja miałem dziś wgl robić równania ruchu
15 kwi 00:40
Qulka: napisałam z dodatkowym prostokącikiem , a nie prostokącikiem w środku
15 kwi 00:42
Qulka: równania ruchu są milsze
15 kwi 00:42
bezendu:
Ok ale to po 15 ok ? Będziesz ? W sumie mam kolkowium w piątek tylko z równań ruchu
15 kwi 00:43
Qulka: jutro jak zdążę przed 23 to będzie dobrze, czemu ja się nie umiem teleportować po tej wawce
15 kwi 00:45
bezendu:
Qulka zamieszkaj we Wrocku, tutaj jest tak klimatycznie i nie ma takich korków
15 kwi 00:46
Qulka: jak się będę wyprowadzać to raczej gdzieś na głuchą wieś
15 kwi 01:02
daras: sorry ale wczoraj wyjątkowo odleciałem już przed dobranocką dla dorosłych o 23

amperomierz oczywiście włączamy szeregowo i jego opór wewnętrzny powinien być
minimalny=pomijalnie mały, natomiast woltomierz równolegle i jego opór teorycznie jest
∞
wielki
tyle prawd teorycznych a praktyka..?
15 kwi 08:44
daras: sorry nie chce mi sie rysować bo dopiero wstałem i ręka nie rozruszana

opisze co należy zrobić:
1. w gałęzi z oporami R
3 i R
4 wstawiasz szeregowo amperomierz, który traktujesz jak dodatkowy
opornik=5 Ω, tak jak to zrobiła Qulka o 0:39
2. liczysz prądy (z praw Kirchhoffa i Ohma) w dwu przypadkach: bez amperomierza i z
amperomierzem
| | ΔI | |
3.porównujesz różnicę tych dwu natężeń z natężeniem w obwodzie bez amperomierza: |
| − |
| | Io | |
to jest błąd względny
4. jeśli zależy ci na samym błędzie bezwzględnym, to wystarczy ΔI = |I
o −I| obliczyć
5. przeliczę to później jak się odkopię z maili wczorajszo/dzisiejszych i możemy porównać
wyniki
15 kwi 08:52
daras: PS. dlaczego zadań fizycznych nie umieszczasz na fizyka.pisz.pl
15 kwi 08:57
bezendu:
Dzięki daras, na fizyka.pisz Cię nie widziałem, a tutaj wiem, że bywasz
15 kwi 11:41
darasBIS: właśnie na odwrót tylko tam wchodzę a tu posty giną w powodzi matematycznego bełgotu
15 kwi 11:59
darasBIS: jakie wyniki dostałeś
15 kwi 12:00
bezendu:
Teraz nie mam zeszytu przy sobie, jak wrócę z zajęć to podam wynik.
15 kwi 12:09
darasBIS: I
o = 3 mA
| | ΔI | |
czyli ΔI = 2 mA |
| ≈ 67 % |
| | Io | |
15 kwi 12:10
darasBIS: ja dzisiaj kończę dopiero po 22
15 kwi 12:10
bezendu:
ok, to spojrzysz wieczorem, jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc !
15 kwi 12:15