podziękowania
Saizou :
Podziękowania
chciałbym wszystkim i każdemu z osobna podziękować za poświęcony mi czas, za wiele wyjaśnień,
za cierpliwość, za żarty, za te miłe chwile na forum i te gorsze, ogólnie za wszystko co się
da. Chciałbym wszystkim "postawić" piwo, kawę, herbatę lub coś słodkiego lub "jakieś" owoce,
wszystkiego co byście chcieli. Także ogromne dziękuję za współprace.
Pozwoliłem sobie wynotować parę osób, które wg mnie pomagały mi najbardziej i z którymi mam
jakiś kontakt:
Eta
Mila
pigor
Bogdan
ZKS
Piotr10
kartyp
ICSP
Marcin
zombi
Wazyl
Maslanek
zawodus
Domel
Godzio
Basia
asdf
Trivial
Vax
i o tych którzy pomagali mi, a już ich nie widuję na forum
Artur z miastaNeptuna
Basiek
rumpek
i wielu , wielu, wielu..............................wielu innych
Dziękuję za te 3 lata wspólnej pracy














































































































8 maj 22:01
Saizou :
a bym zapomniał, w szczególności podziękowania kieruję do pana
Jakuba bez którego ta
strona by nie istniała, dziękuję bardzo i oby tak dalej
8 maj 22:03
8 maj 22:03
Donbi: Tak swoją drogą, że pamiętałeś kolory nicków
8 maj 22:03
Marcin: Zdrówko Saizou

Mam nadzieję, że kiedyś się spotkamy na tym piwku

Powodzenia jutro!
8 maj 22:04
Saizou : nie pamiętałem wszystkich, wiec niektórzy mają kolor wg mnie

a niektórzy często zmieniali
nicki i stawali się niewidocznymi

Dzięki
Marcin Tobie również powodzenia
8 maj 22:06
Maslanek: Pamiętałeś o mnie

Powodzenia
8 maj 22:08
Saizou :
na zdrowie
8 maj 22:09
MQ: Kolory łatwo znaleźć wyszukując po nicku na forum
8 maj 22:10
kyrtap: Dzięki wielkie Saizou jutro piszę dla was tą maturę i piję
8 maj 22:19
Saizou :
chyba tę maturę
8 maj 22:19
kyrtap: już po polskim pisemnym
8 maj 22:22
Mila:
Saizou, życzę Ci setki.
8 maj 22:30
Saizou : ale to po maturze
8 maj 22:31
kyrtap:
8 maj 22:31
Marcin: Ale na raz i to dwie pod rząd
8 maj 22:32
Saizou : Marcin z rzędu, żeby nie używać rusycyzmów
8 maj 22:34
Saizou :
Eto zobacz co znalazłem
"zad.3 W trójkącie prostokątnym ABC wysokość poprowadzona z wierzchołka
kąta prostego podzieliła trójkąt na dwa trójkąty o obwodach 2m i 2n
Oblicz obwód trójkąta ABC."
8 maj 22:38
Marcin: Możesz z rzędu, możesz pod rząd
8 maj 22:41
zombi: Dzięki
Saizok 
Jutro pokażemy, na co nas stać! Powodzenia wszystkim, bez setek nie
wychodzimy
8 maj 22:43
Saizou : ale "pod rząd" to kalka semantyczna, jeśli chce się używać poprawnej polszczyzny, należy tego
unikać jak ognie
8 maj 22:44
Saizou : będzie za 'pazuchą'
*ognia
8 maj 22:44
zombi: To później
8 maj 22:46
Saizou : już s sobotę, bo w piątek nie mam czasu

ale to już będzie znacznie więcej niż setka
8 maj 22:48
Marcin: popatrz się popatrz
8 maj 22:48
Saizou :
8 maj 22:51
Basiek: Ojej, ktoś o mnie pamiętaj. Jak miło!
Jak poszło na tej jakże wyczekiwanej maturze?
Pozdrowienia dla wszystkich razem i każdego z osobna.
8 maj 22:56
Saizou : jutro jest ta wyczekiwana
8 maj 22:57
Saizou :
"My Słowianie" jesteśmy w wielkim finale
8 maj 22:58
8 maj 22:59
Saizou : ja się zmywam, bo trzeba się wyspać także kolorowych
8 maj 23:01
Jakub: Powodzenia jutro na rozszerzeniu
8 maj 23:03
Mila:
To miło, że Basiek do nas zajrzała.
8 maj 23:13
Basiek: Mila, kopę lat.

