geometria analityczna - pytania
IPiterek: Dzień dobry!
Mam problem z kilkoma zadaniami bo do końca nie rozumiem działań użytkowników,.
Pierwszym z nich jest to zadanie:
https://matematykaszkolna.pl/forum/99105.html
Niestety nie wszystkie linki działają i nie rozumiem jak z 2α + β
wyszedł z wnioskiem że tg(180−α) i czemu kąty miałyby się równać α + β ?
21 lut 18:35
irena_1:
| | 2tgα | |
tgβ=tg(1800−2α)=−tg2α=− |
| = |
| | 1−tg2α | |
| | 43 | | 4 | | 5 | | 12 | |
=− |
| =− |
| : |
| =− |
| |
| | 1−49 | | 3 | | 9 | | 5 | |
21 lut 20:05
1 mar 23:47
Qulka: √ctg x tgx = √ctgx•tg2x = √ctgx•tgx•tgx = √1•tgx
2 mar 00:36
2 mar 00:37
IPiterek: Dzięki!
kolejne zadanie:
https://matematykaszkolna.pl/forum/100450.html
Czemu koniecznie musi być kąt prosty przy prostej która idzie do krawędzi bocznej?
skoro tak to działanie by musiało być
| | a√2 | | a√2 | |
H2=( |
| )2 − ( |
| )2 |
| | tgα | | 2 | |
?
2 mar 20:27