Nowe, puste miejsce
Benny: | | x2−4 | | 5 | |
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= |
| w punkcie P (x0; |
| ) |
| | x2+2x+1 | | 4 | |
Ile punktów wspólnych z wykresem funkcji ma ta styczna?
5x
2+10x+5=4x
2−16
x
2+10x+21=0
x
1=−7, x
2=−3
Punkty wspólne:
y
1=f(x)
| | 1 | | 1 | | x2−4 | |
− |
| x+ |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | | x2+2x+1 | |
4x
2−16=−x
3+3x+2
x
3+4x
2−3x−18=0
(x−2)(x+3)
2=0
| | 5 | |
punkty wspólne P1(−3; |
| ), Q1(2;0) |
| | 4 | |
y
2=f(x)
36x
2−144=x
3+54x
2+105x+52
(x+4)(x+7)
2=0
Punkty wspólne
9 kwi 23:15
Mila:
10 kwi 16:30
10 kwi 18:39
Mila:
Zadanie jest z płatnego forum, to raz, dwa nie mam na razie dobrego pomysłu. (chyba?)
10 kwi 21:06
Mila:
Rozwiązuj coś innego.
10 kwi 21:06
Radek:
Pani Milu pomoże Pani z układem równań ?
10 kwi 21:07
Mila:
Gdzie jesteś Radku?
10 kwi 21:16
Benny: Wiem, że jest z płatnego forum. Nie liczyłem na rozwiązanie zadania, lecz na jakąś wskazówkę
10 kwi 21:17
Benny: Przypomniało mi się zadanko. Jak byś je rozwiązała?
Wartość funkcji g w punkcie m jest równa sumie pierwiastków równania |mx2−2x|=m, przy czym
każdy pierwiastek jest w tej sumie uwzględniany tylko raz niezależnie od jego krotności.
Znajdź funkcję g : m→g(m) i naszkicuj jej wykres.
10 kwi 21:23
Qulka: podstawić y=ax+b do kółka i do paraboli i delta równa zero dla obu
wynik to y=±2√6−6
10 kwi 23:51
Qulka: oprócz tego y=0
10 kwi 23:52
Qulka: zjadłam x miało być y=±2√6x−6
10 kwi 23:53
Mila:
Liczyłaś ? , bo ja mam dziś niechęć do dużych rachunków.
Radkowi rozwiązałam równanie.
10 kwi 23:53
Qulka: liczyłam i nawet szybko się liczy
10 kwi 23:54
Qulka: ja miałam łatwiej, bo to nie ja musiałam pisać tylko mówiłam co liczyć
10 kwi 23:55
Mila:
Ja też zjadłam x.
10 kwi 23:56
Blue: To zadanie nie jest wcale takie trudne, mogę Wam wstawić rozwiązanie swoje
10 kwi 23:58
Mila:
Oj, nie wstawiaj. Mówisz o stycznych, czy tym drugim.
Mnie się nie chciało dzisiaj liczyc.
11 kwi 00:01
Blue: Mówię o stycznych
11 kwi 00:02
11 kwi 00:06
Qulka: faktycznie
√5 jakoś mi się kojarzy
11 kwi 00:12
Mila:
Jutro policzę dwoma sposobami. Dziękuję .
Dobranoc
11 kwi 00:18
11 kwi 00:29
Qulka: rozpisałam
11 kwi 00:30
Benny: Ok, dzięki. Robiłem dobrze, bo widzę po rachunkach
Qulki. Miałem jakiś błąd rachunkowy w
Δ. Drugi sposób o którym myślałem, ze styczną z pochodną też widzę by się sprawdził
11 kwi 09:30
Benny: Hej
Milu 
Miałabyś może jakieś zadanka z dowodami geometrycznymi? Coś czuję, że ich nie ogarniam.
13 kwi 17:28
Mila:
Znajdzie się.
Z pochodną, chyba mniej żmudne obliczenia.
13 kwi 17:44
Mila:
1)
Wykazać, że w trójkącie prostokątnym kwadrat długości przyprostokątnej jest równy iloczynowi
długości przeciwprostokątnej przez długość rzutu prostokątnego tej przyprostokątnej na
przeciwprostokątną.
2)
Wykazać, że w trójkącie prostokątnym suma odwrotności kwadratów długości przyprostokątnych
jest równa odwrotności kwadratu długości wysokości poprowadzonej do przeciwprostokątnej.
3)
Na przeciwprostokątnej AB trójkąta prostokątnego ABC wybrano punkty D i E w taki sposób,
by AC = AE oraz BC = BD. Udowodnij, że ∡DCE = 45o.
4)
W równoległoboku ABCD, w którym bok AB jest dwa razy dłuższy od boku BC, połączono środek M
boku AB z wierzchołkami C i D. Udowodnij, że kąt CMD jest prosty.
5)
Wykaż, że jeżeli α≤β≤γ są kątami wewnętrznymi trójkąta rozwartokątnego, to:
sin2α<sin2γ−sin2β
13 kwi 18:02
Benny:

