rzut monetą
karolinak91: Dwukrotny rzut monetą. Niech zmienna losowa X stanowi sumę wartości wyników rzutów,
wartościując reszkę jako 1 i orła jako 0. Obilcz E(X) i D2(X). Czy ktoś potrafi i pomoże
rozwiązać?
13 maj 14:47
Podrywacz: To zależy skąd jesteś i z czego masz fona
13 maj 14:54
karolinak91: a jaki ma to związek z zadaniem?
13 maj 15:06
PW: Tak jak w liceum.
Ω = {(0,0), (0,1), (1,0), (1,1)}
| | 1 | |
Zdarzenie A0 − "wypadła suma 0" ma prawdopodobieństwo |
| . |
| | 4 | |
| | 2 | |
Zdarzenie A1 − "wypadała suma 1" ma prawdopodobieństwo |
| . |
| | 4 | |
| | 1 | |
Zdarzenie A2 − "wypadła suma 2" ma prawdopodobieństwo |
| . |
| | 4 | |
Zmienna losowa X przyjmuje wartość 0 dla zdarzeń elementarnych należących do A
) (to szumnie
brzmi, ale jest tylko jedno takie zdarzenia).
Zmienna losowa X przyjmuje wartość 1 dla zdarzeń elementarnych należących do A
1 (tu sa dwa
zdarzenia).
Zmienna losowa X przyjmuje wartość 2 dla zdarzeń elementarnych należących do A
2 (tu znowu jest
tylko jedno takie zdarzenie).
Odrywając się od szczegółów można to streścić: mamy jakąś przestrzeń Ω z prawdopodobieństwem P,
przestrzeń ta zawiera tylko 4 zdarzenia ω
1, ω
2,ω
3, ω
4, przy czym
| | 1 | |
X(ω2) = X(ω3) = 1 , P(ω2) = X(ω3) = |
| |
| | 4 | |
| | 1 | |
X(ω4) = 2 , P(ω4) = |
| . |
| | 4 | |
Wartość oczekiwana zmiennej losowe X jest określona wzorem:
EX = P(ω
1)•X(ω
1) + P(ω
2)•X(ω
2) + P(ω
3)•X(ω
3) + P(ω
4)•X(ω
4).
| | 1 | | 1 | | 1 | |
EX = 0• |
| + 2•1• |
| + 2• |
| = 1. |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
13 maj 15:19
Hugo: PW ty to mądry jesteś
13 maj 15:22
PW: Hugo, coś masz dzisiaj figlarny nastrój. Policz w takim razie wariancję, bo ja już taki
mądry nie jestem.
13 maj 15:25
Hugo: .... Pw... problem internetu polega na tym że w domyśle odbiorca nigdy nie jest pewny intencji
nadawny ⇔ Ja Cię serio cenię i wgl

bo ja ... coś tam niby umiem ! ale w żadnym razie nie
tak dużo jak ty. Hugo ma traume ! boi sie że go żadna uczelnia nie pokocha bo ma mało %
mature

cóż. Tak ze ten

..........
13 maj 15:30
Piotr 10: Jak biologia

?
13 maj 15:31
karolinak91: dzięki wielkie

to w takim razie może pomożecie jeszcze z:
1). Rzucamy 2 razy kostką. Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania różnic wartości między
pierwszym wynikiem a drugim. Niech to działanie stanowi wartość zmiennej losowej X. Oblicz
E(X) i D2(X).
2). Zmienna losowa X stanowi sumę wyników przy trzykrotnym rzucie monetą, wartościując reszkę
jako 1, a orła jako 0. Oblicz E(X) i D2(X).
3). Rzucamy 2 razy kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: suma nie jest parzysta.
13 maj 15:38
q:
3)
|Ω|=6*6=36
Suma nieparzysta?
np+p i p+np
3*3+3*3=18
13 maj 15:46
Hugo: zdana xd ............ Przedmiotów rozszerzonych sie nie da nie zdać wiec jeżeli nie podeszłem
to zdałem

13 maj 15:47
13 maj 15:48
Hugo: bezendu... ehmmm... wątek z tosią? mało wiecie co się potem działo nie tylko w internecie

Chce sie dostać na AGH a potem ewentualnie sie przenieść na inny kierunek
13 maj 15:50
bezendu:
Pisałeś tam, że 90% z R i wgl a tutaj o wynik się Hugo martwi ? Nie chodzi o tosie....
13 maj 15:53
Marcin: Hugo mistrzu, też zdałem wszystkie rozszerzenia
13 maj 15:56
Piotr 10: Ej panowie, ile trwa ustny angielski itd? Macie jakiegos linka ?
13 maj 15:56
Hugo: ty pisałeś że bedzie 100% z R : > ... Hugo lubi troche ożywiać historie które zazwyczaj są
szare.
Besendu miałes już ustne? uczysz sie coś tam? niby 30%... mozna iść na żywca
13 maj 15:56
Piotr 10: bezendu na pewno tego nie pisał. Na pewno chciał tak jak każdy, ale chcieć a napisać to
dwie różne kwestie.
13 maj 15:57
bezendu: Nie pisałem, że będę miał 100%

a polski ustny już miałem
13 maj 15:58
Marcin: 10−15 min trwa egzamin
13 maj 15:58
Piotr 10: A macie jakiś oryginalny arkusz, jakiś link, żeby zobaczyć jak to wygląda ?
13 maj 16:00
Hugo: 8) Jak tam poszło tym co już zdawali ustne? Ja sie już nic nie stresuje.. matma była można
umrzeć
13 maj 16:00
Piotr 10: Ja wczoraj ustną z polaka zdałem 50%
13 maj 16:00
bezendu:
To

