Prawdopodobieństwo
nxx: Na 100 mężczyzn pięciu, a na 1000 kobiet dwie nie rozróżniają kolorów. Z grupy o jednakowej
liczbie mężczyzn i kobiet losowo wybrano osobę, która okazała się daltonistą. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że to mężczyzna?
Będę z góry wdzięczna za wszelką pomoc
13 lis 18:13
MQ: prawdopodobieństwo, że mężczyzna jest daltonistą = 5/100=1/20
kobieta = 2/1000=1/500
Prawdopodobieństwo, że wybrano daltonistę(kę) = 1/2*1/20+1/2*1/500
Prawdopodobieństwo, że wybrano daltonistę (mężczyznę) =1/2*1/20
Prawdopodobieństwo, że wybrana osoba, która okazała się daltonistą, bedzie mężczyzną
to drugie dzielone przez to pierwsze
13 lis 18:25
MQ: Wyszło mi 25/26
13 lis 18:27