Zadaniaaa :)
Benny: Czyściutko specjalnie dla
Mili
2 kwi 20:40
Mila:
1) W prostokątnym ΔABC wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego podzieliła trójkąt na
dwa trójkąty o obwodach 2m i 2n.
Oblicz obwód ΔABC.
2 kwi 20:48
Mila: 2)
Ostrosłup ma w podstawie trójkąt równoboczny o boku 4.
Krawędzie boczne mają długości 4, 2, 2√7.
Oblicz objętość tego ostrosłupa.
2 kwi 20:51
Mila:
3) rozwiąż równanie
(x+6+2√x+5)12+(x−2−√x+5)12=4
mają być wszystkie założenia.
2 kwi 20:54
Mila:
Jaki masz zbiór zadań?
2 kwi 21:09
Benny: A no nie mam żadnego
2 kwi 21:15
Mila:
A podręcznik?
2 kwi 21:16
Benny: Znaczy mam podręcznik i zbiór do 3 klasy, ale już dawno przerobiony. Marcin Kurczab, Elżbieta
Kurczab, Elżbieta Świda
2 kwi 21:17
Mila:
To bardzo dobre materiały.
2 kwi 21:20
Benny: Zacznijmy od końca. Jaka jest odpowiedz do 3?
2 kwi 21:39
Mila:
3) x=4
2 kwi 21:44
Benny: To albo odpowiedź jest zła albo źle coś może przepisałaś. Wstaw 4 do równania, nie wychodzi
2 kwi 22:00
Mila:
Masz rację.
Zmieniłam równanie.
√x+6+2√x+5+√x−1−√x+5=4
chodziło mi o to abyś zastosował podstawienie
√x+5=t
Sprawdź w takim razie Twój wynik.
2 kwi 22:05
Benny: | | 131 | |
mój wynik był |
| , ale nie wiem czemu jak podstawiam to coś nie idzie  |
| | 25 | |
założenia
x∊<−1;−5>∪4;+
∞
pierwszy czynnik zwija się do wzoru, podstawiam
√x+5=t i otrzymuje
t+1+
√x−1−t=4
3−t=
√x−1−t / ()
2
9−6t+t
2=x−1−t
t
2−5t−x+10=0
x+5−5
√x+5−x+10=0
15=5
√x+5
3=
√x+5
9=x+5
x=4
2 kwi 22:50
Mila:
Wynik dobry
√(x+6+2√x+5)=√x−1−√x+5
Dlaczego masz w równaniu 2 niewiadome?
√x+5=t, t≥0
√(x+5)+1+2√x+5)=√x+5−6−√x+5
Otrzymuję równanie:
√t2+2t+1+√t2−t−6=4
2 kwi 23:01
Benny: A nie można tak rozwiązywać?
2 kwi 23:12
Mila:
Jakaś konsekwencja powinna być, podstawienie to podstawienie.
Można.
2 kwi 23:15
Mila:
Dobranoc
2 kwi 23:19
Benny: Dobranoc
2 kwi 23:21
Mila:
3 kwi 18:54
Benny:

W książce znalazłem fajne twierdzenia do ostrosłupów, których tam wcześniej nie doczytałem.
Jeśli wszystkie krawędzie boczne są równej długości to spodek wysokości ostrosłupa jest
środkiem okręgu opisanego na podstawie.
Zad 2
Jeśli postawimy ostrosłup na ścianie bocznej 4,2,2
√7, to otrzymamy ostrosłup, którego
krawędzie boczne są równej długości.
P=2
√3 z wzoru Herona, (inny sposób?)
H
2=16−R
2
3 kwi 20:06
Benny:

