aa
Hugo: statystyka , ktos

?
16 mar 22:20
16 mar 22:20
Hugo: 1. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że przypadkowo wzięta liczba naturalna jest
a. podzielna przez 6
b. podzielna przez 2 lub 3
16 mar 22:21
Hugo: Ω = n
A = 6|n?
P(A) = 6|n / n ?
16 mar 22:22
asdf: albo coś jest podzielne, albo coś nie jest...tak jak w totolotku − zawsze jest 50%. trololo
16 mar 22:24
Hugo: a nie 1/6

?
1 nie 2 nie 3 nie 4 nie 5 nie ale 6 tak

16 mar 22:25
Hugo:

b) dla 2 v 3 podzielnych czyli aż 4/6

czyli
Ω = n
A = 4/6n
P(A) = 4/6n/n = 4/6 = 2/3 ~66%
16 mar 22:33
Hugo:

2. Obliczyć niezawodność układu złożonego z trzech przekaźników działających
niezależnie, kiedy zostaną połączone
a. równolegle
b. szeregowo
zakładając, że niezawodność każdego przekaźnika jest taka sama i wynosi p.
wiec:
a) Działa ukad gdy chodz jedni dziala

Ω = 3
3 
A = i nie wiem

....
1 0 0
0 1 0
0 0 1
1 0 1
1 1 0
0 1 1
1 1 1
wtedy dziala

?
czyli prawie wszystkie kombinacje bez jednego 0 0 0

na chłopski rozum zatem P = 7/8

prosze o pomoc
16 mar 22:40
Hugo: b) zatem P(A) = 1/8

bo jak szeregowo to wszystkie muszą dzialac by dzialalo
16 mar 22:48
Hugo: 3. Prawdopodobieństwo zestrzelenia samolotu z karabinu maszynowego w określonych
warunkach wynosi 0, 004. Obliczyć prawdopodobieństwo zestrzelenia samolotu przez
salwę z 250 karabinów , przy założeniu, że poszczególne wystrzały są niezależne .
250 * P(A) ? = 0,004*250 = 1

?
16 mar 22:53
Dziadek Mróz:
A nie przypadkiem 0.004250?
16 mar 22:57
Hugo: 4. Na loterii jest 100 losów, z których 5 wygrywa . Obliczyć prawdopodobieństwo p, że
wśród trzech kupionych losów
a. dokładnie jeden jest wygrany
b. przynajmniej jeden jest wygrany
i nie wiem

co do tego a) by tylko wyłącznie jeden to P(A) = 3/ 8
co do min 1 to mamy P(A) = 7/8
ale jak to zrobic z tym 100 w tym 5 wygrywających
16 mar 23:02
Hugo: @Dzaidek Mróz OKEJ jesteś starszy i wiesz lepiej ale czy czasem jak jest wiecej żołnierzy to
prawdopodobieństwo zestrzelenia nie jest większe?
16 mar 23:03
16 mar 23:04
Hugo: idąc twoją teorią

im więcej kul w niebie tym mniejsza szansa ze któraś z nich dotknie
samolot
16 mar 23:04
Qulka: to były losy na loterii
16 mar 23:04
16 mar 23:04
Qulka: losy b) zadania z przynajmniej 1 najlepiej robić przez przeciwne
więc przeciwne to ani jednego wygrywającego więc wszystkie 3 z 95 pustych
16 mar 23:06
Hugo: ale czemu tak dziwnie ;−; a ne da sie inaczej? mówimy o a)
16 mar 23:06
Hugo: chwile pomyśle

... a z samolotem jak to jest ?
16 mar 23:07
Qulka: samolot bernoulim w najbardziej pesymistycznym przypadku, że trafi tylko 1
16 mar 23:09
Hugo: | |
−>  |
| |
jednen tylko ma byc wygrywający :x
nie rozumiem tego
| | | |
i OMEGA to | no w miare logiczne  bo 3 losujemy z całości |
| | |
16 mar 23:10
Hugo: a z tym samolotem nie da sie prościej zapisac

