Równanie
Marsi: Rozwiąż równanie:
(3x + 7) 2 = (2x−1) 2
31 sty 15:30
31 sty 15:31
Eve: podnies do kwadratu, przenieś, zredukuj, policz Δ i pierwiastki
a nade wszystko myśl
31 sty 15:32
J:
a2 = b2 ⇔ a = b lub a = − b
31 sty 15:34
Marsi: po podniesieniu do kwadraty i redukcji wychodzi mi −5x
2 = −50
31 sty 15:37
5-latek: Pokaz jak podnosisz do kwadratu
31 sty 15:38
Eve: i co? nie wiesz jak policzyć czynnik?
31 sty 15:38
J:
3x + 7 = 2x −1 ⇔ x = − 8 .... potem drugi przypadek ...
31 sty 15:39
J:
| | 6 | |
3x + 7 =−2x + 1 ⇔ 5x = − 6 ⇔ x = − |
| |
| | 5 | |
31 sty 15:40
5-latek: J Watpie zeby to bylo dla niej zrozumiale
Moze lepiej niech liczy ze wzorow (przynajmniej sie czegos nauczy
31 sty 15:44
Marsi: jak zastosowałam wzory skróconego mnożenia to wyszlo mi tak:
(3x+7)2 = (2x−1)2
3x2 + 2 * 3x * 7 + 72 = 2x2 − 2 * 2x * 1 + 12
6x * 7 + 72 = 4x − 4 x + 12
42x + 49 = 4x2 − 4x + 1
i co z tego drugiego mam wyliczyć delte?
31 sty 15:44
5-latek: To jest zle
jak masz (3x)2 to musisz podniesc 3 do potegi drugiej i x do potegi drugiej
To samo (2x)2 to podnosisz 2 do potegi drugiej i x do potegi drugiej
To teraz napisz ile to jest (3x+7)2=
i to samo (2x−1)2=
31 sty 15:48
31 sty 15:51
Marsi: aaa no tak
czyli bedzie: (3x+7)2 = (3x)2 + 2*3x*7 + 72 = 9x2+ 6x * 7 + 49 = 9x2 + 42x + 49
(2x−1)2 = (2x)2 − 2*2x * 1 + 12 = 4x2 − 4x + 1
31 sty 15:55
Marsi: i teraz delta z oby dwoch?
31 sty 15:56
5-latek: No to teraz 9x2+42x+49=4x2−4x+1
Teraz wszystko na lewo i przyrownujemy do zera
9x2−4x2+42x+4x+49−1=0 poredukuj to
31 sty 15:58
Marsi: 5X
2 + 38x + 48 = 0 i licze delte
31 sty 16:00
5-latek: ma byc 5x2+46x+48=0 i licz delte
31 sty 16:02
Marsi: po obliczeniu:
pierwiastek z delty wyszedl 34
i miejsca zerowe
31 sty 16:07
5-latek: wyszlo CI zle
Popatrz post 16:02 jak ma wygladac rownanie
31 sty 16:11
5-latek: pierwiastek z delty = 34 i jest OK
31 sty 16:15
Marsi:
a=5
b=46
c=48
Δ=b
2−4ac
Δ=46
2 − 4*5*48
Δ=2116 − 960
Δ = 1156
pierw Δ = 34
x1= −4
2x = −0,6
31 sty 16:19
5-latek: | | −b+√Δ | | −46+34 | | −12 | | 6 | |
x1= |
| = |
| = |
| = − |
| |
| | 2a | | 10 | | 10 | | 5 | |
| | −46−34 | |
x2= |
| = ile? zwracac uwage na znaki |
| | 10 | |
31 sty 16:20
5-latek: A co Ty wyprawiasz w tym poscie 16:19 za cyrki
Jak nagle z x
2 robi sie 2x
31 sty 16:22
5-latek: Jesli we wzorze jest w mianowniku 2a to ma byc 2a czyli 2*5=10 a nie jakies 20
31 sty 16:24
Marsi: to przepraszam pomylilam sie brałam to za x2

nie iem czemu napisałam 20 ....ale głupia ja....
bedzie −8
31 sty 16:27
31 sty 16:27
Marsi: spojrzalam na kartce i gdzies mialam 20 i to wzielam nie liczac z 2a ...
31 sty 16:27
5-latek: Masz jeden sposob od J i drugi na delte
teraz pokaze 3 sposob
(3x+7)2=(2x−1)2
(3x+7)2−(2x−1)2=0 teraz zobacz mamtaki wzor skoroconego mnozenia a2−b2=(a+b)(a−b)
unas a= 3x+7 i b=2x−1
wiec z tego wzoru mamy
(3x+7)2−(2x−1)2=0
to (3x+7+(2x−1)(3x+7)−(2x−1)=0
(3x+7+2x−1)(3x+7−2x+1)=0
Ladnie poredukowac i kazdy czynnik przyrownac do 0
31 sty 16:33
Marsi: Aa oki oki
ale jednak wole ten wzor skoroconego mnozenia co ja liczylam ten co dales na poczatku i teraz
juz sie polapalam, dzieki jeszcze raz te nierownosci tez juz rozwiazalam i rysunek z pomoca
tej stronki co podales tez zrobilam
31 sty 16:36
5-latek: No i gitara

Ten ostatni sposob sobie tez przerob . Bardzo czesto sie przydaje
31 sty 16:38