ΔABE~ΔABC
ΔAEC~ABC
W−obwód ΔABC
a
2+b
2=c
2
b
2=c
2−a
2
W
2=4m
2+4n
2
W=2
√m2+n2
3 kwi 20:23
Mila:
Zadanie2) Właśnie o to michodziło, abyś to zauważył. Wyniki dobre.
Pole inaczej można, jeśli boki niewymierne to nie korzystam z wzoru Heron, przewiduję
trudności, ale można.
3) Dobrze.
Mam trochę mniej obliczeń.
W Twoim modyfikuję: (4) i (5) linijkę dodajesz:
L=2
√m2+n2
3 kwi 20:43
3 kwi 20:46
3 kwi 20:46
bezendu:
Eta co Ty taka zielona ?
3 kwi 20:47
Benny: Tak w ogóle to Wesołych Świąt!
3 kwi 20:52
3 kwi 21:04
Benny: Jak będziesz miała czas to mogłabyś coś podrzucić?
4 kwi 17:17
5-latek: Dajmy dzisiaj spokoj
Mili bo pewnie już i tak jest zmeczona .
masz tutaj
| | x1/2+1 | | 1 | |
Uprosc wyrażenie |
| : |
| |
| | x+x1/2+1 | | x1,5−1 | |
nr2 Rozwiaz układ rownan
{lg(x
2+y
2)−1=lg13
{ lg(x+y)−log(x−y)= 3lg2
Nr 3 . Odcinek stycznej zewnętrznej do dwóch okregow o promieniach 5cm i 2 cm jest 1,5 raza
weikszy od odcinka stycznej wewnętrznej . wyznacz odleglosc miedzy srodkami tych okregow .
nr 4. Podsatwa ostrosłupa prawidłowego jest wielokąt którego suma katow wewnętrznych jest rowna
540 stopni . Wyznaczyc objetosc tego ostrosłupa jeśli wiadomo ze krawedz boczna jest rowna l i
nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem α
Nr5. Krawedzie boczne ostrosłupa trójkątnego maja jednakowe dlugosci . Z trzech katow płaskich
przy weirzcholku ostrosłupa dwa sa rowne α, a trzeci rowny β. Znalezc objetosc ostrosłupa
| | 3π | | π−x | |
Nr6 . 2[1−sin( |
| −x)]=√3tg |
| (Rozwiaz równanie |
| | 2 | | 2 | |
4 kwi 17:53
Benny: 1) x−1
2)x,y
(9,7)

−9,−7)
4 kwi 22:08
5-latek: Ale rozwiązanie drugie odrzucamy bo ........
4 kwi 22:16
5-latek: Pierwsze oczywiście dobrze
jakby ktoś chciał skorzystać to x1,5−1= (x1/2)3−1= skorzystać teraz ze wzoru a3−b3
4 kwi 22:23
Benny: aj no tak, zapomniałem o dziedzinie
4 kwi 22:27
Mila:
No i dlaczego tak płaczesz?
Albo założenia albo sprawdzasz. log(−9+(−7)) może być?
4 kwi 22:28
5-latek: bo ma być x+y>0 i x−y>0

Wesolych Swiat
4 kwi 22:30
Benny:

Może być

To zadanko 3 ma mniej więcej wyglądać tak? Bo nie miałem z takim nigdy styczności.
4 kwi 22:33
5-latek:

Pomysl teraz co dorysować żeby rozwiazac to zadanie
4 kwi 22:53
5-latek: W tamtym roku to zadanie dala
Eta do rozwiązania dla maturzystów
4 kwi 22:59
Benny: | | 5 | |
W 4 wyszło mi V= |
| *sin72o*cos2α*sinα*l3 |
| | 2 | |
5 kwi 12:08
5 kwi 12:31
5-latek: Zadanie nr 4
To nie jest graniastosłup tylko ostrosłup wiec objetosc ostrosłupa V=...
5 kwi 16:28
5-latek: Zadanie nr 6
Odpowiedzi mama takie
| | π | |
x=π(2k+1) x=πk +(−1)k |
| k∊C |
| | 3 | |
5 kwi 16:48
5 kwi 21:36
Benny: Tak wiem, zapomniałem dopisać
| | 5 | |
V= |
| sin72o*cos2α*sinα*l3 |
| | 6 | |
5 kwi 22:00
5-latek: Do zadania nr 3
Do rysunku z 22:53 dorysuj prosta rownolegla do AB i przechodzaca przez punkt S2
Tak samo prosta rownolegla do CD i przechodzaca przez S2
5 kwi 22:06
Mila:
No i jak zakończyłeś wszystkie zadania 5− latka, dawać nowe?
5 kwi 22:36
Benny: To z tymi okręgami skończyć muszę i w połowie jestem tego 5. "Krawedzie boczne ostrosłupa
trójkątnego maja jednakowe dlugosci" mam to traktować tylko jako informację, tak?
5 kwi 22:40
5-latek:
5 kwi 23:43
5-latek: DO −przechodzi przez srodek okręgu opisanego na trojkacie ABC
| | α | | β | |
W tym trojkacie AB=AC=2*lsin |
| i BC= 2*l *sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
Punkt O lezy na prostej prostopadlej EO do boku AB poprwadzonej przez srodek boku AB .
Z podobieństwa trojkatow AOE i ABF mamy
| | 0,5AB2 | | 2*l2sinα/2 | |
AO= |
| = |
| |
| | AF | | √4*l2*sin2α/2− l2 *sinβ/2 | |
Z trojkata AOD wyznaczymy H
| | sin2α−sin2β/2 | |
H= √l2−AO2= l*√ |
| |
| | 4sin2α/2−sin2β/2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Stad mamy V= |
| * |
| *BC*AF*H= |
| *l3*sinβ/2√sin2α−sin2β/2 |
| | 3 | | 2 | | 3 | |
6 kwi 12:45
5-latek: trochę trudne to było
6 kwi 12:51
Benny: Tak, ale zacząłem to właśnie rozwiązywać no ale już to nie ma sensu
6 kwi 12:57
5-latek: zadanie nr 3
Bazujemy na rysunku z 22:53 i poscie 05 04 22:06
Prosta rownolegla do AB przetnie promien S1A w punkcie E
Natomiast przez punkt F oznaczmy punkt przecięcia się prostej rownoleglej do CD i przedluzenia
promienia S1 C .
Wiec rysuneczek do zadania mamy gotowy . On jest u mnie trochę niedokładny ale TY wiesz jak się
wyznacza konstrukcyjnie stycznie do okregow .
Teraz W zadaniu mamy dane ze AB=1,5CD
jeśli CD=x to S2F =x a także S2E = 1,5x
Z trojkata S1E__2 i trojkata S1FS2 mam
S1S22= S1E2+(1,5x)2 a także S1S22= S1F2+x2
ale S1E=S1AEA= 5−2=3cm
S1F= S1C+S2D=5+2=7cm
Teraz porównaj te dwa wyrażenia na S1S2 i wylicz z tego x
Ja tak zrobiłem wtedy to zadanie wyszlo mi 9cm
6 kwi 13:22
5-latek: Nie widziałem Twojego wpisu 12:57 i uznałem ze nie dokończysz dlatego napisałem rozwiązania
obydwu zadań .
No ale może masz inny sposób na rozwiązanie
6 kwi 13:26
Benny: Ok
Milu, możesz coś wrzucić
7 kwi 20:40
Mila:
1) Wyznacz wszystkie wartości parametru k∊R , aby liczba 2 znajdowała sie między miejscami
zerowymi funkcji f(x)=x2+4x+k.
2) Jednym z rozwiązan równania : x2−4x+c=0 jest liczba 2+√5.
a) Wyznacz wsp. c
b) Znajdź drugie rozwiązanie tego równania.
( podaj co najmniej dwa sposoby).
3) Dla jakich wartości parametru m∊R równanie:
(m−2)x2+(m−2)x +1=0 ma jedno rozwiązanie?
7 kwi 20:55
Benny: Zad 1.
Wierzchołek funkcji kwadratowej znajduje się pomiędzy miejscami zerowymi, a>0, więc f(2)<0
z tego wynika, że k<−12
Zad 2.
f(2+√5)=0
c=−1
x2−4x−1=0
drugie rozwiązania możemy policzyć z Δ, wzorów viete'a lub jak ja w zeszycie na początku
policzyłem jednocześnie c i miejsce zerowe
(x−(2+√5))(x−x2)=x2−x*x2−x(2+√5) + x2(2+√5) i tutaj tylko porównałem współczynniki
Zad 3.
dla m=2 1≠0
więc musi być to równanie kwadratowe, gdzie:
m≠2, Δ=0
z Δ otrzymujemy m=2 i m=6, ale m=2 odrzucamy, bo nie należy do dziedziny
ostatecznie otrzymujemy jedno rozwiązanie dla m=6
7 kwi 21:20
Mila:
4) rozwiąż równanie
5)
√3cosx+sinx−
√2=0
7 kwi 21:36
Benny: 5)
| | π | | 5π | |
x=− |
| +2kπ ∨ x= |
| +2kπ |
| | 12 | | 12 | |
| | π | | 7 | |
zad 4 robiłem tak samo, ale otrzymuję sin( |
| +x)= |
| i tego nie wiem jak ruszyć, |
| | 3 | | 8 | |
spróbuje innym sposobem
7 kwi 21:47
Mila:
W czwartym oblicz przybliżoną wartość.
7 kwi 21:55
Benny: | | 7 | | π | |
sinα= |
| to jest jakieś 61o więc |
| |
| | 8 | | 3 | |
7 kwi 22:01
Mila:
6)
Dane są dwa zbiory:
A={1,2,3,...,62} i B={1,2,3,...,124}. Losowo wybieramy zbiór a z niego losujęmy liczbę n.
Oblicz prawdopodobieństwo, że liczba n2+1 będzie podzielna przez 10.
7 kwi 22:03
Mila:
| | π | | π | |
4) x≈61o− |
| +2kπ lub x≈π−61o− |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
Przybliżona wartość liczysz, gdy masz w poleceniu. Zapomniałam dodać.
7 kwi 22:08
Benny: Ok, ale to moje jest dobrze czy nie? Bo tak zapisałaś, że nie wiem o co chodzi
7 kwi 22:11
Mila:
| | π | | 7 | | π | |
sin(x+ |
| )= |
| więc obliczyłam x, gdy Ty odczytałeś wartość dla α=x+ |
| ) |
| | 3 | | 8 | | 3 | |
7 kwi 22:13
PR: Jeśli mogę.
Milu jak zrobić to prawdopodobieństwo? Nie mam pojęcia jak to ugryźć
7 kwi 22:19
Benny: Ok
Zad 6
jeśli n
2+1 ma się dzielić przez 10, to n
2 musi mieć cyfrę jedności 9
no i tutaj zobaczyłem, że liczba z cyfrą jedności 3 lub 7 podniesiona do kwadratu ma cyfrę
jedności 9
więc w zbiorze A jest takich liczb 11 a w B 24, więc:
| | 1 | | 11 | | 1 | | 24 | | 23 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 62 | | 2 | | 124 | | 124 | |
7 kwi 22:21
Mila:
Kwadrat wylosowanej liczby musi miec cyfrę jedności 9.
Ze zbioru A będą to liczby:
3,13,23,33,43,53,7,17,27,37,47,57 − 12 liczb
W zbiorze B jest 25 takich liczb:
3,13,23,33,43,53,63,73,83,93,103,113,123,7,17,27,37,47,57 ,67,77,87,97,107,117 − 25 liczb
| | 1 | | 12 | | 1 | | 25 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 2 | | 62 | | 2 | | 124 | |
7 kwi 22:35
Benny: Aj miałem tak napisane w zeszycie, że dwie liczby wziąłem jako 1

