s
s: Obliczyc prawdopodobienstwo, ze grajacy w totolotka jednym kuponem otrzyma nagrode I stopnia.
Ω = 49 * 48 * 47 * 46 * 45 * 44
A = 1
| | 1 | |
P(A) = |
| |
| | 49*48*47*46*45*44 | |
dobrze ?
11 mar 23:34
Qulka: nie jest istotna kolejność skreślania
11 mar 23:35
11 mar 23:39
s: 6 możliwości wygrania ?
11 mar 23:40
s: dlatego taki zapis
49
6
11 mar 23:42
s: czemu taki zapis newtonowy ? Oznacza 6 możliwych liczb do wylosowania z 49 ?
11 mar 23:58
Qulka: zapis że wybierasz 6 liczb z 49
| | 49! | | 49*48*47*46*45*44 | |
Ω= |
| = |
| |
| | 43!6! | | 1*2*3*4*5*6 | |
12 mar 00:00
12 mar 00:03
Jacek: W zasadzie, nie jestem pewien czy jest jakaś uniwersalna zasada jak są powtórzenia, ale tak jak
tu czyli bez powtórzeń, to moim zdaniem, albo liczysz ilość kombinacji spełniających kryteria
np. Wygrana jest jedna taka kombinacja i dzielisz przez ilosść kombinacji wszystkich
możliwych, czyli nie wariacji. Albo też dzielimy wariacje przez wariacje. Względnie często w
dochodzeniu do wariacji nas interesujących zarówno w liczniku i mianowniku, mamy tę samą
liczbę permutacji, która najzwyczajniej się skracają ze sobą.
12 mar 00:45