1)
Muszę się przyznać, nie wiedziałem, który odcinek będzie rzutem.
c
1+c
2=c
a
2=h
2+c
12
h=
√c1*c2
a
2=c
1*c
2+c
12
a
2=c
1(c
2+c
1)
a
2=c
1*c
13 kwi 20:19
Benny:

a*b=h*c
a
2+b
2=c
2
| 1 | | 1 | | a2+b2 | | c | | c | | 1 | |
| + |
| = |
| =( |
| )2=( |
| )2= |
| |
| a2 | | b2 | | a2*b2 | | a*b | | h*c | | h2 | |
13 kwi 20:24
Benny:

3)
α+β=90
o
90
o+2γ+2δ=360
γ+δ=135
o
γ+δ+∡DCE=180
o
∡DCE=180
o−135
o
∡DCE=45
o
13 kwi 20:51
Benny:

4)
Analogicznie jak 3?

α+β=180
o
a+β+2γ+2δ=360
o
γ+δ=90
o
γ+δ+∡DMC=180
o
∡DMC=90
o
13 kwi 21:05
Benny:

W trójkącie rozwartokątnym mamy zależność:
a
2+b
2<c
2
z tw. sinusów
| a | | b | | c | |
| = |
| = |
| =2R /()2 |
| sinα | | sinβ | | sinγ | |
a
2=4R
2*sin
2α
b
2=4R
2*sin
2β
c
2=4R
2*sin
2γ
4R
2*sin
2α+4*R
2*sin
2β<4R
2*sin
2γ /:(4R
2)
sin
2α+sin
2β<sin
2γ
sin
2α<sin
2γ−sin
2β
13 kwi 21:17
Mila:
Optymalizacja.?
13 kwi 21:29
Benny: W sensie czy robimy?
13 kwi 21:32
Mila:
6)
Przekątna prostopadłościanu tworzy ze ścianami majacymi wspólny wierzchołek kąty: α,β,γ.
Uzasadnij, że:
sin2α+sin2β+sin2γ=1
13 kwi 21:45
Benny:

kątów nie oznaczę, bo wąskie linie

Kurcze nie umiem takiego dokładnego rysunku tu zrobić, żeby to ładnie pokazać.
α−∡HAG
β−∡FAG
γ−∡GAC
| | a2 | | b2 | | c2 | |
sin2α+sin2β+sin2γ= |
| + |
| + |
| = |
| | a2+b2+c2 | | a2+b2+c2 | | a2+b2+c2 | |
13 kwi 22:20
Maksym:
1)
Przedstaw liczbę 12 w postaci iloczynu takich dwóch liczb rzeczywistych dodatnich, aby suma
czynników tego iloczynu.
2) Na paraboli o równaniu y=x2 znajdź punkt P leżący najbliżej punktu B=(3,0)
13 kwi 22:48
Mila :
Całkiem ładnie opisałeś ten prostopadłościan.
13 kwi 22:52
Mila:
13 kwi 22:52
Mila:
7)
Rozpatrujemy wszystkie graniastosłupy prawidłowe czworokątne o polu powierzchni całkowitej
równym P. Wskaż wśród nich graniastosłup o największej objętości.
13 kwi 22:55
Benny: 7)
P=2a
2+4ab
P−2a
2=4ab
V=a
2*b
P−6a
2=0
P=6ab
6ab=2a
2+4ab
2ab=2a
2
a=b
Największą objętość będzie miał sześcian
13 kwi 23:28
Mila:
Zgadza się.
13 kwi 23:44
Mila:
8)
Rozpatrujemy wszystkie trapezy równoramienne o obwodzie równym 4p i kącie ostrym 60o.
Wyznacz wymiary takiego trapezu, który ma największe pole.. Oblicz to pole.
13 kwi 23:48
Mila:
9) Rozpatrujemy wszystkie walce o polu powierzchni całkowitej równym P. Wskaż wśród nich walec
o największej objętości.
13 kwi 23:56
Benny: Dziękuje, te dwa dokończę jutro.
Dobranoc
14 kwi 00:18
Mila:
Dobranoc
14 kwi 00:19
Benny:

8)
4p=a+b+2c
c=p
14 kwi 17:15
Benny:

9)
P=2πr
2+2πrH
2πrH=P−2πr
2
P=3πrH
3πrH+2πrH+2πr
2
πrH=2πr
2
H=2r
V=2πr
3
14 kwi 17:23
Mila:
Zgadza sie z moimi rachunkami. Nie mam odpowiedzi do zadania.
Może ktoś ma ksążkę z tymi zadaniami to pewnie kiedys tu spojrzy.
14 kwi 17:46
Mila:
W trapezie nie podałeś wymiarów, z wyjątkiem c.
14 kwi 17:52
14 kwi 17:55
Benny: Nie wiedziałem, że wszystkie odcinki trzeba podać.
Tak więc:
14 kwi 17:58
Mila:
Było polecenie: wyznacz....
14 kwi 18:02
Benny: Korzystając z Twojego rysunku, jeśli jako "b" oznaczymy krawędź przekroju to:
| a2 | |
| =1−cosβ, przyda się to w ogóle, bo nie wiem czy wyznaczać to "b"? |
| b2 | |
14 kwi 18:41
Mila:
Odcinek b oblicz z Δ w którym dany jest kąt α, tam jest Δprostokatny .
Tu wrzucę zadanka.
15 kwi 23:30
Benny: Coś nie za bardzo mi się ten kąt prosty widzi.
15 kwi 23:37
Mila:
2) Wyznacz iloraz różnicowy funkcji f(x) w punkcie x
0. Obliczenia wykonaj dla przyrostu
Δx=0,01
a) f(x)=−3x+2 , x
0=3
3) Napisz równanie stycznej ( w postaci ogólnej) do wykresu funkcji f(x), wiedząc, że ta
styczna jest równoległa do prostej k.
f(x)=x
2+2x−3 , k: 4x−y−1=0
4) Napisz równanie stycznej ( w postaci ogólnej) do wykresu funkcji f(x), wiedząc,
że ta styczna jest prostopadła do prostej k.
f(x)=3x
2−x+2 , k:x+5y−15=0
15 kwi 23:44
Mila:
Do jutra. Dobranoc
16 kwi 00:02
Benny: 2)
Dobranoc
16 kwi 00:21
Benny: 3)
k: y=4x−1
więc równoległa będzie:
y=4x+b
f'(x)=4
f'(x)=2x+2
2x+2=4 ⇒ x=1
f(1)=0
P(1;0)
y=4x+b, 0=4+b ⇒b=−4
prosta ma równanie:
−4x+y+4=0
4)
więc prostopadła będzie
y=5x+b
f'(x)=5
f'(x)=6x−1
6x−1=5 ⇒ x=1
f(1)=4
P(1;4)
4=5+b ⇒ b=−1
prosta ma równanie:
−5x+y+1=0
16 kwi 16:09
Mila:
Tak
16 kwi 16:35
Benny: Jeszcze coś tam masz?
16 kwi 17:41
Benny: No i z tym ostrosłupem to nadal nie widzę trójkąta prostokątnego z kątem α
16 kwi 17:46
Mila:
Jeżeli prosta przebija płaszczyznę i jest do niej prostopadła , to jest prostopadła do każdej
prostej leżącej w płaszczyźnie i przechodzącej przez punkt przebicia.
Uff!
16 kwi 18:04
Mila:
Mam zadanka, ale za chwilę będę zajęta.
1)
Rozwiąż równanie :
a2*(x−1)+a*(2x−1)=3x−2 z niewiadmą x i parametrem a∊R.
2) Dla jakich wartości parametru p pierwiastki x1,x2 równania :
x2−px+4=0 należą do zbioru R+ i takich , że ||x|−2|<2.
16 kwi 18:09
Benny: ∡BEC jest prosty? Jeśli tak to chyba błąd był w złym określaniu kąta prostego zaznaczonego na
rysunku.
16 kwi 18:35
Benny: Z tego pierwszego wyznaczyłem x i otrzymałem:
mianownik zeruje się dla a=−3 i a=1
dla a=1 jest tożsamość, a dla a=−3 sprzeczność
więc dla a∊R/{−3;1} jest jedno rozwiązanie
16 kwi 18:44
Benny: 2)
dałem warunki:
x1*x2>0
x1+x2>0
Δ≥0
wyszło p∊(−∞;−4>∪<4;+∞)
rozwiązałem wartość bezwzględną i dostałem x∊<−4;4>, ale x∊R+ to x∊<0;4>
Nie jestem do tego zadanka przekonany.
16 kwi 18:55
Benny:
16 kwi 22:56
Mila:
1) a≠−3 i a≠1 istnieje dokładnie jedno rozwiązanie
| | (a+2)*(a−1) | |
x= |
| ⇔ |
| | (a+3)*(a−1) | |
2) dla a=−3 brak rozwiązań
3) dla a=1 każda liczba x∊R spełnia równanie:
mamy taką sytuację:
(1+3)*(1−1)*x=(1+2)*(1−1)⇔
4*0*x=3*0
16 kwi 23:09
Mila:
2)
Mam
p∊(4,5)
Rozwiąż warunek, że x1,x2∊(0,4) ,
16 kwi 23:11
Benny: Tam u mnie źle rozpisana wartość bezwzględna powinny być otwarte przedziały.
x∊(0;4)
Coś nadal mi nie pasuje z Twoim rozwiązaniem. Po otrzymaniu dziedziny x∊(0;4), nie rozważam już
iloczynu oraz sumy dodatniej tylko:
Δ≥0
0<xw<4
f(0)>0
f(4)>0
z Δ mam p∊(−∞;−4>∪<4;+∞)
z wierzchołka p∊(0;8)
z miejsc zerowych p∊(−∞;5)
Z wszystkich warunków dostaje:
p∊<4;5)
Z Twojej odpowiedzi wynika, że warunek z Δ mam zły, ale nie wiem dlaczego, nie ma żadnej
informacji o różnych miejscach zerowych.
17 kwi 15:03
Benny: Milu, przeanalizujesz? Nie widzę błędu
17 kwi 21:17
Mila:
Z wartości bezwzględnej masz x∊(−4,4)
17 kwi 21:23
Benny: No tak, ale jaki to ma związek z p?
17 kwi 21:25
Mila:
Wyrzuciłam wczoraj kartkę, już liczę.
17 kwi 21:43
Mila:

2)
x
2−px+4=0
(1)Δ≥0⇔p≤−4 lub p≥4
(2) x
1+x
2>0⇔p>0
x
1*x
2=4>0 dla każdego p∊D
3) ||x|−2|<2 i x>0⇔x∊(−4,4)
4) x
1,x
2 dodatnie i x
1,x
2∊(−4,4) ⇔x
1,x
2∊(0,4)
Rysuję sytuację :
f(0)>0 i f(4)>0
f(0)=4dla p∊R i f(4)=−4p+20>0 ⇔p<5
p∊<4,5)
dla p=4 zielony wykres.
p=4.5 niebieski
Nie wiem dlaczego tak wczoraj napisałam, mam w zeszycie przedział <4,5).
Coś jeszcze się nie zgadza?
17 kwi 22:06
Mila:
Rozwiązujesz testy?
17 kwi 22:07
Benny: Teraz już się zgadza. Poprawiłem w końcu polski, więc jutro zabieram się za zadania.info, ale
chętnie rozwiąże jak coś masz
17 kwi 22:22
Mila:
Co to znaczy poprawiłeś, coś Ci groziło?
17 kwi 22:31
Benny: Tak, wymagająca nauczycielka, pół klasy miało zagrożenie, ale przynajmniej sobie powtórzyłem
dodatkowo pare lektur
17 kwi 22:36
bezendu:
Mila a czemu poprawiał, jasna rzecz brak dopuszczenia do matury..
17 kwi 22:36
Mila:
To były strachy na Lachy.
Benny Ty wrzucaj zadania z problemami.
17 kwi 22:53
Benny: Jasne, ale to już nie dziś.
17 kwi 22:59
Benny: Dobranoc
17 kwi 23:07
Mila:
1) Dla jakiej wartości parametru p równanie
f(x)=1 ma dokładnie 3 rozwiązania, gdzie
f(x)=x2−4|x−1|−p
17 kwi 23:10
Benny: Zrobiłem to tak:
| | ⎧ | x2−4x+4, dla x≥1 | |
| f(x)= | ⎩ | x2+4x−4, dla x<1 |
|
Narysowałem ten wykres i prostą y=1 i o dziwo od razu się przecięły w trzech miejscach. Wynika
z tego, że dla p=0 równanie ma 3 rozwiązania. Oczywiście, jeśli by się nie przecięły
dobierałbym takie p, żeby prosta y=1 przecinała w trzech miejscach wykres
18 kwi 11:25
PR: A mi wyszło p=−1 lub p=0
18 kwi 11:49
Benny: Rzeczywiście dla p=−1 też wyjdzie
18 kwi 12:05
Benny: Nie popatrzyłem dobrze na wykres, ale rozwiązanie graficzne jest dobre?
18 kwi 12:11
PR: Tak, tylko nie zapomnij o przyrównaniu f(x)=p
18 kwi 13:26
Benny: Rozwiąż równanie:
2sinx+tgx=0
cosx≠0
| 2sinx*cosx | | sinx | |
| + |
| =0 |
| cosx | | cosx | |
sin2x+sinx=0
Czy może jakoś inaczej to zrobić?
18 kwi 14:46
Benny: | | 2 | | 7 | |
Wyznacz liczbę a>1, która spełnia równanie 2a2+ |
| =7a+ |
| |
| | a2 | | a | |
Nie mogę tego rozłożyć. W wolframie wychodzi a
1=2−
√3 a
2=2+
√3.
Jest na to inny sposób?
18 kwi 15:52