i policzyłem jeszcze raz i
wyszło dobrze
7 kwi 22:37
PR: Dziękuję

Wszystko idzie ładnie tylko to prawdopodobieństwo....
7 kwi 22:39
PR: | | 1 | |
Tam jest |
| bo są 2 zbiory czy dlaczego? |
| | 2 | |
7 kwi 22:40
Benny: tak, możesz sobie to zapisać tak
|Ω|=2
| | 1 | |
więc na wylosowanie jednego zbioru masz |
| |
| | |Ω| | |
7 kwi 22:42
Mila:
PR w zadaniu podane, że najpierw wybierasz losowo zbiór, dlatego jest pomnożone przez
A
(3,7)={3,13,23,33,43,53,7,17,27,37,47,57 } liczba z cyfrą jedności 3 lub 7
B
(3,7)= {3,13,23,33,43,53,63,73,83,93,103,113,123,7,17,27,37,47,57 ,67,77,87,97,107,117} −
liczba z cyfrą jedności 3 lub 7
7 kwi 23:10
PR: Dziękuję Pani
Milu
7 kwi 23:36
Benny: Dziękuje za dzisiejsze zadanka.
Dobranoc
7 kwi 23:58
Mila:
Dobranoc.
8 kwi 00:01
Benny: Milu, jak udowadniać nierówności za pomocą pochodnej?
mam np. takie równanie:
dla x>0
| | 16 | |
robię taką funkcje f(x)=x2+ |
| −12 |
| | x | |
no i tu próbuje wykazać, że jest zawsze dodatnia, ale coś nie pyka
8 kwi 20:09
Eta:
Z nierówności między średnimi am −gm
x>0
c.n.u
8 kwi 20:24
Eta:
Przepraszam ,że się wcięłam

