PROblem
TOmek:

Oblicz objetosc ostroslupa prawidlowego czworokatnego majac dlugosc krawedzi podstawy a i miare
2α kata miedzy dwiema sasiednimi scianami bocznymi.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
O to co zrobiłem:
Obliczam "h"
| | | | a√2 | | a√2 | |
tgα= |
| = |
| ⇒ h= |
| |
| | h | | 2h | | 2tgα | |
i nie wiem ja te "H" obliczyc by było najłatwiej, prosze o pomoc.
3 wrz 15:41
TOmek: wiem..
3 wrz 15:57
TOmek: jednak nie ..
3 wrz 16:00
TOmek:
3 wrz 16:18
Godzio:
Chcesz byle jaki pomysł, czy myśleć nad czymś prostym ?
3 wrz 16:32
TOmek: coś prostego
3 wrz 16:34
TOmek:

myślałem nad podobienstwem trójkątów ale równania z kosmosu mi wychodzą...
3 wrz 16:36
3 wrz 16:53
Godzio:
Pamiętaj, że to Twoje "h" nie koniecznie musi być prostopadłe do krawędzi bocznej
3 wrz 17:18
Godzio:
Dobra mam rozwiązanie, na ten ostatni komentarz nie patrz bo się pomyliłem, już dawno nie
robiłem podobnych zadań
3 wrz 17:45
3 wrz 17:48
TOmek: dzieki stary
3 wrz 21:04
TOmek: Co dokładnie miałes na myśli mówiac o tym "h"

Tak własnie myslałem ,czy BEF to trójkąt
prostokątny..
3 wrz 21:06
TOmek: Godzio?
7 wrz 15:07
Godzio:
Coś mi się pomieszało

Nie byłem pewien czy h będzie padało pod kątem prostym na krawędź
boczną
7 wrz 15:08
TOmek: ok ,Czyli h pada pod kątem 90
7 wrz 15:16