matematyka szybka powtórka
tośka: muszę to zrobić na jutro, pomoże ktoś błagam!
zapisz w jak najprostszej postaci.
a) 1 + log
25 − log
210 =
| | 1 | |
b) 2log3√3 + log3 |
| + log39 = |
| | 9 | |
15 lis 20:46
sushi_ gg6397228:
wzory znamy ?
15 lis 20:47
tośka: no niby tak ale jak ogarnia mnie panika jak teraz to marnie będzie ^^
15 lis 20:49
Garth:
1 = log22
15 lis 20:51
tośka: ok zrobimy tak, ja to rozwiąże, napisze tu. jeżeli będą błędy wytłumaczycie mi dobrze?
15 lis 20:52
15 lis 20:52
tośka: | | 5 | | 1 | |
przykład a) = 1 + log2 |
| = 1 + log2 |
| = 1 + (−1) = 0 |
| | 10 | | 2 | |
15 lis 20:58
Garth:
tośka, bardzo dobry pomysl.
15 lis 20:58
tośka: robię b)
15 lis 20:58
tośka: moment bo pierwiastek wprawił mnie w mega zamieszanie
15 lis 21:03
Garth:
Zauwaz, co stoi bezposrednio przed tym logarytmem i zastanow sie, co mozna z tym zrobic.
15 lis 21:04
5-latek: no to np tak 2log3√3=log3(√3)2=
15 lis 21:04
tośka: wyszło mi 1
15 lis 21:05
tośka: | | 1 | | 1 | |
a zrobiłam to tak log3√32 + log3 |
| + log33 = log33 + log3 |
| + log33 = log3 |
| | 9 | | 9 | |
| | 1 | |
(3 * |
| * 9) = log33 = 1 |
| | 9 | |
15 lis 21:06
5-latek: Napisz tu cale obliczenie OK?
15 lis 21:07
tośka: 2 przeniosłam jako potęgę 3 pod pierwiastkiem − czego skutkiem pierwiastek sie usunął
15 lis 21:07
tośka: tam 3 brakuje w pierwszej linijce na końcu
15 lis 21:07
krystek: ok
15 lis 21:08
tośka: czyli dobrze?
15 lis 21:10
5-latek: Witaj
Krystek

. JUtro mam od 13 weekend
15 lis 21:11
5-latek: A jakbys miala tylko dodawac to
log
3(
√3)
2= ile
log
39= ile ....
15 lis 21:13
krystek: To miłego weekenu
15 lis 21:14
tośka: yyy momento
15 lis 21:15
5-latek: dziekuje i Tobie rowniez zycze
15 lis 21:15
tośka: ostatnie = 2
pierwsze = 1
a środkowe = −3
15 lis 21:17
5-latek: A srodkowe zle . Licz jeszcze raz .
| | 1 | |
Z definicji logarytmu dojakiej potegi musisz podniesc 3 zeby dostac |
| ? |
| | 9 | |
15 lis 21:20
tośka: logicznie myśląc 3 do potęgi 2 daje 9, a tu jest odwrotność więc −2
15 lis 21:21
tośka: i wtedy wynik wyjdzie taki sam jak wcześniejszą metodą gdy użyłam mnożenia
15 lis 21:22
krystek: zad2 z godz20:46
log33=1 i koniec
15 lis 21:24
tośka: tylko ja się uczę przy okazji i powtarzam

wiem, że niektórzy zrobiliby to w 1 minute może
2.. ja do tych osób nie należę
15 lis 21:26
5-latek: | | 1 | |
Dobrze =−2 Tutaj nalezy skorzystac ze wzoru a−n= |
| |
| | an | |
| | 1 | | 1 | |
Wiec z tego wzoru mamy |
| = |
| =3−2 |
| | 9 | | 32 | |
I teraz dodaj te logarytmy tutaj i napisz wynik
15 lis 21:26
tośka: no 1

