Rozwiąż
Patrys: Zad.1 Rozwiąż
a)2x2−7x+5<0
b)−2x2+x−3<0
c)x2+6x−7≤0
Zad.2 Rozwiąż
a) 6x−3:x+3=3
b)2x−5:x−4=x
c)x3−8x=0
Zad.3 Napisz równanie prostej równoległej do prostej o równaniu x−2y+4=0 i przechodzącej przez
punkt A(2,6)
Zad.4 Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej y=−2x−6 i przechodzacej przez puknt.
Zad.5 Naszkicuj y=(x−4)2+2. Odczytaj współrzędne wierzchołka, oś symetrii,zbiór wartości,
monotoniczność.
Zad.6 Oblicz najmniejszą i największą wartość funkcji kwadratowej f(x)=x2−6x+1 w przedziale
<0,4)
Zad.7 Oblicz:
a)9−5*38=
b)log3−log31=
c)(2−3√2)2=
29 mar 17:33
Kejt:
1.
https://matematykaszkolna.pl/strona/93.html
2. zakładam, że w a) i b) masz ułamki => ustal dziedzinę i przemnóż przez mianownik, potem
rozwiąż jak zwykłe równanie.
c) wyłącz x przed nawias i przyrównaj każdą część do zera, policz jak zwykłe równania
3.
wzór ogólny: f(x) = ax +b
jeśli funkcje liniowe są równoległe, to ich współczynnik a jest taki sam a
1=a
2
jeśli przechodzi przez punkt (2;6) to f(2)=6
teraz musisz tylko swój wzór doprowadzić do postaci ogólnej
4. jak wyżej
dla prostopadłości warunek jest: a
1*a
2 = −1
5. popatrz na wzór postaci kanonicznej, jest tam wszystko podane:
https://matematykaszkolna.pl/strona/69.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/79.html
resztę odczytasz z wykresu
6. oblicz wsp. wierzchołka i wtedy zobaczysz w którą stronę tego przedziału <0;4) wartości będą
rosnąć
7. popraw zapis
jakby coś było niejasne to pytaj, wszystko wytłumaczę, ale na gotowca nie licz.
29 mar 17:43
Patrys: Do zadania 4 i 5 nie są czasem te punkty potrzebne ? Tak jak w zadaniu 3 ..
5 kwi 18:19