Piotr ja 3 razy tylko swoją pracę przeczytałem a zaliczyłem 16/20
13 maj 16:01
Hugo: Hugo sie przyzna że ma mame polonistke

i bedzie wstyd jak nie zda
13 maj 16:02
Hugo: najgorsze jest to że nie wiem kiedy Hugo ma egzamin

... tak na 80% ze jutro
13 maj 16:02
13 maj 16:02
jakubs: Hugo mistrz !
13 maj 16:03
PW: Znowu jak w liceum:
Ω = {(1,1),(1,2),...,(1,6), (2,1), (2,2), (2,3), ..., (2, 6), ..., (6,1), (6,2), ..., (6,6)}
Zdarzeń elementarnych jest 6
2 = 36. Może jak w poprzednim zadaniu od razu wypiszemy
"zbiorczo" te zdarzenia, które dają jednakowy wynik odejmowania:
A
0 = {(1,1), (2,2), ..., (6,6)} − jest 6 zdarzeń elementarnych, dla których X(ω
j) = 0, każde
| | 1 | | 6 | |
z nich ma prawdopodobieństwo |
| , razem P(A0) = |
| . |
| | 36 | | 36 | |
| | 5 | |
A1 = {(2,1), (3,2), (4,3), (5,4), (6,5)}, P(A1) = |
| |
| | 36 | |
A
−1 = {pary o przeciwnym porządku niż w A
1 − jest ich tyle samo co w A
1}, P(A
−1) =
| | 4 | |
A2 = {(3,1), (4,2), (5,3), (6,4)}, P(A3) = |
| |
| | 36 | |
A
−2 to tak jak wyżej − zbiór złożony z par o odwrotnym porządku niż w A
2, a więc oczywiście
| | 3 | | 3 | |
A3 = {(4,1), (5,2), (6,3)}, P(A3) = |
| i oczywiście P(A−3) = |
| |
| | 36 | | 36 | |
| | 2 | |
A4 = {(5,1), (6,2)}, P(A4) = U{2}{36 i oczywiście P(A−4) = |
| |
| | 36 | |
| | 1 | |
A5 = {(6,1), A−5 = {(1,6), P(A5) = P(A−5) = |
| |
| | 36 | |
Sprawdzamy dla porządku, czy suma prawdopodobieństw jest równa 1 (to dobry nawyk).
Tyle roboty na nic

, bo
| | 6 | | 5 | | 5 | | 1 | | 1 | |
EX = 0• |
| +1• |
| + (−1)• |
| + ... +5• |
| + (−5)• |
| = ... |
| | 36 | | 36 | | 35 | | 36 | | 36 | |
13 maj 16:03
Piotr 10: No u mnie to nieciekawie było ogółem, miałem najgorszą facetkę z ''najlepszego'' liceum w moim
mieście xD. Egzaminatorki do niektórych uczniów mówili cos takiego ''Ty wiesz, że dzisiaj
zdajesz maturę'' albo ''Niestety, ale nie zdasz matury''

lub ''Nie znasz treści lektur''
13 maj 16:03
Marcin: Hugo ma mame polonistkę?

Nie odziedziczyłeś talentu?
13 maj 16:04
bezendu:
Ja mam jutro angielski a to nie tak jak polski, że wiesz mniej więcej co Cię czeka. Na
angielskim same niewiadome x
13 maj 16:05
Piotr 10: Thx
Marcin, trzeba zorientowac sie jak to wyglada w ogole
13 maj 16:06
PW: Poprawka do odpowiedzi z 16:03 −
(sąsiednie klawisze).
13 maj 16:08
Piotr 10: A ile osób jest w komisji na angielskim? 2 czy 3 ?
13 maj 16:11
Marcin: U mnie na próbnym były dwie osoby.
13 maj 16:14
Piotr 10: Thx
13 maj 16:22
Hugo: Piotrze: 3 kobiety na cb 1

twoim zadaniem jest zaliczyć 8)
13 maj 16:26
Marcin:
13 maj 16:58
Hugo: Kto wczoraj ogladał g.o.t?
Co sie stanie z Tyrionem ?! obstawiamy
13 maj 17:05
Vizer: Nie pytaj, bo ja już dostałem spoilera z książki i tylko prowokujesz kogoś do napisania tego. A
uwierz nie chcesz wiedzieć
13 maj 17:07
Hodor: Hodor
13 maj 17:21
Daenerys: Niesprawiedliwości odpowiadam sprawiedliwością
13 maj 17:24
Wódz drugich synów*:
13 maj 17:28
Marcin: Ja wiem co się z nim stanie

Jeżeli jesteście niecierpliwi, to polecam książkę
13 maj 17:48
Hugo: urwało mi kilka postów
13 maj 18:14
13 maj 18:17