Widzę, że mnóstwo "starych" użytkowników nadal funkcjonuje na forum. To
świetnie.
Godzio jest na bieżąco, więc mnie zawołał.
8 maj 23:30
Vax: O, jak miło. Dziękuję
Saizou 
Powodzenia wszystkim zdającym, samych 100% wyników życzę
8 maj 23:34
ZKS:
Powodzenia!

Ma być setka.
9 maj 00:16
asdf: Powodzenia!
9 maj 00:36
Godzio:
Powodzenia !
9 maj 01:50
zawodus: Powodzenia!
9 maj 06:47
Hajtowy: Za 30 minut maturzyści pokażą na co ich stać tak naprawdę z matematyki
9 maj 08:29
zawodus: Chętnie popatrzę na zadanka
9 maj 08:37
Hajtowy: Daj linka jak znajdziesz maturę
9 maj 09:17
Domel: Dzięki
Saizou − mam nadzieję (a właściwie pewność − gdzieś coś tam już skrobnąłęś

)
że dobrze ci poszło z matmy. Z polaka chyba też (kalka semantyczna − bardzo ładnie

).
Idź na porządne studia, a po nich NIE OPUSZCZAJ TEGO SKŁÓCONEGO, WARCHOLSKIEGO,
SOBIEPAŃSKIEGO .......................... KOCHANEGO KRAJU − tylko łap dobrą robotę − tu też
można zarobić

No i pokazuj się tu jak najczęściej i wprowadzaj nowe ekipy w tajniki Królowej Nauk.
POWODZENIA W ŻYCIU
10 maj 10:24
Mila:
A piękne zadanie nr 3 czeka.
10 maj 16:55
pigor: zad.3 W trójkącie prostokątnym ABC wysokość poprowadzona
z wierzchołka kąta prostego podzieliła trójkąt na dwa trójkąty o obwodach
2m i 2n Oblicz obwód trójkąta ABC."
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
o! ciekawe

; ja bym chyba zaczął
od
PΔABC=2m+2n−2h=
2(m+n−h) = ?
10 maj 17:32
pigor: ..., gdzie ...
PABC= −obwód Δ ABC, przepraszam
10 maj 17:56
diana7: zad 3. Załóżmy sobie, że kąt prosty jest przy wierzchołku A, D jest spodkiem tej wysokości i
obwód trójkąta ABD to 2n. Z cechy KK trójkąty CDA i ADB są podobne, więc jeśli oznaczymy CD=x,
BD=y, to AD=
√xy, oraz z tw. Pitagorasa AC=
√x2+xy i AB=
√y2+xy. Mamy zatem układ równań:
√x2+xy+x+
√xy=2m
√y2+xy+y+
√xy=2n
czyli
√x(
√x+y+
√x+
√y)=2m
√y(
√x+y+
√y+
√x)=2n
skąd
skąd
więc
| | 4m2+4n2 | |
x+y= |
| ⇒ |
| | (√x+y+√x+√y)2 | |
| | 2√m2+n2 | |
⇒√x+y= |
| ⇒ |
| | √x+y+√x+√y | |
⇒
√x+y(
√x+y+
√x+
√y)=2
√m2+n2⇒
⇒x+y+
√x(x+y)+
√y(x+y)=2
√m2+n2 ⇒
⇒x+y+
√x2+xy+
√y2+xy=2
√m2+n2,
co kończy rozwiązanie

.
10 maj 18:26
Mila:

Ładnie. Może ktoś bardziej wykorzysta podobieństwo trójkątów.
10 maj 21:01
Eta:

Ob(ADC)=2n , Ob(DBC)=2m, Ob(ABC)= L n,m, L>0
z podobieństwa trójkątów :
| | b2 | | 4n2 | | a2 | | 4m2 | |
|
| = |
| i |
| = |
| |
| | c2 | | L2 | | c2 | | l2 | |
| | 4n2 | | 4m2 | | a2+b2 | |
dodając stronami: |
| + |
| = |
| = 1 |
| | L2 | | L2 | | c2 | |
zatem L
2= 4n
2+4m
2 ⇒ L=2
√n2+m2
10 maj 21:18
bezendu:
10 maj 21:21
Eta:
10 maj 21:22
MQ: I czy ktoś teraz może zaprzeczyć, że matematyka jest sztuką?
10 maj 21:23
Mila:

Pięknie.
To miał rozwiązać maturzysta. Konkretnie myślałam o
Saizou lub Bezendu.
No to może jeszcze inne rozwiązanie? Też z podobieństwa.
10 maj 21:27
diana7:

Na przedłużeniu odcinka BC poza punkt B zaznaczamy taki punkt K, że KB=AB, a na przdłużeniu BC
poza C taki punkt L, że AC=LC. Wtedy długość KL jest równa obwodzie ABC. Niech S będzie
punktem przecięcia prostych równoległych odpowiednio do AC i AB przechodzących odpowiednio
przez L i K oraz T, W, U, Z rzutami prostokątnymi A, B, A, C odpowiednio na SK, SK, SL, SL.
Z cechy przystawania KBK trójkąty WBK i ABD są przystające, zatem WK=BD. Analogicznie trójkąty
ADC i ZCL są przystające, więc ponieważ AC || SL, ST=ZC=AD Ponieważ ABWT jest prostokątem,
TW=AB. Stąd mamy, że SK jest równe obwodowi trójkąta ABD, załóżmy 2n. Analogicznie pokazujemy,
że SL=2m. Z tw. Pitagorasa KL=2
√m2+n2
10 maj 22:16
Mila:

dla
Diany
10 maj 23:05
Wazyl: Saizou bardzo miło. Powodzonka na studiach
12 maj 23:15
daras: ja wolę

powodzenia
13 maj 13:05
Saizou : Polski zdany na 100% ustny
13 maj 17:10
jakubs: Gratulacje
13 maj 17:11
Saizou : dzięki, ale szkoda że to nie matma rozszerzona
13 maj 17:19
Piotr 10: A jak z matmą podstawową?
13 maj 17:20
Saizou : 94% głupie błędy porobiłem
13 maj 17:33
Hugo: 
94 z R ?!?!?!?!?!? Kim ty jesteś
13 maj 17:34
Hugo: aaaa podstawa
13 maj 17:34
kyrtap : Hugo jak biologia?
13 maj 17:36
jakubs: Saizou ja również błędy porobiłem i z podstawy 88−94% będę miał. Najważniejsze jest to
żeby się dostać na studia
13 maj 17:38
Hugo: dajcie se spokój z tą biologią
13 maj 17:39
Hugo: ja se daje 85 % z podstawy
13 maj 17:39
13 maj 17:39
Saizou : dokładnie ważne żeby dostać się na studia, a potem to wsio ryba
13 maj 17:39
Piotr 10: A wiecie może jak z tymi wynikami jest? Kto nas informuje o wynikach ? idziemy po prostu do
szkoły i wychowawca nam daje wyniki matur ? Jak to wyglada?
13 maj 17:41
kyrtap : ale z pisemnych czy ustnych?
13 maj 17:42
jakubs: Dostajesz na stronie lokalnego OKE. W szkole tak mi się wydaje, że w jakiejś sali siedzą osoby
i wydają dokumenty.
13 maj 17:43
Piotr 10: Z pisemnych. Wyniki z ustnych to po godzinie otrzymuję praktycznie
13 maj 17:43
kyrtap : a ja dostałem pasek z loginem i mogę sobie zobaczyć wyniki na internecie
13 maj 17:44
jakubs: Każdy powinien dostać, ale dokumenty odbierasz w szkole
13 maj 17:45
Piotr 10: Ta.. Ja nie dostałem
13 maj 17:46
kyrtap : to jesteś inny
13 maj 17:50
Saizou : ja też nic nie dostałem, po prostu jesteśmy oryginalni
13 maj 17:50
Piotr 10: Hehe,
Saizou gz z polaka

. Ja akurat miałem połowę tego co Ty
13 maj 17:51
kyrtap : mówię że wy jesteście genialni w tym co robicie
13 maj 17:52
Saizou : ogólnie to mi się bardzo przyjemnie mówiło i pytania easy
13 maj 17:52
Hugo: Saizou: Panie czy Panowie ?
13 maj 18:18
Saizou : ale o co chodzi ?
13 maj 18:19
Hugo: Komisja
13 maj 18:20
Saizou : panie
13 maj 18:21
Hugo: Saizou: To z maturzystów tu siedzących na tym forum to ty jesteś najlepszy

prawda?
13 maj 18:24
Saizou : wydaje ci się
13 maj 18:39
kyrtap : Hugo ja do orłów nie należę
13 maj 18:40
razor:
13 maj 18:40
Hugo: Macie jakiś ulubiony cytat nauczycielki czy cos zwiazany z matmą

?
13 maj 19:06
kyrtap : Matematyka to nie szmata. To dama. Trudno ją zaliczyć.
13 maj 19:10
Piotr 10: ''Dobrze, że okna pozamykane, bo orły by wyleciały''
13 maj 19:11