ssd
s: W kwadrat wpisano kolo, w kolo zaś trojkat rownoboczny. Obliczyc prawdopodobienstwo, ze losowo
wybrany
punkt kwadratu jest
a) punktem kola
b) punktem trojkata
Dzięki z góry.
11 mar 23:56
Qulka:

Ω=4a
2
A=πa
2
12 mar 00:09
s: czemu Ω 4a2 ?
12 mar 00:15
s: ?
12 mar 00:47
Qulka: bo bok kwadratu to 2a, żeby łatwiej potem promień koła, bo będzie a
12 mar 00:48
Jacek: Bo a to promień koła.
12 mar 00:49
s: bok kwadratu to 2a, 2*a*2 = 4a
4a to pole ?
12 mar 00:58
12 mar 01:01
Jacek: Miało być P(B)=√3/4
12 mar 01:02
s: ale czemu tam jest 4a2
12 mar 01:02
s: promień koła to a i dlatego 4a2 to pole kwadratu ?
12 mar 01:03
Jacek: A nie dobrze było u Qulki, zaćmienie z mojej strony.
12 mar 01:05
s: punkt koła to również punkt trójkąta ? Dlatego prawdopodobieństwo, że losowy punkt to koło jest
większe od prawdopodobieństwa, że losowy punkt to trójkąt ?
12 mar 01:05
s: skąd ta 3 przed a2 w polu trójkąta ?
12 mar 01:07
Jacek: Punkt trójkąta to także punkt koła.
12 mar 01:12
s: tak, ale prawdopodobieństwo wylosowanie punktu koła jest większe niż prawdopodobieńśtwo
wylosowania punktu trójkąta ?
12 mar 01:13
Qulka: bo bok trójkąta ma długość a√3
12 mar 01:14
s: i dlaczego jest 3 przed a2
12 mar 01:14
s: wzór na bok trójkąta to a√3 ? Czy skąd to się wzieło ?
12 mar 01:16
Jacek: O chyba jednak bok będzie inny, mi wychodzi w głowie 3a/2
12 mar 01:22
Qulka: bo promień okręgu opisanego na trójkącie R=bok √3/3 więc bok trójkąta to R√3 a że R=a
więc bok =a√3
12 mar 01:23
s: czemu Ω = 4a2 ? a to promień kwadratu, to pole kwadratu = 2a2 ?
12 mar 01:23
Qulka:

2a•2a=4a
2
12 mar 01:27
s: ok dzięki.
12 mar 01:29
Jacek: Tak, bok trójkąta to √3a. Nie wiedzieć czemu pierwiastkowałem w głowie √12=4. Potem jak z
sinusa policzylem to zgadza się z Qulka.
12 mar 01:35
Qulka: aż tak dookoła

nie wystarczyło że to 2/3 h oraz h=a
√3/2
12 mar 01:37
s: ale czemu tyle bok trójkąta wynosi ? Jak wy go obliczacie ?
12 mar 02:31
12 mar 02:58
s:
| | √3 | | √3 | |
czyli h = a*a |
| = a2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
i jak to dalej wyliczyć, że bok trójkąta to a
√3 ?
12 mar 08:23
s:
jak wy obliczyliście że bok wam wyszedł a
√3 ?
12 mar 08:30
Jacek: | | 2h | |
a= |
| , a w tym przypadku rozumiane jako promień koła opisanego na trójkącie jest w takiej |
| | 3 | |
relacji do wysokości trójkąta (w trójkącie równobocznym)
| | √3 | |
h=b* |
| , b − podstawa trójkąta |
| | 2 | |
12 mar 09:27
Jacek: | | 2 | |
Oczywiście, nie trzeba znać takich relacji, że w równobocznym R (opisanego) = |
| h , |
| | 3 | |
da się do tego samemu dojść.
12 mar 09:31
s: | | 2h | |
skąd wziąłeś, że a = |
| ? |
| | 3 | |
12 mar 09:34
s: mógłbyś tak rozpisać od A do Z jak to wyliczaliście ? Bo nie mogę tego zrozumieć
12 mar 09:35
Jacek: 2a, − bok kwadratu
Promień koła wpisanego w kwadrat = a
b − bok trójkąta równobocznego wpisanego w koło o promieniu a
h − wysokość trójkąta równobocznego wpisnego w koło o promieniu a
Jest relacja pomiędzy wysokością trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg:
Możesz sobie ją pewnie na kilka sposobów udowodnić.
W trójkącie równobocznym stosunek wysokości do boku tego trójkąta to:
, zatem:
12 mar 09:46
s: | | 3 | |
czemu pod h podstawiasz |
| a ? |
| | 2 | |
12 mar 11:09