tak jak przy mnożeniu
15 lis 21:27
tośka: ej czekajcie ja źle zrobiłam b...
15 lis 21:29
tośka: a nie jest ok ^^ jejku już za dużo tego
15 lis 21:30
5-latek: Zrobilas dobrze . ma byc wynik1 .
Tylko obliczylas to 2 metodami
15 lis 21:31
tośka: to mogę jeszcze jedno zadanie? tylko w nim kompletnie nic nie rozumiem i nie umiem więc
prooosze o wyrozumiałość i cierpliwość!
15 lis 21:32
5-latek: no to dawaj . Moze sie rozwiaze
15 lis 21:33
tośka: Kochani jesteście

Co jest bardziej prawdopodobne:
a) W rzucie dwiema kostkami wyrzucenie sumy oczek podzielnej przez 4,
czy
W rzucie czterema monetami wyrzucenie więcej orłów jak reszek?
(uzasadnij)
15 lis 21:36
Hugo: Ale ja ci współczuje w weekend matme ;x odpwiedzę twe psora..... z bejsbolem
15 lis 21:37
tośka: dam rade ^^ do matury się uczę

gorzej z fizyką i biologią bo zdaje roz

i tu jest zabawnie
15 lis 21:38
5-latek: Toska > Tutaj
Mila albo
Krystek Ci pomoze . OK?

Jeszce tego nie powtorzylem
15 lis 21:38
bezendu:
Rzut dwiema kostkami:
Ω=36
A= { (1,3),(2,2),(2,6),(3,1),(3,5),(4,4),(5,3),(6,2),(6,6) },A=9
monety zostawiam Tobie
15 lis 21:39
tośka: a jak ich złapie?
15 lis 21:39
tośka: yyyy czeeekaj bo ja nawet wzorów nie znam hahahaha xd ale spróbuje
15 lis 21:40
Hugo: :3 Ja ROZSZ: bio chem mat ang
Chcę:
bio 90, chem 85, mat 95, ang 90
Prawdopodobnie
bio 60 chem 30 mat 90 ang 75
// Ale i tak największy wyczyn to jest 30% polski żeby stać się zwycięscą !
Hmmmm fizyka? ... gg: 43459476 napisz teraz
15 lis 21:41
tośka: Ω =2
4=16
B=(0000)(000R)(00R0)(R000)(0R00)
B=5
| | 5 | |
P(B)= |
|   tak jakoś  rozpisałam to chyba w głupi sposób ale ja nawet tego sie |
| | 16 | |
jeszcze nie uczyłam ^^
15 lis 21:43
Hugo: bezendu Jak to tu wgl tak z ciekawości, dajecie pomoc za free, hosting utrzymuje sie z
reklam ~30zł/miesiac .... Strzelam że macie tu wolontariat, chce wam/Ci sie?
Oczywiście pochwalam wszystko to co tu robicie, ta strona dużo daje.
15 lis 21:44
tośka: nie mam gg xd ja zdaje angielski roz no i bio z fizyka

polski podstawa matma tez

ale
fizykę po angielsku pisze ^^
15 lis 21:45
bezendu:

czyli P(B)>P(A)
15 lis 21:45
tośka: z matmy jak zdam będzie cud xd
15 lis 21:45
15 lis 21:46
bezendu:
Tak chcę mi się robić zadania, bo w tym roku piszę maturę i nie czerpię z tego żadnych korzyści
oprócz satysfakcji
15 lis 21:46
tośka: ja z matematyki jedynie ubóstwiam stereometrie planimetrie trygonometrie i funkcje ^^ reszta z
daleka ode mnie
15 lis 21:48
Hugo: Co jest bardziej prawdopodobne:
a) W rzucie dwiema kostkami wyrzucenie sumy oczek podzielnej przez 4,
czy
W rzucie czterema monetami wyrzucenie więcej orłów jak reszek?
(uzasadnij)
Obliczamy P(A) i P(B)
*Asuma={4,8,12}
A={13,31,22,53,35,44,26,62,66} |A|=9
|Q|=36Wariacja z powt
B={rrrr,rrro,rorr,orrr,rror}
Q=|16|
P(A) = 9/36
P(B) = 5/9
P(A) < P(B)
cnw, napiszesz do mnie na gg?
15 lis 21:50
Hugo: PB) = 5/16 .. je*ło mi sie Q z części 'A'
15 lis 21:52
bezendu:
@Hugo co Ty stworzyłeś ? To jest zły zapis ! To nie mają być liczby tylko: (liczba oczek na
pierwszej, liczb oczek na drugiej)
15 lis 21:53
tośka: dziękuje Hugo