?
16 mar 23:10
Hugo: prosze wytlumacz mi czemu tak a nie inaczej
16 mar 23:10
Qulka: dziadek 0,004250 to prawdopodobieństwo że wszystkie 250 karabinów trafi w samolot
16 mar 23:10
Hugo: a bo strzaly są nie zależne

czyli jeden strzeli potem drugi... ale to i tak powinno sie dodawac P(A) + p(A) ..
16 mar 23:11
Qulka: losy a) ..losujesz 3 .. jeden wygrywa pozostałe dwa puste więc 1z5 wygranych i 2z95 pustych
16 mar 23:12
Hugo: tak jak bym losowal kulke ze zwracaniem

jest 250 kulek losuje jedną ze zwracanie, (0,004)
zawsze mam 0,004 ale za każdym razem chyba troche to rosnie ze mi sie uda
16 mar 23:12
Qulka: w samolot nie muszą trafić wszystkie..wystarczy że trafi jeden i go zestrzeli
16 mar 23:12
Hugo: aaaaaaaaaaaa

kapuje
16 mar 23:13
Hugo: kapuje co do a) kulek*
16 mar 23:13
Hugo: no tak

wystarczy jedna brzmi logicznie
16 mar 23:13
Hugo: a mozna z wyjasnieniem czemu taki zapis do samolotu

?
16 mar 23:14
Qulka: nie rośnie..za każdym razem masz 0.004
16 mar 23:14
Hugo: | |
* 0,004* 0,996 249 skad to  |
| |
16 mar 23:15
Qulka: losujesz jeden z 250 który trafi (to ten pierwszy nawias) a potem pr−wo że trafi•pr=wo że
reszta spudłuje
16 mar 23:15
Hugo: no tak

ale

chyba masz wieksze szanse ze jak 10 razy strzelisz przy 0,004 ze trafisz niz
ze raz przy 0,004...
16 mar 23:16
Hugo: ;−; a ten drugi czlon da sie zapisac Niutonem
16 mar 23:17
Hugo: | | | |
* | cos takiego ?  |
| | |
16 mar 23:17
Qulka: może na mniejszej liczbie

masz 3 karabiny
T P P lub P T P lub P P T czyli masz 3 możliwości (wybrałeś jeden z 3 karabinów ) teraz pr−wa
p*q*q q•p•q q•q•p czyli za każdym razem p
1•q
2
16 mar 23:18
Qulka: nie da się zapisać newtonem
16 mar 23:19
16 mar 23:19
Hugo: 
uuuu kurcze kiedy to bylo
poanalizuje na spokojnie ale cos juz zrozumialem

, mam to na srode, jutro rano wyklady potem
bede siedziec a to i tak nic mam indukcje :x jeszcz 32 zadania od a do l...
a machła bys mi cos jeszcze

? Hugo idzie pobiegać zeby mu sie lepiej myslalo
http://home.agh.edu.pl/~adan/pliki/Cw3_siod_2015.pdf
16 mar 23:23
Qulka: zadanie 1
podzielna jest co 6 więc pr−wo = 1/6
podzielna przez 2 co 2 pr−wo = 1/2
podzielna przez 3 co 3 pr−wo = 1/3
podzielna przez 2 lub 3 1/2 + 1/3 − 1/6 = 4/6
ostatni wzór stąd
https://matematykaszkolna.pl/strona/1018.html
16 mar 23:26
asdf: Qulka, rób! On idzie biegac, jak wroci ma byc zrobione!
16 mar 23:27
Qulka: zadanie 2 ( chyba założyłeś pr−wo 1/2

)
b) wszystkie na raz działają to p•p•p = p
3
a) przynajmniej jeden działa to znów przez przeciwne 1− (1−p)
3
16 mar 23:31
Hugo: 1 tak mam zrobione
16 mar 23:32
Qulka: zadanie 6

0,96•0,75 = ...
16 mar 23:33
Hugo: 
emm 2 nie rozumiem :<
16 mar 23:33
Hugo: 
uuu
16 mar 23:33
Qulka: w 2 masz podane pr−wo że działa i wynosi ono p
16 mar 23:34
Qulka: zadanie 8
| | 9•8•7•6•5 | |
a) |
| = 1/2 =0,5 |
| | 10•9•8•7•6 | |
| | 9•9•9•9•9 | |
b) |
| = 0,59049 |
| | 10•10•10•10•10 | |
c) lepszy drugi
17 mar 00:05
17 mar 00:18
17 mar 00:19
Qulka: Zadanie 11 całkowite 0,25*0,1+0,25*0,2+0,5*0,4 = 0,275
17 mar 00:57
Hugo:
17 mar 16:21
Hugo: QUlka o Wielka !
17 mar 16:21