fgh
s: Obliczyc prawdopodobienstwo, ze wybrana liczba naturalna jest podzielna przez 2 lub przez 5.
Może ktoś pomóc ?
11 mar 23:44
s: pomoże ktoś ?
11 mar 23:57
Qulka: a z jakiego zbioru ją wybierasz
12 mar 00:05
s: nie mam określone, tylko tyle, że jest naturalna
12 mar 00:16
panpawel_v2: czyli liczba jest postaci
10k+2
10k+4
10k+6
10k+8
Dalej sobie poradzisz?
12 mar 00:18
Qulka: A− że przez 2
P(A)= 0,5
B− że przez 5
P(B)= 0,2
P(A∩B)= 0,1
P(A∪B)= P(A)+P(B)−P(A∩B)= 0,5+0,2−0,1=0,6
12 mar 00:20
s: P(A) = 0,5 bo co druga liczba dzieli się przez 2 ?
i P(B) = 0,2 , bo co 5 liczba dzieli się przez 5?
12 mar 00:29
Qulka: tak, a co 10ta na 2•5
12 mar 00:31
s: ale to już do zadania nie potrzebne ? że co 10ta na 2*5 ?
12 mar 00:47
Qulka: potrzebne, bo to część wspólna którą trzeba odjąć
12 mar 00:49
12 mar 00:52