Znajdź styczne
aanka: Wyznacz wszystkie proste, które są jednocześnie styczne do paraboli y = x2
oraz okręgu o równaniu x2+ (y+ 2)2 = 4.
10 kwi 16:53
5-latek:
10 kwi 23:12
Qulka:
y=0
y=2√6−6
y=−2√6−6
10 kwi 23:20
Qulka: tu też zapomniałam x

y=±2
√6x −6
10 kwi 23:57
Qulka:

czyli y=±4
√5−20 lub y=0
11 kwi 00:14
Qulka: Metoda z deltą
styczna to y=ax+b
do paraboli y=x2 ax+b=x2 x2−ax−b=0
Δ=a2+4b=0 bo jeden punkt styczności
a2=−4b
do kółka x2+y2+4y=0 podstawiam x2+a2x2+2abx+b2 +4ax+4b=0
(1+a2)x2+2a(b+2)x+b2+4b=0
Δ= 4a2(b+2)2−4b(1+a2)(b+4)=0
−16b(b+2)2−4b(1−4b)(b+4)=0 //−4b b=0 lub
4b2+16b+16+b+4−4b2−16b=0
b+20=0
b=−20
i wracam
a2=−4b=80
a=±4√5
11 kwi 00:29
aanka: Dzięki
11 kwi 18:17