z tym gg do mnie piszesz?
15 lis 21:53
tośka: teraz juz nie rozumiem
15 lis 21:54
bezendu: patrz post 21:39 masz krok po kroku zrobione
15 lis 21:55
tośka: to dlaczego zapis Huga jest zły?
15 lis 21:56
bezendu:
On zapisał A={13,31...} a to nie mają być jakieś liczby tylko możliwości jakie otrzymasz na
rzucie kostką
15 lis 21:57
Hugo: A 'A' wyszło ci to samo to nie wiem o co ci chodzi: Rzucamy dwoma kostkami; i ma być suma
podzielna przez 4 czyli musi nam wyjść suma: 4,8,12 aby tak się stało muszą paść:
A={13,31,22,53,35,44,26,62,66} |A|=9
B − Interesują nas 5 przypadków tak by orłów było > reszek czyli: max orłów x4 lub z przewagą
dwóch 3 do 1 <= ale tu może cyrkulować.
B={rrrr,rrro,rorr,orrr,rror} tego mamy 5
A, Ω wychodzi nam 2 do potęgi 4 czyli 16... Można sb rozrysować na karteczce : *
W − Wariacja z powtórzeniami
V − W. bz powtórzeń
P? tu się nie stosuje ale permutacja
C − kombinatoryka
1/4 < 5/16
A więc?
Tak Tosia napisz na gg proszę : )
15 lis 22:00
tośka: dobrze. pomyślę dłużej rozgryzę

jeszcze raz dziękuję, zazdroszczę, że tak rewelacyjnie
rozumiecie matme
15 lis 22:01
bezendu:
Ale nie rozumiesz, że masz źle wypisane możliwości ? !
(1,3) to zapisujemy tak, a Ty piszesz jakieś 13, to nie oznacza, że w pierwszym rzucie mam 1 a
w drugim 3... I to jest błąd
15 lis 22:02
Hugo: No tak ! ! ! ! ! Można też tak zapisać −.− Z uproszczeniem. Kwestia estetyki. Na lekcji ci sie
czepiają ale na maturze aż tak źle nie jest.
Proszę [C[bezendu] : A={(1,3),(3,1),(2,2),(5,3),(3,5),(4,4),(2,6),(6,2),(6,6)} |A|=9
Co masz przyjacielu z matmy? i ile ci wychodzi aktualnie z mat rozsz zapewne ćwiczyłeś
15 lis 22:03
bezendu:
5 mam

Nie liczę ile % ja robię zadania i których nie umiem wstawiam na forum
15 lis 22:04
tośka: pobieram gg specjalnie dla Ciebie

nie chwaląc się ja mam 3
15 lis 22:06
Hugo: : * ja miałem dopa teraz − dst bo rodzice.. %o są ważniejsze niż ocena albowiem tylko one
odzwierciedlają różnicę poziomów uczniów w danych szkołach ponieważ ocena jest zależna do
poziomu nauki wykładanych w szkole oraz chęci ucznia.
z podstawy mam zawsze 95 + tam jest dodawanie, odejmowanie, dzielenie i czasem mnozenie.
z rozsz ~90 zależy co sie trafi
15 lis 22:07