( bo to był post skierowany do
Mili
8 kwi 20:25
Braun:
Wybaczam !
8 kwi 20:26
Eta:
8 kwi 20:26
Benny: Dziękuje
Eta 
Wiem jak rozwiązać taką nierówność chociażby jako zwykłą nierówność wielomianową, ale
specjalnie zaznaczyłem "za pomocą pochodnej"
8 kwi 20:30
Benny: To co z tą pochodną?
8 kwi 21:12
Mila:

To nie tylko pochodna, ale ekstrema, czasem granice, zbiór wartości.
Ten przykład to sposobem
Ety albo innym, możesz pomnożyć przez mianownik.
W książce masz takie polecenie do tej nierówności?
f'(x)>0⇔2x
3−16>0⇔
x
3−8>0⇔x>2⇔f(x) rosnąca dla x>2
f(x) malejąca dla x∊(0,2)
f'(x)=0⇔x=2
dla x=2 funkcja f(x) ma minimum
f(2)=0
| | 16 | |
Zatem f(x)=x2+ |
| −12≥0 dla x∊(0,∞) |
| | x | |
8 kwi 21:34
Benny: Nie wiem jakie było polecenie, bo zauważyłem jak na tablicy było to robione i pomyślałem o
pochodnej

Ogólnie to jak zabierać się za takie nierówności za pomocą pochodnej?
8 kwi 21:37
Mila:
No przecież pokazałam.
8 kwi 21:44
Benny: No tak, wiem

Więc przy każdym takim przykładzie najlepiej liczyć granicę, ekstrema i zbiór
wartości?
8 kwi 21:47
Mila:
Wszystko zależy jaka to nierówność.
Pochodna to nie jest lekarstwo na wszystko.
Odpuść to sobie. Rozwiązuj zadania typowo maturalne.
8 kwi 21:49
Benny: No, ale jak patrzyłem na zadania.info to trafiło się takie zadanko, więc wole się upewnić
8 kwi 21:51
Benny: a masz coś może ciekawego do zaoferowania?
8 kwi 21:51
Mila:
| | x2−4 | |
1) Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= |
| |
| | x2+x+1 | |
Ile punktów wspólnych z wykresem funkcji ma ta styczna?
| | x2 | |
2) Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= |
| w punkcie P(x0),−9). |
| | x+2 | |
Ile punktów wspólnych z wykresem funkcji ma ta styczna?
8 kwi 22:22
Benny: pierwsze coś nie pyka
zad 2
x=−6 lub x=−3
więc są dwa punkty(dwie styczne)
P
1(−3;−9), P
2(−6;−9)
f'(−3)=3=f'(−6)
y+9=3(x+3) lub y+9=3(x+6)
y=3x lub y=3x+9
dla pierwszej są dwa punkty wspólne, P
1(−3;−9) P
2(0;0)
| | 3 | | 9 | |
dla drugiej P1(−6;−9), P2(− |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
8 kwi 22:52
Mila:
Ach to kopiowanie! Przepraszam.
W pierwszym
W drugim masz źle obliczoną pochodną.
8 kwi 23:03
Benny: aj no tak kwadrat w mianowniku
8 kwi 23:14
Benny: Poprawka:
y
1=−3x−18
mają po jednym punkcie styczności
y
1 ma w P(−3;−9)
y
2 w P(−6;−9)
chyba teraz dobrze
8 kwi 23:23
Benny: W tym pierwszym takie duże ułamki wychodzą?
8 kwi 23:37
8 kwi 23:42
Mila:
Jutro nowy wątek.
Dobranoc
8 kwi 23:45
Benny: Coś musiałem źle dodać, zmęczenie wygrało.
Dobranoc
8 kwi 23:46
9 kwi 23:32
Eta:
100 moja
9 kwi 23:35
Mila:
Jubileusz.
A ja już zasypiam, witam i żegnam. Dobranoc

Jutro sprawdzę.
9 kwi 23:46
Benny: Dobranoc
9 kwi 23:51